SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:umu-101404"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:umu-101404" > Plasma Elaidic Acid...

Plasma Elaidic Acid Level as Biomarker of Industrial Trans Fatty Acids and Risk of Weight Change Report from the EPIC Study

Chajes, Veronique (författare)
Biessy, Carine (författare)
Ferrari, Pietro (författare)
visa fler...
Romieu, Isabelle (författare)
Freisling, Heinz (författare)
Huybrechts, Inge (författare)
Scalbert, Augustin (författare)
de Mesquita, Bas Bueno (författare)
Romaguera, Dora (författare)
Gunter, Marc J. (författare)
Vineis, Paolo (författare)
Hansen, Camilla Plambeck (författare)
Jakobsen, Marianne Uhre (författare)
Clavel-Chapelon, Francoise (författare)
Fagherazzi, Guy (författare)
Boutron-Ruault, Marie-Christine (författare)
Katzke, Verana (författare)
Neamat-Allah, Jasmine (författare)
Boeing, Heiner (författare)
Bachlechner, Ursula (författare)
Trichopoulou, Antonia (författare)
Naska, Androniki (författare)
Orfanos, Philippos (författare)
Pala, Valeria (författare)
Masala, Giovanna (författare)
Mattiello, Amalia (författare)
Skeie, Guri (författare)
Weiderpass, Elisabete (författare)
Agudo, Antonio (författare)
Maria Huerta, Jose (författare)
Ardanaz, Eva (författare)
Jose Sanchez, Maria (författare)
Dorronsoro, Miren (författare)
Ramon Quiros, Jose (författare)
Johansson, Ingegerd, (författare)
Umeå universitet, Institutionen för odontologi, Umeå universitet, Näringsforskning
Winkvist, Anna, (författare)
Umeå universitet, Näringsforskning
Sonested, Emily (författare)
Key, Tim (författare)
Khaw, Kay-Tee (författare)
Wareham, Nicolas J. (författare)
Peeters, Petra H. M. (författare)
Slimani, Nadia (författare)
Chajès, Véronique (författare)
Bueno de Mesquita, Bas (författare)
Huerta, Jose Maria (författare)
Sánchez, Maria Jose (författare)
Quirós, Jose Ramon (författare)
Sonestedt, Emily, (författare)
Forskargrupper vid Lunds universitet, Lund University Research Groups, Lunds universitet, Lund University, Diabetes - kardiovaskulär sjukdom, Diabetes - Cardiovascular Disease
Sanchez, MJ (författare)
Quiros, JR (författare)
visa färre...
Umeå universitet Medicinska fakulteten. Institutionen för odontologi. (creator_code:org_t)
Umeå universitet Medicinska fakulteten. Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin. Näringsforskning. (creator_code:org_t)
visa fler...
Göteborgs universitet Sahlgrenska akademin. Institutionen för medicin, avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition. 
visa färre...
2015
Engelska.
Ingår i: PLoS ONE. - 1932-6203. ; 10:2
Läs hela texten (fulltext)
visa fler...
Läs hela texten (fulltext)
Läs hela texten (fulltext)
Läs hela texten (fulltext)
Läs hela texten (fulltext)
visa färre...
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Background Few epidemiological studies have examined the association between dietary trans fatty acids and weight gain, and the evidence remains inconsistent. The main objective of the study was to investigate the prospective association between biomarker of industrial trans fatty acids and change in weight within the large study European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition ( EPIC) cohort. Methods Baseline plasma fatty acid concentrations were determined in a representative EPIC sample from the 23 participating EPIC centers. A total of 1,945 individuals were followed for a median of 4.9 years to monitor weight change. The association between elaidic acid level and percent change of weight was investigated using a multinomial logistic regression model, adjusted by length of follow- up, age, energy, alcohol, smoking status, physical activity, and region. Results In women, doubling elaidic acid was associated with a decreased risk of weight loss ( odds ratio ( OR) = 0.69, 95% confidence interval ( CI) = 0.55- 0.88, p = 0.002) and a trend was observed with an increased risk of weight gain during the 5- year follow- up ( OR = 1.23, 95% CI = 0.97- 1.56, p = 0.082) ( p- trend<. 0001). In men, a trend was observed for doubling elaidic acid level and risk of weight loss ( OR = 0.82, 95% CI = 0.66- 1.01, p = 0.062) while no significant association was found with risk of weight gain during the 5- year follow- up ( OR = 1.08, 95% CI = 0.88- 1.33, p = 0.454). No association was found for saturated and cismonounsaturated fatty acids. Conclusions These data suggest that a high intake of industrial trans fatty acids may decrease the risk of weight loss, particularly in women. Prevention of obesity should consider limiting the consumption of highly processed foods, the main source of industrially- produced trans fatty acids.

Ämnesord

MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskaper -- Näringslära (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Nutrition and Dietetics (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin -- Endokrinologi och diabetes (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine -- Endocrinology and Diabetes (hsv//eng)

Nyckelord

NUTRITION TRANSITION
PROCESSED FOODS
ADIPOSE-TISSUE
BODY-WEIGHT
OBESITY
CANCER
DIET
PARTICIPANTS
ASSOCIATIONS
RATIONALE
Multidisciplinary Sciences

Publikations- och innehållstyp

art (ämneskategori)
ref (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

  • PLoS ONE (Sök värdpublikationen i LIBRIS)

Till lärosätets databas

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy