SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:hj-6625"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:hj-6625" > Utvärdering av Samv...

Utvärdering av Samverkan i Vårdkedjan

Hedberg, Berith, 1951- (författare)
Jönköping University,HHJ, Avdelningen för omvårdnad,HHJ. Kvalitetsförbättringar, innovationer och ledarskap inom vård och socialt arbete
Sund-Levander, Märtha (författare)
Kvalitetsförbättringar, innovationer och ledarskap inom vård och socialt arbete
 (creator_code:org_t)
Eksjö : Höglandets sjukvårdsområde, 2008
Svenska 35 s.
  • Rapport (övrigt vetenskapligt/konstnärligt)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Syftet var att utvärdera samverkan i vårdkedjan genom att belysa om Esther får vård i eller nära hemmet, får lika vård på hela Höglandet, upplever vården och omsorgen som en vårdgivare, har en individuell vårdplan och vet vart hon/han ska vända sig. Kvantitativ data avseende åldersfördelning, vårdnivå, vårdtillfällen, medelvårdtid, väntetid på akutmottagningen, medicinklinikens rådgivande koordinatorsfunktion och ”Medicin direkt” samt avvikelserapportering har insamlats från befintlig statistik från Höglandets sjukvårdsvårdsområde. Kvalitativ data har insamlats genom fokusgruppsintervjuer med 29 äldre personer > 65 år och 21 vård- och omsorgspersonal inom Höglandets sjukvårdsområde. Statistiken visar att antalet inskrivna individer i hemsjukvården har ökat, primärvårdsbesöken likaså och antalet läkarbesök i patientens bostad/motsvarande har i det närmaste fördubblats. På motsvarande sätt visar statistiken att antalet inläggningar, medelvårdtid samt återinläggningar har minskat. För åldersgruppen 80 år och äldre har antal besök på kirurgisk mottagning ökat medan besöken på medicinsk mottagning har minskat. I samma åldersgrupp visar statistiken att medelväntetiden på kirurgkliniken respektive medicinkliniken har ökat med 52 respektive 53 minuter. Rådgivningar via medicinklinikens koordinator har ökat samtidigt som överföringen av patienten till akutmottagningen vid Höglandsjukhuset också har ökat. Resultatet från den kvalitativa analysen visar att Esther känner sig trygg när hon/han behöver hjälp och stöd av vårdgivaren. För ”Esther som individ” innebär samverkan i vårdkedjan tillgänglighet, kontinuitet och aktivitet men också delaktighet, integritet och trygghet. Sitt beroende av andra hanterar Esther genom att använda strategier som eget ansvar, anpassning, acceptans och passivisering. För personalen utgör ramar och villkor som omger deras arbete i relation till Esthers behov av vård och omsorg, faktorer som påverkar samverkan i vårdkedjan. Slutsatsen är att grundtanken i Esther nätverk finns förankrad i vårdkedjan. Personalens gemensamma synsätt avspeglas i att Esther i hög grad är nöjd med den vård och omsorg hon får och att hon känner sig trygg med den. Trygghet är grundläggande för Esther och innebär kontinuitet, tillgänglighet och att få en individ- och behovsanpassad vård och omsorg genom hela vårdkedjan. Inom ramen för samverkan är detta områden som skulle kunna förbättras ytterligare.

Publikations- och innehållstyp

vet (ämneskategori)
rap (ämneskategori)

Till lärosätets databas

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy