SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:liu-90078"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:liu-90078" > Fruit and Vegetable...

Fruit and Vegetable Intake and Risk of Breast Cancer by Hormone Receptor Status

Jung, Seungyoun, (författare)
Harvard University, MA USA
Spiegelman, Donna, (författare)
Harvard University, MA USA
Baglietto, Laura, (författare)
Cancer Council Victoria, Australia
visa fler...
Bernstein, Leslie, (författare)
City Hope National Medical Centre, CA USA
Boggs, Deborah A., (författare)
Boston University, MA USA
van den Brandt, Piet A., (författare)
Maastricht University, Netherlands
Buring, Julie E., (författare)
Harvard University, MA USA
Cerhan, James R., (författare)
Mayo Clin, MN USA
Gaudet, Mia M., (författare)
Amer Cancer Soc, GA USA
Giles, Graham G., (författare)
Cancer Council Victoria, Australia
Goodman, Gary, (författare)
Fred Hutchinson Cancer Research Centre, WA USA
Hakansson, Niclas, (författare)
Karolinska Institute, Sweden
Hankinson, Susan E., (författare)
Harvard University, MA USA
Helzlsouer, Kathy, (författare)
St Johns Mercy Medical Centre, MD USA
Horn-Ross, Pamela L., (författare)
Cancer Prevent Institute Calif, CA USA
Inoue, Manami, (författare)
National Cancer Centre, Japan
Krogh, Vittorio, (författare)
Fdn IRCCS Ist Nazl Tumori Milano, Italy
Löf, Marie, (författare)
Linköpings universitet, Näringslära, Linköpings universitet, Hälsouniversitetet
McCullough, Marjorie L., (författare)
Amer Cancer Soc, GA USA
Miller, Anthony B., (författare)
University of Toronto, Canada
Neuhouser, Marian L., (författare)
Fred Hutchinson Cancer Research Centre, WA USA
Palmer, Julie R., (författare)
Boston University, MA USA
Park, Yikyung, (författare)
NCI, MD USA
Robien, Kim, (författare)
University of Minnesota, MN USA
Rohan, Thomas E., (författare)
Albert Einstein Coll Med, NY USA
Scarmo, Stephanie, (författare)
NYU, NY 10016 USA
Schairer, Catherine, (författare)
NCI, MD USA
Schouten, Leo J., (författare)
Maastricht University, Netherlands
Shikany, James M., (författare)
University of Alabama Birmingham, AL USA
Sieri, Sabina, (författare)
Fdn IRCCS Ist Nazl Tumori Milano, Italy
Tsugane, Schoichiro, (författare)
National Cancer Centre, Japan
Visvanathan, Kala, (författare)
Johns Hopkins Bloomberg School Public Heatlh, MD USA
Weiderpass, Elisabete, (författare)
Karolinska Institute, Sweden
Willett, Walter C., (författare)
Harvard University, MA USA
Wolk, Alicja, (författare)
Karolinska Institute, Sweden
Zeleniuch-Jacquotte, Anne, (författare)
NYU, NY USA
Zhang, Shumin M., (författare)
Brigham and Womens Hospital, MA USA
Zhang, Xuehong, (författare)
Brigham and Womens Hospital, MA USA
Ziegler, Regina G., (författare)
NCI, MD USA
Smith-Warner, Stephanie A:, (författare)
Harvard University, MA USA
Lof, M, (författare)
Karolinska Institutet
visa färre...
Linköpings universitet Institutionen för klinisk och experimentell medicin. Näringslära. (creator_code:org_t)
Linköpings universitet Hälsouniversitetet. (creator_code:org_t)
2013
Engelska.
Ingår i: Journal of the National Cancer Institute. - Oxford University Press (OUP): Policy B1. - 0027-8874. ; 105:3, s. 219-236
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Estrogen receptornegative (ER) breast cancer has few known or modifiable risk factors. Because ER tumors account for only 15% to 20% of breast cancers, large pooled analyses are necessary to evaluate precisely the suspected inverse association between fruit and vegetable intake and risk of ER breast cancer. less thanbrgreater than less thanbrgreater thanAmong 993 466 women followed for 11 to 20 years in 20 cohort studies, we documented 19 869 estrogen receptor positive (ER) and 4821 ER breast cancers. We calculated study-specific multivariable relative risks (RRs) and 95% confidence intervals (CIs) using Cox proportional hazards regression analyses and then combined them using a random-effects model. All statistical tests were two-sided. less thanbrgreater than less thanbrgreater thanTotal fruit and vegetable intake was statistically significantly inversely associated with risk of ER breast cancer but not with risk of breast cancer overall or of ER tumors. The inverse association for ER tumors was observed primarily for vegetable consumption. The pooled relative risks comparing the highest vs lowest quintile of total vegetable consumption were 0.82 (95% CI 0.74 to 0.90) for ER breast cancer and 1.04 (95% CI 0.97 to 1.11) for ER breast cancer (Pcommon-effects by ER status andlt; .001). Total fruit consumption was non-statistically significantly associated with risk of ER breast cancer (pooled multivariable RR comparing the highest vs lowest quintile 0.94, 95% CI 0.85 to 1.04). less thanbrgreater than less thanbrgreater thanWe observed no association between total fruit and vegetable intake and risk of overall breast cancer. However, vegetable consumption was inversely associated with risk of ER breast cancer in our large pooled analyses.

Ämnesord

MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  (hsv//eng)

Nyckelord

MEDICINE
MEDICIN

Publikations- och innehållstyp

art (ämneskategori)
ref (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy