SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:ri-26542"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:ri-26542" > Interfacial cross-l...

Interfacial cross-linking of β-casein changes the structure of the adsorbed layer

Partanen, Riitta (författare)
VTT Technical Research Centre of Finland, Finland
Forssell, Pirkko M. (författare)
VTT Technical Research Centre of Finland, Finland
Mackie, Alan R. (författare)
Institute of Food Research, United Kingdom
visa fler...
Blomberg, Eva (författare)
KTH,RISE,SP Kemi Material och Ytor,KTH Royal Institute of Technology, Sweden,Yt- och korrosionsvetenskap
visa färre...
 (creator_code:org_t)
Elsevier BV, 2013
2013
Engelska.
Ingår i: Food Hydrocolloids. - : Elsevier BV. - 0268-005X .- 1873-7137. ; 32:2, s. 271-277
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • The mechanism of transglutaminase-induced cross-linking of interfacial β-casein layer was investigated in tetradecane/buffer system. Monolayer studies were carried out in a Langmuir trough, where incubation with the enzyme mostly affected the compression of the film through adsorption of transglutaminase to the interface. Interfacial shear rheology was used to follow the kinetics of formation of a visco-elastic film upon cross-linking. Substrate concentration affected the rate of the interfacial cross-linking, when enzyme was dosed per protein concentration. This was most likely due to the saturated substrate layer at the interface in all cases. SDS-PAGE revealed that most of the β-casein at the interface was not cross-linked by intermolecular links, but rather, intramolecular links were formed. Finally, studies of adsorbed β-casein layers on polystyrene beads revealed that cross-linking reduced the thickness of the adsorption layer from 11-12 nm to 8-9 nm. These results suggest that it may be mainly intra-molecular cross-linking which modifies the physical interactions of β-caseins at the interface resulting in a higher layer density and thus, formation of a visco-elastic network.

Ämnesord

NATURVETENSKAP  -- Kemi -- Annan kemi (hsv//swe)
NATURAL SCIENCES  -- Chemical Sciences -- Other Chemistry Topics (hsv//eng)

Nyckelord

β-Casein
Cross-linking
Interface
Rheology
Thickness

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Partanen, Riitta
Forssell, Pirkko ...
Mackie, Alan R.
Blomberg, Eva
Om ämnet
NATURVETENSKAP
NATURVETENSKAP
och Kemi
och Annan kemi
Artiklar i publikationen
Food Hydrocolloi ...
Av lärosätet
RISE
Kungliga Tekniska Högskolan

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy