SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:liu-171255"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:liu-171255" > Det (o)synliga våld...

Det (o)synliga våldet - en fråga för hela kommunen? : En undersökning av hur socialtjänster i Östergötlands län arbetar med våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Münger, Ann- Charlotte, 1962- (författare)
Linköpings universitet,Pedagogik och sociologi,Filosofiska fakulteten,Länsstyrelsen i Östergötland
Eichoue, Maha (författare)
Länsstyrelsen i Östergötlands län
 (creator_code:org_t)
ISBN 9789174884258
Linköping : Länsstyrelsen i Östergötlands län, 2017
Svenska 74 s.
Serie: Länsstyrelsen i Östergötland ; 2017:6
  • Rapport (övrigt vetenskapligt/konstnärligt)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Syftet med denna undersökning är att öka kunskapen om hur socialnämnderna i länets kommuner arbetar med våld i nära relationer och hedersrelaterad våld och förtryck. Fortsättningsvis används våld i nära relationer i texten som en sammanfattande benämning. Vidare används begreppet socialnämnd i denna rapport, och avser den del av kommunen som har ansvar för kommunens uppgifter enligt socialtjänstlagen. I en del kommuner har den här nämnden ett annat namn eller organiserat arbetet med stöd av flera nämnder. Länsstyrelsen hoppas att undersökningen kan bidra med att identifiera utvecklingsområden och framgångsfaktorer, som kan främja och stärka ett strategiskt kommunalt och regionalt arbete. Länets kommuner befinner sig på olika stadier när det gäller hur arbetet med våld i nära relationer är organiserat och utförs och det finns olikheter bland annat när det gäller befolkningsstorlek. Det tycks trots ovan finnas flera gemensamma och övergripande utvecklingsområden som lyfts upp i denna undersökning:Politisk förankring och prioritet av sakområdet i kommunernaTydligare styrning och organisering av sakområdet i kommunernaBehov av ett strategiskt utvecklingsarbeteArbeta för att integrera sakområdet i ordinarie system och strukturerImplementera Socialstyrelsens Föreskrifter och allmänna råd SOSFS:2014Grundläggande kunskap om sakområdet i hela socialtjänstenGrundläggande kunskap om särskilt utsatta grupper i hela socialtjänstenAtt ställa frågan om våld kan främja tidig upptäckt att utsatthetAtt kartlägga omfattningen av våldsutsatthet i kommunernaDet förebyggande arbetet behöver utvecklasKontinuerlig kompetensutveckling på grund och specialistnivåVerka för en god samverkan internt och externtAtt skapa övergripande samverkansstrukturer som främjar arbetet i enskilda ärendenFörbättra det akuta och långsiktiga stödet för våldsutsatta och deras barn som brutit upp från våld och se över omhändertagandenivån akut och långsiktigt.Verka för att våldsutsatta som bryter upp från våld och som inte kan bo kvar i det egna hemmet erbjuds ett stabilt boende.

Ämnesord

SAMHÄLLSVETENSKAP  -- Annan samhällsvetenskap (hsv//swe)
SOCIAL SCIENCES  -- Other Social Sciences (hsv//eng)

Nyckelord

Våld i nära relationer
Hedersrelaterat våld

Publikations- och innehållstyp

vet (ämneskategori)
rap (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Münger, Ann- Cha ...
Eichoue, Maha
Om ämnet
SAMHÄLLSVETENSKAP
SAMHÄLLSVETENSKA ...
och Annan samhällsve ...
Delar i serien
Av lärosätet
Linköpings universitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy