SwePub
Tyck till om SwePub Sök här!
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:uu-268449"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:uu-268449" > Forskningen om inkl...

Forskningen om inkludering. En SMART översikt. : Delrapport från SKOLFORSK-projektet: Tre forskningsöversikter inom området specialpedagogik/inkludering

Nilholm, Claes, 1957- (författare)
Uppsala universitet,Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier,PS-gruppen
Göransson, Kerstin (författare)
 (creator_code:org_t)
2015
Svenska.
  • Rapport (övrigt vetenskapligt/konstnärligt)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Syftet med föreliggande forskningsöversikt är att 1) utveckla och pröva ett format för forskningsöversikter,SMART (Systematic Maping and Analysis of Research Topographies) samt 2) att tillämpa formatet påforskningen om inkludering inom ramen för ”special needs” området. SMART tar sin utgångspunkt i denforskning som forskarna själva ser som mest betydelsefull. Antaganden i formatet är attsamhällsvetenskaplig/utbildningsvetenskaplig forskning sker utifrån olika, legitima perspektiv samt att enforskningsöversikt ska ses som en av flera möjliga konstruktioner av ett område.Initialt identifierades 2 forskningsarenor, en amerikansk och en europeisk. De 15 artiklar på vardera arenansom var mest refererade av andra forskare valdes ut för kartläggning och analys. De kodades och analyseradesutifrån sex aspekter: genre, ämne, teori, metod, resultat/slutsatser och inkluderingsbegrepp. Störst vikt lades vidanalysen av inkluderingsbegreppet. Översikten genererade en mängd intressanta resultat, bland annatidentifierades en klyfta i fältet mellan positioneringsartiklar med utvecklade diskussioner om och analyser avvad inkludering innebär och artiklar med empirisk originalforskning där inkludering används i betydelsen attelever i svårigheter är placerade i vanliga klassrum. En annan slutsats är att SMART förefaller vara ett mycketanvändbart format för att genomföra forskningsöversikter och kan förväntas vara användbart för hela detsamhällsvetenskapliga/humanistiska fältet.

Ämnesord

SAMHÄLLSVETENSKAP  -- Utbildningsvetenskap -- Pedagogik (hsv//swe)
SOCIAL SCIENCES  -- Educational Sciences -- Pedagogy (hsv//eng)

Publikations- och innehållstyp

vet (ämneskategori)
rap (ämneskategori)

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Nilholm, Claes, ...
Göransson, Kerst ...
Om ämnet
SAMHÄLLSVETENSKAP
SAMHÄLLSVETENSKA ...
och Utbildningsveten ...
och Pedagogik
Av lärosätet
Uppsala universitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy