SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:hj-25703"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:hj-25703" > Hälsa, produktivite...

Hälsa, produktivitet och kvalitet vid arbete med kniv – en interventionsstudie, dnr 120158 : Slutrapport till AFA Försäkring

Eklund, Jörgen (författare)
KTH Royal Institute of Technology
Karltun, Johan, 1954- (författare)
Jönköping University,JTH, Industriell organisation och produktion
Vogel, Kjerstin (författare)
KTH Royal Institute of Technology
 (creator_code:org_t)
Stockholm : KTH Royal Institute of Technology, 2014
Svenska 12 s.
  • Rapport (övrigt vetenskapligt/konstnärligt)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Projektet startades enligt plan med insamling och sammanställning av internationella studier och annat underlag. Ett utbildningsmaterial och en metodik för denna har tagits fram i projektet, i samarbete med tre samarbetsföretag inom styckningsbranschen. Tester av utbildningen har genomförts med mycket goda resultat och mycket stort intresse från de deltagande företagen och deras styckare, dvs KLS-Ugglarps, Dalsjöfors Kött i Göteborg samt Scan i Linköping. Vid Scan blev intresset så stort att de under våren 2013 önskade utöka sitt deltagande i tid och med fler styckare än planerat, något som projektet givit dem möjlighet till. Utbildningsmaterial som inkluderar filmer, presentationsmaterial och interventionsmetodiksamt affischer har tagits fram. Resultaten visar att metodiken fungerar och att styckarna genom den återkoppling de får från knivskärpemätutrustningen kan erhålla och bibehålla högre skärpa hos sin kniv. Ett av huvudresultaten från projektet är att polering (trissning) kan återställa knivskärpan och till och med förbättra denistället för slipning samt stålning. Detta innebär att skärkrafterna för styckarna med polering kan minska i storleksordningen 20 %, något som medför minskad belastningsskaderisk, och dessutom minskat knivslitage och knivförbrukning. Detta finns inte beskrivet i forskning eller i praktiska råd för styckare, vare sig i Sverige eller internationellt. Polering ger möjlighet för styckarna att själva i närheten av sin arbetsplats underhålla sin knivskärpa bättre. Vidare uppger företagen att deras kostnader för knivar har minskat påtagligt. Projektet har också identifierat ett antal olika förutsättningar som gör utbildningen mer effektiv. Ett utbildningsmaterial har tagits fram och sprids nu kostnadsfritt via flera aktiviteter och via internet samt hemsidor. Erfarenheter från projektet kommer också att publiceras i en doktorsavhandling som planeras att presenteras under 2015.

Ämnesord

TEKNIK OCH TEKNOLOGIER  -- Maskinteknik -- Produktionsteknik, arbetsvetenskap och ergonomi (hsv//swe)
ENGINEERING AND TECHNOLOGY  -- Mechanical Engineering -- Production Engineering, Human Work Science and Ergonomics (hsv//eng)

Publikations- och innehållstyp

vet (ämneskategori)
rap (ämneskategori)

Till lärosätets databas

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy