SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:ltu-29736"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:ltu-29736" > Kön och arbete i om...

Kön och arbete i omförhandling på stormarknadens arbetsplatser

Johansson, Kristina (författare)
Luleå tekniska universitet,Arbetsvetenskap
 (creator_code:org_t)
2014
2014
Svenska.
  • Konferensbidrag (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Detta bidrag sammanfattar och diskuterar den avhandling om kön och arbete på dagligvaruhandelns arbetsplatser som jag är i färd med att avsluta. Avhandlingens avstamp utgörs av den potentiella spänning som införandet av nya sättet att organisera arbetet – framförallt olika former av arbetsrotation – innebär för de tämligen sega könsstrukturer och diskurser (manifesterade ex i könandet av ”kassörskan”) som karakteriserat branschen. Det huvudsakliga material består av ett etnografiskt fältarbete på en stormarknad där omfattande arbetsrotation införts. Det preliminära resultatet visar att arbetsrotation på den studerade butiken har utmanat synen på kassan som ”kvinnojobb”. Uppluckringen av organisatoriska könsgränser bör dock förstås i relation till en mer övergripande standardisering av arbetet, varigenom merparten av de anställda (kvinnor och ett fåtal yngre män) endast utför rutinartade arbetsuppgifter (kassa och varuplock). Vidare visar studien att den övergripande rotationen inrymde undantag med könande konsekvenser. Förbutiken var utesluten från rotationen och där - på den begränsade och kontrollerade ytan i ständig kontakt med kunder – arbetade endast kvinnor. På golvet gjorde ett undantag från kravet på att plocka varor på samtliga varuavsnitt det möjligt för några män att göra anspråk på mer varierade arbetsuppgifter och formulera en positiv arbetsidentitet baserad på kontroll och kreativititet. Trots existerande könsarbetsdelning erkände vare sig chefer eller anställda kön som grund för (olika) bemötande eller behandling i butiken. Tvärtom framhölls principer om likabehandling som rådande. Kön antogs däremot vara av förgivettagen och väsentlig betydelse i fråga om skillnader i män och kvinnors preferenser, egenskaper och beteende, och det var också på så sätt som organisatoriska könsmönster inte bara förklarades utan därigenom också naturaliserades och avpolitiserades.

Ämnesord

TEKNIK OCH TEKNOLOGIER  -- Maskinteknik -- Produktionsteknik, arbetsvetenskap och ergonomi (hsv//swe)
ENGINEERING AND TECHNOLOGY  -- Mechanical Engineering -- Production Engineering, Human Work Science and Ergonomics (hsv//eng)

Nyckelord

Genus och teknik
Gender and Technology

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
kon (ämneskategori)

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Johansson, Krist ...
Om ämnet
TEKNIK OCH TEKNOLOGIER
TEKNIK OCH TEKNO ...
och Maskinteknik
och Produktionstekni ...
Av lärosätet
Luleå tekniska universitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy