SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:umu-10333"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:umu-10333" > Dietary fat intake ...

Dietary fat intake and risk of prostate cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition.

Crowe, Francesca L (författare)
Key, Timothy J (författare)
Appleby, Paul N (författare)
visa fler...
Travis, Ruth C (författare)
Overvad, Kim (författare)
Jakobsen, Marianne U (författare)
Johnsen, Nina F (författare)
Tjønneland, Anne (författare)
Linseisen, Jakob (författare)
Rohrmann, Sabine (författare)
Boeing, Heiner (författare)
Pischon, Tobias (författare)
Trichopoulou, Antonia (författare)
Lagiou, Pagona (författare)
Trichopoulos, Dimitrios (författare)
Sacerdote, Carlotta (författare)
Palli, Domenico (författare)
Tumino, Rosario (författare)
Krogh, Vitorrio (författare)
Bueno-de-Mesquita, H Bas (författare)
Kiemeney, Lambertus A (författare)
Chirlaque, Maria-Dolores (författare)
Ardanaz, Eva (författare)
Sánchez, Maria-José (författare)
Larrañaga, Nerea (författare)
González, Carlos A (författare)
Quirós, José R (författare)
Manjer, Jonas (författare)
Wirfält, Elisabet (författare)
Stattin, Pär, (författare)
Umeå universitet, Urologi och andrologi, , Urologi och andrologi
Hallmans, Göran, (författare)
Umeå universitet, Näringsforskning
Khaw, Kay-Tee (författare)
Bingham, Sheila (författare)
Ferrari, Pietro (författare)
Slimani, Nadia (författare)
Jenab, Mazda (författare)
Riboli, Elio (författare)
Tjonneland, Anne (författare)
Sanchez, Maria-Jose (författare)
Larranaga, Nerea (författare)
Gonzalez, Carlos A. (författare)
Quiros, Jose R. (författare)
visa färre...
Umeå universitet Medicinska fakulteten. Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap. (creator_code:org_t)
Umeå universitet Medicinska fakulteten. Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin. (creator_code:org_t)
visa fler...
Umeå universitet Medicinska fakulteten. Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap. Urologi och andrologi. (creator_code:org_t)
Umeå universitet Medicinska fakulteten. Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin. Näringsforskning. (creator_code:org_t)
Lunds universitet Medicin. Institutionen för kliniska vetenskaper, Malmö. Sektionen för Akut/Medicin/Kirurgi. Medicin. Forskargrupp i nutritionsepidemiologi. 
visa färre...
2008
Engelska.
Ingår i: Am J Clin Nutr. - 0002-9165. ; 87:5, s. 1405-13
Läs hela texten (Fulltext, fritt tillgänglig)
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Background: Findings from early observational studies have suggested that the intake of dietary fat might be a contributing factor in the etiology of prostate cancer. However, the results from more recent prospective studies do not support this hypothesis, and the possible association between different food sources of fat and prostate cancer risk also remains unclear. Objective: The objectives were to assess whether intakes of dietary fat, subtypes of fat, and fat from animal products were associated with prostate cancer risk. Design: This was a multicenter prospective study of 142 520 men in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). Dietary fat intake was estimated with the use of country-specific validated food questionnaires. The association between dietary fat and risk of prostate cancer was assessed by using Cox regression, stratified by recruitment center and adjusted for height, weight, smoking, education, marital status, and energy intake. Results: After a median follow-up time of 8.7 y, prostate cancer was diagnosed in 2727 men. There was no significant association between dietary fat (total, saturated, monounsaturated, and polyunsaturated fat and the ratio of polyunsaturated to saturated fat) and risk of prostate cancer. The hazard ratio for prostate cancer for the highest versus the lowest quintile of total fat intake was 0.96 (95% CI: 0.84, 1.09; P for trend = 0.155). There were no significant associations between prostate cancer risk and fat from red meat, dairy products, and fish. Conclusion: The results from this large multicenter study suggest that there is no association between dietary fat and prostate cancer risk.

Nyckelord

Aged
Dairy Products
Dietary Fats/*administration & dosage/*adverse effects
Dietary Fats; Unsaturated/administration & dosage/adverse effects
Europe/epidemiology
Food Habits
Humans
Male
Meat/adverse effects
Middle Aged
Multivariate Analysis
Proportional Hazards Models
Prospective Studies
Prostatic Neoplasms/*epidemiology/etiology
Questionnaires
Risk Factors
Seafood
MEDICIN
MEDICINE

Publikations- och innehållstyp

art (ämneskategori)
ref (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy