SwePub
Tyck till om SwePub Sök här!
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:hkr-7216"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:hkr-7216" > "Om man ska ha mat,...

"Om man ska ha mat, ska det vara god mat" : äldres upplevelser av mat och måltid i ordinärt boende

Edfors, Ellinor, 1956- (författare)
Högskolan Kristianstad,Sektionen för hälsa och samhälle,Klinisk Patientnära Forskning, PRO-CARE, MMH24
Westergren, Albert, 1967- (författare)
Högskolan Kristianstad,Sektionen för hälsa och samhälle,Klinisk Patientnära Forskning, PRO-CARE, MMH24
 (creator_code:org_t)
2010
2010
Svenska.
  • Konferensbidrag (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Bakgrund: Malnutrition, vilket inkluderar både undernäring och övervikt/fetma, är ett vanligt problem bland äldre personer, som kan leda till fysiska och psykiska funktionsnedsättningar. Flertal äldre personer i ordinärt boende som lever ensamma har svårigheter med att införskaffa, tillaga och äta sin mat. Genom förebyggande åtgärder kan uppkomst och försämring av malnutrition, ökat beroende, behov av institutionell vård och försämrad livskvalitet förebyggas. Syfte: Syfte med studien var att utifrån äldre personers upplevelser och erfarenheter undersöka och kartlägga mat och måltider i ordinärt boende. Metod: Semistrukturerade intervjuer, med tolv äldre personer, utifrån instrumentet ”Seniors in the community: Risk evaluation for eating and nutrition, version II” (SCREEN II). Intervjuerna analyserades med manifest och latent innehållsanalys. Resultat: Analysen av intervjuerna visade att respondenternas tidigare liv i hög grad påverkade nuvarande upplevelser av och syn på mat och måltider. Ökat beroende och behov av stöd uppkom inte sällan i samband med en större förändring i livssituationen. Resultatet visar att SCREEN II är ett användbart instrument för att mäta risk för malnutrition under svenska förhållanden. Slutsats: Äldre personers kunskaper kring god och näringsriktig mat samt individuella behov av självbestämmande och delaktighet bör beaktas i planering och utveckling av insatser kopplade till mat och måltider i ordinärt boende. För att uppmärksamma riskfaktorer som kan leda till malnutrition kan SCREEN II vara ett lämpligt instrument att använda i samband med förebyggande hembesök. Det finns ett behov av mer omfattande forskning inom området.

Ämnesord

MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Nutrition and Dietetics (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskaper -- Näringslära (hsv//swe)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskaper (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences (hsv//eng)

Nyckelord

Nutrition
Näringslära

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
kon (ämneskategori)

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Edfors, Ellinor, ...
Westergren, Albe ...
Om ämnet
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
MEDICIN OCH HÄLS ...
och Hälsovetenskaper
och Näringslära
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
MEDICIN OCH HÄLS ...
och Hälsovetenskaper
Av lärosätet
Högskolan Kristianstad

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy