SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:uu-136516"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:uu-136516" > Inverses and quotie...

Inverses and quotients of mappings between ordered sets

Kiselman, Christer O. (författare)
Uppsala universitet,Analys och tillämpad matematik
 (creator_code:org_t)
Elsevier BV, 2010
2010
Engelska.
Ingår i: Image and Vision Computing. - : Elsevier BV. - 0262-8856 .- 1872-8138. ; 28:10, s. 1429-1442
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • In this paper, we study inverses and quotients of mappings between ordered sets, in particular between complete lattices, which are analogous to inverses and quotients of positive numbers. We investigate to what extent a generalized inverse can serve as a left inverse and as a right inverse, and how an inverse of an inverse relates to the identity mapping. The generalized inverses and quotients are then used to create a convenient formalism for dilations and erosions as well as for cleistomorphisms (closure operators) and anoiktomorphisms (kernel operators).

Ämnesord

NATURVETENSKAP  -- Matematik (hsv//swe)
NATURAL SCIENCES  -- Mathematics (hsv//eng)

Nyckelord

Preordered set
Complete lattice
Generalized inverse of a mapping
Division of mappings
Epigraph
Hypograph
Galois connection
Residuated mapping
Adjunction
Dilation
Erosion
Ethmomorphism
Morphological filter
Cleistomorphism
Closure operator
Anoiktomorphism
Kernel operator
MATHEMATICS
MATEMATIK

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Kiselman, Christ ...
Om ämnet
NATURVETENSKAP
NATURVETENSKAP
och Matematik
Artiklar i publikationen
Image and Vision ...
Av lärosätet
Uppsala universitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy