SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:mau-10154"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:mau-10154" > Normer och struktur...

Normer och strukturer i skolutveckling : strategier hos förvaltningschefer och skolledare i implementering av inkluderande lärmiljöer

Erlandsson, Magnus (författare)
Malmö högskola,Institutionen för skolutveckling och ledarskap (SOL)
 (creator_code:org_t)
Ifous, 2015
2015
Svenska.
Ingår i: Från idé till praxis. - : Ifous. - 9789198284119 ; , s. 17-30
  • Bokkapitel (övrigt vetenskapligt/konstnärligt)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Den här studien identifierar och analyserar betydelsen av professionella normer och organisatoriska strukturer i skolutveckling. I fokus är framför allt förvaltningschefers och skolledares strategier för att leda, organisera och realisera skolutveckling genom förändring av just normer och strukturer. Forskningsfrågan är: Vilka professionella normer och organisatoriska strukturer driver skolutveckling? Studien intresserar sig också för de mekanismer som underlättar eller försvårar arbetet mot förändrade normer och strukturer. Studiens empiri är hämtad från förändringsprocesser på ett flertal svenska grundskolor med det gemensamma syftet att implementera inkluderande lärmiljöer. Studien bygger i huvudsak på en mängd intervjuer med olika förvaltningschefer och skolledare, genomförda vid två tillfällen, dels i form av gruppintervjuer (i början av ett kommunövergripande och treårigt skolutvecklingsprojekt för implementering av inkluderande lärmiljöer), dels i form av individuella intervjuer (i slutet av detta projekt). Men studien har också haft tillgång till intervjuer genomförda med projektets så kallade inkluderingskoordinatorer på förvaltningsnivå, samt med särskilt ansvariga pedagoger och specialpedagoger på de deltagande skolorna, liksom till de analyser av förändringsprocesserna som de deltagande skolorna själva genomfört. Studiens resultat pekar mot att normer och strukturer kan förändras och främja skolutveckling när förvaltningschefer, skolledare och pedagoger har en gemensam vision (som kan bära reformarbetet, med klara syften och mål; ett gemensamt kognitivt paraply (med gemensamma definitioner av vad inkludering och inkluderande lärmiljöer kan vara); ett delat och delegerat ledarskap (med deltagande och inflytande från både pedagoger och elever); samt en organisatorisk struktur (som organiserar, administrerar och skapar arenor för dialog). Kunskap hos förvaltningschefer och skolledare om vilka normer och strukturer som underlättar eller försvårar skolutveckling – och redskap för att förändra normer och strukturer – är enligt denna studie en viktig faktor för framgångsrik skolutveckling.

Nyckelord

skolutveckling
skolledarskap
professionella normer
organisatorisk förändring
inkluderande lärmiljöer

Publikations- och innehållstyp

vet (ämneskategori)
kap (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Erlandsson, Magn ...
Artiklar i publikationen
Från idé till pr ...
Av lärosätet
Malmö universitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy