SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:liu-42759"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:liu-42759" > Vilka värden elever...

Vilka värden elever enligt lärare ska få med sig från skolan : En intervjustudie med 13 lärare. Värdepedagogiska texter III

Thornberg, Robert, 1968- (författare)
Linköpings universitet,Avdelningen för pedagogik i utbildning och skola (PiUS),Utbildningsvetenskap
 (creator_code:org_t)
ISBN 9789173939096
Linköping : Linköping University Electronic Press, 2008
Svenska 115 s.
Serie: LiU-PEK-R ; 249
  • Rapport (övrigt vetenskapligt/konstnärligt)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • I skolan har lärare i uppdrag att påverka elever i etiskt hänseende. Olika beteckningar används för denna aspekt av den pedagogiska praktiken: värdepedagogik, fostran och värdegrundsarbete. Syftet med denna studie är att få en ökad kunskap om hur lärare själva resonerar kring de värden som de menar är viktiga att eleverna får med sig från skolan. Mot bakgrund av detta syfte ställs följande frågor: (a) vilka värden för lärarna fram som viktiga att lära eleverna, och (b) vilka referenser anger lärarna som källa för dessa värden? Kvalitativa intervjuer genomfördes med 13 lärare från två svenska grundskolor (från förskoleklass till skolår 5). Databearbetning har skett med hjälp av verktyg från grounded theory. De värden som lärarna lyfter fram som viktiga värden att arbeta med i samspelet med eleverna kan sammanfattas i tre kategorier: (a) relationella värden, (b) personella värden, och (c) akademiska värden. De relationella värdena är de mest framträdande i intervjumaterialet och handlar om hur man bör vara eller bete sig i relation till andra människor och hur relationer mellan människor bör vara beskaffade. Personella värden avser värden om hur man bör förhålla sig till och se på sig själv i olika situationer. Akademiska värden refererar till värden eller utsagor som positivt värderar bildning, kunskaper och en vilja att lära sig mer. När lärarna beskriver var deras värden kommer ifrån så anger de en rad källor eller referenser som kan sammanfattas i två kategorier: (a) den egna personen, dvs. hänvisar till sitt sunda förnuft, sin egen livsåskådning eller sina egna känslor, och (b) de egna erfarenheterna, i synnerhet sina erfarenheter som barn men även som vuxna. Läroplan och kursplaner utgör dock ingen primär källa för lärarna. Medan en del uttrycker en osäkerhet över vad som finns att läsa om värden och normer i de statliga styrdokumenten så är andra kritiska till dessa textavsnitt. Lärarnas utsagor diskuteras även i en fortsatt analys genom att relatera resultatet till etiska teorier, professionalism, samt värdepedagogisk forskning.

Nyckelord

Värdepedagogik
värdegrund
värden
lärare
fostran
etik
skola
SOCIAL SCIENCES
SAMHÄLLSVETENSKAP

Publikations- och innehållstyp

vet (ämneskategori)
rap (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Thornberg, Rober ...
Delar i serien
Av lärosätet
Linköpings universitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy