SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:liu-62179"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:liu-62179" > Kompetensutveckling...

Kompetensutveckling av lärare i naturvetenskap och teknik, som sätter avtryck i klassrum - Det nationella projektet KNUT.

Jidesjö, Anders (författare)
Linköpings universitet,Tema vatten i natur och samhälle,Filosofiska fakulteten
Eriksson, Kerstin (författare)
Energimyndigheten Energikontor Sydost
 (creator_code:org_t)
2010
2010
Svenska.
  • Konferensbidrag (övrigt vetenskapligt/konstnärligt)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • KNUT är ett nationellt skolutvecklings- och forskningsprojekt, som stöttas av energimyndigheten och omfattar sju län, som inkluderar totalt 75 kommuner. KNUT är den största satsningen någonsin i Sverige, som arbetar med kunskapsutveckling inom energi-, resurs- och klimatområdet. För mer information, se http://www.knutprojektet.se. Det finns en tidigare väldokumenterad problematik, som handlar om att läroplansförändringar och andra satsningar inte förändrar undervisningen i klassrum i någon större utsträckning. I KNUT är denna forskning central och aktiviteterna ska bygga på den vetenskapliga grund, som diskuterar lösningar och åtgärder till denna problematik. Detta innebär bland annat ett underifrån-/inifrånperspektiv på skolans verksamhet, där forsningsinsatser är kopplade till projektdelarna. Eftersom projektet syftar till att förstå mötet mellan lärare och elever, är deras perspektiv själva utgångspunkten i arbetet och stöttas i de processer som initieras. Projektet handlar om att öka förståelsen för hur kompetensutveckling av lärare kan utformas så den sätter avtryck i klassrum och kommer eleverna till del. Projektet knyts till arbetet med den nya läroplanen och de nya kursplanerna i skola 2011. Arbetet berör såväl grund- som gymnasieskola med ett särskilt fokus på energi-, resurs- och klimatfrågorna. Projektet tar sin utgångspunkt i utbildningens syften, som på ett övergripande plan handlar om att allmänbilda alla samt rekrytera framtidens expertis. Mer konkret sker detta genom utveckling av arbetsmetoder och ämnesinnehåll i naturvetenskap och teknik i samverkan med de samhällsorienterande ämnena. För att hjälpa och stötta elevers lärande och engagemang för energi-, resurs- och klimatfrågorna ska de metoder och verktyg som tas fram stimulera elevers nyfikenhet samt innovativa och entreprenöriella förmågor. Olika problem och valsituationer, som människor ställs inför, som är kopplade till kunskapens användning och kräver reflektion och diskussion är centrala för att förstå innebörden av att lära sig ett ämnesinnehåll. Alternativa lärmiljöer och ett ämnesövergripande arbetssätt bidrar till att lärandet blir mer autentiskt och att kommande generationer ges förutsättningar att delta i demokratins sammanhang. Ämnesinnehållet ska utvecklas så att det också pekar på möjligheter de globala utmaningarna skapar i form av innovativa tekniska lösningar, hållbarhetsfrågor och nya tjänster, som kommer skapa nya jobb inom de ”gröna näringarna”. Projektets centrala delar handlar om en synvända på kompetensutveckling och hur man kan närma sig skolans praktiker så dem som verksamheten syftar till är tydliga deltagare och är med och utformar olika aktiviteter i relation till skolans uppdrag. Vad detta betyder uppmärksammas i forskningsinsatserna. Deltagare i detta seminarium förväntas reflektera kring dessa frågor och inspireras av projektet.

Ämnesord

SAMHÄLLSVETENSKAP  -- Utbildningsvetenskap -- Didaktik (hsv//swe)
SOCIAL SCIENCES  -- Educational Sciences -- Didactics (hsv//eng)

Nyckelord

Subject didactics
Ämnesdidaktik

Publikations- och innehållstyp

vet (ämneskategori)
kon (ämneskategori)

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Jidesjö, Anders
Eriksson, Kersti ...
Om ämnet
SAMHÄLLSVETENSKAP
SAMHÄLLSVETENSKA ...
och Utbildningsveten ...
och Didaktik
Av lärosätet
Linköpings universitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy