SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"22089210"
 

Sökning: onr:"22089210" > Dietary intakes of ...

  • Zamora-Ros, Raul (författare)

Dietary intakes of individual flavanols and flavonols are inversely associated with incident type 2 diabetes in european populations

  • E-artikel/E-kapitelEngelska2014

Förlag, utgivningsår, omfång ...

  • 2014

Nummerbeteckningar

  • LIBRIS-ID:22089210
  • http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-87640uri
  • urn:nbn:se:umu:diva-87640urn
  • 10.3945/jn.113.184945doi

Kompletterande språkuppgifter

  • Språk:engelska

Ingår i deldatabas

Anmärkningar

  • Published
  • gratis
  • Dietary flavanols and flavonols, flavonoid subclasses, have been recently associated with a lower risk of type 2 diabetes (T2D) in Europe. Even within the same subclass, flavonoids may differ considerably in bioavailability and bioactivity. We aimed to examine the association between individual flavanol and flavonol intakes and risk of developing T2D across European countries. The European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)-InterAct case-cohort study was conducted in 8 European countries across 26 study centers with 340,234 participants contributing 3.99 million person-years of follow-up, among whom 12,403 incident T2D cases were ascertained and a center-stratified subcohort of 16,154 individuals was defined. We estimated flavonoid intake at baseline from validated dietary questionnaires using a database developed from Phenol-Explorer and USDA databases. We used country-specific Prentice-weighted Cox regression models and random-effects meta-analysis methods to estimate HRs. Among the flavanol subclass, we observed significant inverse trends between intakes of all individual flavan-3-ol monomers and risk of T2D in multivariable models (all P-trend < 0.05). We also observed significant trends for the intakes of proanthocyanidin dimers (HR for the highest vs. the lowest quintile. 0.81; 95% Cl: 0.71, 0.92; P-trend = 0.003) and trimers (HR: 0.91; 95% Cl: 0.80, 1.04; P-trend = 0.07) but not for proanthocyanidins with a greater polymerization degree. Among the flavonol subclass, myricetin (HR: 0.77; 95% Cl: 0.64, 0.93; P-trend = 0.001) was associated with a lower incidence of T2D. This large and heterogeneous European study showed inverse associations between all individual flavan-3-ol monomers, proanthocyanidins with a low polymerization degree, and the flavonol myricetin and incident T2D. These results suggest that individual flavonoids have different roles in the etiology of T2D.

Ämnesord och genrebeteckningar

Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)

  • Forouhi, Nita G. (författare)
  • Sharp, Stephen J. (författare)
  • Gonzalez, Carlos A. (författare)
  • Buijsse, Brian (författare)
  • Guevara, Marcela (författare)
  • van der Schouw, Yvonne T. (författare)
  • Amiano, Pilar (författare)
  • Boeing, Heiner (författare)
  • Bredsdorff, Lea (författare)
  • Fagherazzi, Guy (författare)
  • Feskens, Edith J. (författare)
  • Franks, Paul W. (författare)
  • Grioni, Sara (författare)
  • Katzke, Verena (författare)
  • Key, Timothy J. (författare)
  • Khaw, Kay-Tee (författare)
  • Kuehn, Tilman (författare)
  • Masala, Giovanna (författare)
  • Mattiello, Amalia (författare)
  • Molina-Montes, Esther (författare)
  • Nilsson, Peter M. (författare)
  • Overvad, Kim (författare)
  • Perquier, Florence (författare)
  • Luisa Redondo, M. (författare)
  • Ricceri, Fulvio (författare)
  • Rolandsson, Olov (författare)
  • Romieu, Isabelle (författare)
  • Roswall, Nina (författare)
  • Scalbert, Augustin (författare)
  • Schulze, Matthias (författare)
  • Slimani, Nadia (författare)
  • Spijkerman, Annemieke M. W. (författare)
  • Tjonneland, Anne (författare)
  • Jose Tormo, Maria (författare)
  • Touillaud, Marina (författare)
  • Tumino, Rosario (författare)
  • van der A, Daphne L. (författare)
  • van Woudenbergh, Geertruida J. (författare)
  • Langenberg, Claudia (författare)
  • Riboli, Elio (författare)
  • Wareham, Nicholas J. (författare)
  • Umeå universitetMedicinska fakulteten268483 (utgivare)

Sammanhörande titlar

  • Del av/supplement till:channel record
  • Ingår i:VärdpublikationJournal of Nutrition144:3, 335-3430022-3166

Internetlänk

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy