SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:liu-39727"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:liu-39727" > Studiecirkeln - Sam...

Studiecirkeln - Samhällets Vardagsrum

Alsin, Ulla, 1960- (författare)
Linköpings universitet,Filosofiska fakulteten,Avdelningen för studier av vuxenutbildning, folkbildning och högre utbildning (VUFo)
Andersson, Karin (författare)
I Mälardalens Högskola
 (creator_code:org_t)
2001
2001
Svenska.
Ingår i: Mimers årliga forskarkonferens,2001.
  • Konferensbidrag (övrigt vetenskapligt/konstnärligt)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Dena c-uppsats handlar om studiecirkeln som lärande- och demokratisk mötesarena där medborgare och landstingspolitiker kan mötas för att utveckla dialogen dem emellan. Utifrån den kvalitativa fallstudiens metod har studiecirkeldeltagare, pensionärer och landstingspolitiker i den av Landstinget Sörmland initierade studiecirkelsatsningen Vårdens Svåra Val intervjuats. Resultatet visade att studiecirkelverksamheten kan fylla en funktion i dagens Sverige, trots att initiativet till Vårdens svåra val kom -uppifrån- från en myndighet. En funktion som i det mesta överensstämmer med dess grundares intention och ideologi och som vid upplevd återkoppling kan åstadkomma många ringar på vattnet. Studiecirkeln Vårdens Svåra Val var annorlunda uppbyggd än andra studiecirklar genom möjligheten att ha ett direkt möte, en nära dialog med företrädare för landstinget. I de studiecirkelgrupper som använde den möjligheten har vi, till skillnad mot Larsson (2001) sett att den studiecirkelformen som Vårdens svåra val använde kan ge ytterligare en demokratisk dimension till studiecirkelverksamheten. Detta då studiecirkeldeltagarna i ett direkt möte med en förtroendevald och/eller genom dialogbladen framförde sina medborgerliga ståndpunkter som grundats i en lärandeprocess genom studiecirkeldeltagandet. Man skulle därför kunna uttrycka det som att det genom studiecirkeln sker ett direkt och aktivt medborgerligt demokratiskt utövande och det i en direkt politisk handling som kan ha påverkan på samhället.  

Nyckelord

Demokrati
folkbildning
förvalting - Sverige
Kommunikation
Lärande
Studiecirklar
Studieförbund
SOCIAL SCIENCES
SAMHÄLLSVETENSKAP

Publikations- och innehållstyp

vet (ämneskategori)
kon (ämneskategori)

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Alsin, Ulla, 196 ...
Andersson, Karin
Artiklar i publikationen
Av lärosätet
Linköpings universitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy