SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:umu-15345"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:umu-15345" > Plasma and dietary ...

Plasma and dietary vitamin C levels and risk of gastric cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-EURGAST).

Jenab, Mazda (författare)
Riboli, Elio (författare)
Ferrari, Pietro (författare)
visa fler...
Sabate, Joan (författare)
Slimani, Nadia (författare)
Norat, Teresa (författare)
Friesen, Marlin (författare)
Tjänneland, Anne (författare)
Olsen, Anja (författare)
Overvad, Kim (författare)
Boutron-Ruault, Marie-Christine (författare)
Clavel-Chapelon, Francois (författare)
Touvier, Mathilde (författare)
Boeing, Heiner (författare)
Schulz, Mandy (författare)
Linseisen, Jakob (författare)
Nagel, Gabriele (författare)
Trichopoulou, Antonia (författare)
Naska, Androniki (författare)
Oikonomou, Eleni (författare)
Krogh, Vittorio (författare)
Panico, Salvatore (författare)
Masala, Giovanna (författare)
Sacerdote, Carlotta (författare)
Tumino, Rosario (författare)
Peeters, Petra H (författare)
Numans, Mattijs E (författare)
Bueno-de-Mesquita, Hendrik B (författare)
Büchner, Frederike L (författare)
Lund, Eiliv (författare)
Pera, Guillem (författare)
Sanchez, Carmen Navarro (författare)
Sanchez, Maria-Jose (författare)
Arriola, Larraitz (författare)
Barricarte, Aurelio (författare)
Quiros, José R (författare)
Hallmans, Göran, (författare)
Umeå universitet, Näringsforskning
Stenling, Roger, (författare)
Umeå universitet, Patologi, Patologi
Berglund, Göran (författare)
Bingham, Sheila (författare)
Khaw, Kay-Tee (författare)
Key, Timothy (författare)
Allen, Naomi (författare)
Carneiro, Fatima (författare)
Mahlke, U (författare)
Del Giudice, Guiseppe (författare)
Palli, Domenico (författare)
Kaaks, Rudolf (författare)
Gonzalez, Carlos A (författare)
Tjonneland, Anne (författare)
Navarro Sanchez, Carmen (författare)
Sánchez, Maria-José (författare)
Quirós, José Ramón (författare)
visa färre...
Umeå universitet Medicinska fakulteten. Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin. Näringsforskning. (creator_code:org_t)
Umeå universitet Medicinska fakulteten. Institutionen för medicinsk biovetenskap. Patologi. (creator_code:org_t)
2006
Engelska.
Ingår i: Carcinogenesis. - 0143-3334. ; 27:11, s. 2250-7
Läs hela texten (fulltext)
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Vitamin C is an antioxidant and inhibitor of carcinogenic N-nitroso compound production in the stomach. Higher dietary vitamin C consumption is associated with decreased risk of gastric cancer (GC) in numerous case-control studies, but data from prospective studies are limited, particularly so for blood measures of vitamin C. The objective of this study was to determine the association of plasma and dietary vitamin C levels with the risk of GC in a case-control study nested within the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), a large cohort involving 10 European countries. Using a fluorometric method, vitamin C was measured in pre-diagnostic plasma from 215 GC cases (matched controls = 416). Conditional logistic regression models adjusted by body mass index, total energy intake, smoking status/duration/intensity and Helicobacter pylori infection status were used to estimate relative cancer risks. No association with GC risk was observed for dietary vitamin C, whereas an inverse GC risk was observed in the highest versus lowest quartile of plasma vitamin C [odds ratio (OR) = 0.55, 95% confidence interval (CI) = 0.31-0.97, P(trend) = 0.043], which was maintained after exclusion of cases with <or=2 years follow-up (OR = 0.40, 95% CI = 0.19-0.83, P(trend) = 0.064). The inverse association was more pronounced in subjects consuming higher levels of red and processed meats, a factor that may increase endogenous N-nitroso compound production. The effect of plasma vitamin C was not different by GC anatomical subsite (cardia/non-cardia) or histological subtype (diffuse/intestinal), and there was no significant interaction of effect with H.pylori. The results of this study show, in a prospective setting, an inverse association of GC risk with high levels of plasma vitamin C and suggest an interaction with the intake of red and processed meats, whose consumption may elevate endogenous N-nitroso compound production.

Ämnesord

MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin -- Cancer och onkologi (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine -- Cancer and Oncology (hsv//eng)

Nyckelord

Aged
Ascorbic Acid/*blood
Case-Control Studies
Cohort Studies
Dietary Supplements
Europe
Female
Helicobacter pylori/metabolism
Humans
Incidence
Logistic Models
Male
Middle Aged
Prospective Studies
Stomach Neoplasms/*blood/*epidemiology/microbiology

Publikations- och innehållstyp

art (ämneskategori)
ref (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy