SwePub
Tyck till om SwePub Sök här!
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:kau-28903"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:kau-28903" > Elever i förskolekl...

Elever i förskoleklass pratar språk : Ämnesdidaktiska konsekvenser för undervisning och lärarutbildning

Sundqvist, Pia, 1965- (författare)
Karlstads universitet,Centrum för språk- och litteraturdidaktik (from 2013),Institutionen för språk, litteratur och interkultur (from 2013),Centrum för språk- och litteraturdidaktik (CSL)
 (creator_code:org_t)
2013
2013
Svenska.
  • Konferensbidrag (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Min presentation bygger på material som samlats in inom ramen för studien ”Informellt lärande av engelska bland yngre barn (F-6)”. Det övergripande syftet med studien är att belysa informellt lärande i form av extramural engelska bland yngre barn kopplat till skola, studieresultat, socioekonomisk bakgrund, kön och modersmål. Med extramural engelska avses kontakter med engelska som sker på fritiden utanför skolans väggar genom att t.ex. se på tv/film, spela dataspel, lyssna på musik, läsa böcker etc.; med yngre barn avses elever från förskoleklass (F, 5-6 år) till årskurs 6 (11-12 år). Ytterligare ett syfte med studien är att se hur den språkliga mångfalden ser ut på fritiden bland yngre barn. Totalt ingår 176 elever i studien, men i denna presentation ligger fokus enbart på de yngsta eleverna (N = 27), fördelade på två förskoleklasser vid två skolor.  Det material som samlats in från dessa yngsta består dels av intervjuer (2-3 elever/intervju; totalt 11 intervjuer), dels av två ”målningsuppgifter”. Intervjuerna genomfördes med hjälp av ett frågeformulär som finns framtaget för åldersgruppen i den Europeiska Språkportfolion och målningsuppgifterna bygger på en metod som tagits fram av forskaren i syfte att få små barn att tala om språk i allmänhet och engelska i synnerhet. Materialet har analyserats kvalitativt. I framställningen redogörs för resultat som alltså framkommit när förskoleklasselever ”pratar språk”, det vill säga, när de förhållandevis fritt till exempel berättar om vilka språk de kan, hur de lär sig språk, vilka språk de vill lära sig i framtiden och varför det är viktigt (eller inte) att kunna flera språk. Deras syn på engelska berörs speciellt. Avslutningsvis diskuteras vilka ämnesdidaktiska konsekvenser resultaten kan ha för skolans språkundervisning samt även på vilka sätt utbildningen av nya lärare i språk kan lära av små barn som faktiskt pratar språk.

Ämnesord

HUMANIORA  -- Språk och litteratur -- Jämförande språkvetenskap och allmän lingvistik (hsv//swe)
HUMANITIES  -- Languages and Literature -- General Language Studies and Linguistics (hsv//eng)
SAMHÄLLSVETENSKAP  -- Utbildningsvetenskap -- Didaktik (hsv//swe)
SOCIAL SCIENCES  -- Educational Sciences -- Didactics (hsv//eng)

Nyckelord

EYL
didactics
ESL
EFL
second language acquisition
motivation
teacher education
teaching
teaching methodology
yngre barn
ämnesdidaktik
ESL
EFL
andraspråksinlärning
motivation
lärarutbildning
språklärarutbildning
didaktik
English
Engelska
Pedagogik
Education

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
kon (ämneskategori)

Till lärosätets databas

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy