SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:umu-18001"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:umu-18001" > Is the association ...

Is the association with fiber from foods in colorectal cancer confounded by folate intake?

Bingham, Sheila A (författare)
Norat, Teresa (författare)
Moskal, Aurelie (författare)
visa fler...
Ferrari, Pietro (författare)
Slimani, Nadia (författare)
Clavel-Chapelon, Françoise (författare)
Kesse, Emmanuelle (författare)
Nieters, Alexandra (författare)
Boeing, Heiner (författare)
Tjønneland, Anne (författare)
Overvad, Kim (författare)
Martinez, Carmen (författare)
Dorronsoro, Miren (författare)
González, Carlos A (författare)
Ardanaz, Eva (författare)
Navarro, Carmen (författare)
Quirós, José R (författare)
Key, Timothy J (författare)
Day, Nicholas E (författare)
Trichopoulou, Antonia (författare)
Naska, Androniki (författare)
Krogh, Vittorio (författare)
Tumino, Rosario (författare)
Palli, Domenico (författare)
Panico, Salvatore (författare)
Vineis, Paolo (författare)
Bueno-de-Mesquita, H B (författare)
Ocké, Marga C (författare)
Peeters, Petra H M (författare)
Berglund, Göran (författare)
Hallmans, Göran, (författare)
Umeå universitet, Näringsforskning
Lund, Eiliv (författare)
Skeie, Guri (författare)
Kaaks, Rudolf (författare)
Riboli, Elio (författare)
Tjonneland, A (författare)
Gonzalez, CA (författare)
Quiros, JR (författare)
Ocke, MC (författare)
visa färre...
Umeå universitet Medicinska fakulteten. Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin. Näringsforskning. (creator_code:org_t)
Lunds universitet Medicin. Institutionen för kliniska vetenskaper, Malmö. Sektionen för Akut/Medicin/Kirurgi. Medicin. Enheten för internmedicin. 
2005
Engelska.
Ingår i: Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention. - 1055-9965. ; 14:6, s. 1552-6
Läs hela texten (Fulltext, fritt tillgänglig)
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • The effect of multivariate adjustment including folate on the strong protective effect of fiber in foods on colorectal cancer risk in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition was investigated in 1,721 cases identified in the latest follow-up. The inclusion of an additional 656 cases confirmed our previously published results, with a strong and significant reduction in colorectal cancer risk of similar to 9% for each uncalibrated quintile increase in fiber (P-linear trend < 0.001) compared with an 8% reduction in our previous report, which had not been adjusted for folate. Inclusion of the other covariates (physical activity, alcohol, smoking, and red and processed meat) confirmed this significant inverse association for colon cancer and strengthened the association with left-sided colon cancer (P < 0.001). After maximum adjustment, the association between fiber and rectal cancer was not significant, as in our previous analysis. The association with fiber from different food sources was analyzed, but again, there were no significance trends after maximum adjustment.

Nyckelord

Cohort Studies
Colorectal Neoplasms/*etiology/*prevention & control
Confounding Factors (Epidemiology)
Diet
Dietary Fiber
Female
Folic Acid/*pharmacology
Functional Laterality
Humans
Male
Middle Aged
Multivariate Analysis
MEDICIN
MEDICINE

Publikations- och innehållstyp

art (ämneskategori)
ref (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy