SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:umu-31564"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:umu-31564" > Association between...

Association between pre-diagnostic circulating vitamin D concentration and risk of colorectal cancer in European populations : a nested case-control study

Jenab, Mazda (författare)
Bueno-de-Mesquita, H Bas (författare)
Ferrari, Pietro (författare)
visa fler...
van Duijnhoven, Franzel J B (författare)
Norat, Teresa (författare)
Pischon, Tobias (författare)
Jansen, Eugène H J M (författare)
Slimani, Nadia (författare)
Byrnes, Graham (författare)
Rinaldi, Sabina (författare)
Tjønneland, Anne (författare)
Olsen, Anja (författare)
Overvad, Kim (författare)
Boutron-Ruault, Marie-Christine (författare)
Clavel-Chapelon, Françoise (författare)
Morois, Sophie (författare)
Kaaks, Rudolf (författare)
Linseisen, Jakob (författare)
Boeing, Heiner (författare)
Bergmann, Manuela M (författare)
Trichopoulou, Antonia (författare)
Misirli, Gesthimani (författare)
Trichopoulos, Dimitrios (författare)
Berrino, Franco (författare)
Vineis, Paolo (författare)
Panico, Salvatore (författare)
Palli, Domenico (författare)
Tumino, Rosario (författare)
Ros, Martine M (författare)
van Gils, Carla H (författare)
Peeters, Petra H (författare)
Brustad, Magritt (författare)
Lund, Eiliv (författare)
Tormo, María-José (författare)
Ardanaz, Eva (författare)
Rodríguez, Laudina (författare)
Sánchez, Maria-José (författare)
Dorronsoro, Miren (författare)
Gonzalez, Carlos A (författare)
Hallmans, Göran, (författare)
Umeå universitet, Näringsforskning
Palmqvist, Richard, (författare)
Umeå universitet, Patologi
Roddam, Andrew (författare)
Key, Timothy J (författare)
Khaw, Kay-Tee (författare)
Autier, Philippe (författare)
Hainaut, Pierre (författare)
Riboli, Elio (författare)
visa färre...
Umeå universitet Medicinska fakulteten. Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin. Näringsforskning. (creator_code:org_t)
Umeå universitet Medicinska fakulteten. Institutionen för medicinsk biovetenskap. Patologi. (creator_code:org_t)
2010
Engelska.
Ingår i: BMJ. British Medical Journal (International Ed.). - BMJ Publishing Group. - 0959-8146. ; 340, s. b5500
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • OBJECTIVE: To examine the association between pre-diagnostic circulating vitamin D concentration, dietary intake of vitamin D and calcium, and the risk of colorectal cancer in European populations. DESIGN: Nested case-control study. Setting The study was conducted within the EPIC study, a cohort of more than 520 000 participants from 10 western European countries. PARTICIPANTS: 1248 cases of incident colorectal cancer, which developed after enrolment into the cohort, were matched to 1248 controls MAIN OUTCOME MEASURES: Circulating vitamin D concentration (25-hydroxy-vitamin-D, 25-(OH)D) was measured by enzyme immunoassay. Dietary and lifestyle data were obtained from questionnaires. Incidence rate ratios and 95% confidence intervals for the risk of colorectal cancer by 25-(OH)D concentration and levels of dietary calcium and vitamin D intake were estimated from multivariate conditional logistic regression models, with adjustment for potential dietary and other confounders. RESULTS: 25-(OH)D concentration showed a strong inverse linear dose-response association with risk of colorectal cancer (P for trend <0.001). Compared with a pre-defined mid-level concentration of 25-(OH)D (50.0-75.0 nmol/l), lower levels were associated with higher colorectal cancer risk (<25.0 nmol/l: incidence rate ratio 1.32 (95% confidence interval 0.87 to 2.01); 25.0-49.9 nmol/l: 1.28 (1.05 to 1.56), and higher concentrations associated with lower risk (75.0-99.9 nmol/l: 0.88 (0.68 to 1.13); >or=100.0 nmol/l: 0.77 (0.56 to 1.06)). In analyses by quintile of 25-(OH)D concentration, patients in the highest quintile had a 40% lower risk of colorectal cancer than did those in the lowest quintile (P<0.001). Subgroup analyses showed a strong association for colon but not rectal cancer (P for heterogeneity=0.048). Greater dietary intake of calcium was associated with a lower colorectal cancer risk. Dietary vitamin D was not associated with disease risk. Findings did not vary by sex and were not altered by corrections for season or month of blood donation. CONCLUSIONS: The results of this large observational study indicate a strong inverse association between levels of pre-diagnostic 25-(OH)D concentration and risk of colorectal cancer in western European populations. Further randomised trials are needed to assess whether increases in circulating 25-(OH)D concentration can effectively decrease the risk of colorectal cancer.

Nyckelord

Agricultural Sciences Veterinary Science Pathobiology
Lantbruksvetenskaper Veterinärmedicin Patobiologi
VETERINARY MEDICINE Pathology
VETERINÄRMEDICIN Patologi
patologi
Pathology

Publikations- och innehållstyp

art (ämneskategori)
ref (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy