SwePub
Tyck till om SwePub Sök här!
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/160435"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/160435" > Videobutiken

Videobutiken

Benesch, Henric, 1972 (författare)
Gothenburg University,Göteborgs universitet,Högskolan för design och konsthantverk,School of Design and Crafts,University of Gothenburg
 (creator_code:org_t)
2011
Svenska.
Ingår i: Selma Lagerlöfs torg 13.
  • Konstnärligt arbete (övrigt vetenskapligt/konstnärligt)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • I samband med forskningsprojektet Ingrepp hyrdes en lokal, en gammal videobutik på Selma Lagerlöfs torg med avsikt att här, tillsammans med boende och arbetande, fånga upp, diskutera och problematisera det övergripande stadsplanering och stadsutvecklingsprojekt som drevs med speciellt avseende på Selma Lagerlöfs torg och avseende på Backa, en av Göteborgs förorter, i allmänhet. Förutom att fungera som lokal för öppna och inbjudna workshops och seminarier fungerade lokalen även som utställning för material som tagits fram under workshops och seminarier men även annat material vilket kunde ha ett viktigt input i diskussionerna. När lokalen var öppen fungerade den även som öppet hus med drop in där vem som helst kunde komma och ta del av eller uttrycka sina tankar kring Backa i stort och smått. Arbetet vilket genomfördes av Henric Benesch, Emma Corkhill och Evren Uzer von Busch arrangerades utifrån en rad erfarenheter både ifrån designprocesser och processledning med fokus på demokrati och delaktighetsfrågor, där de förslag och idéer som framställdes, snarare än fungera som olika förslag vilka utformat I samarbete med brukare och deltagare – co-design, fungerade som språngbrädor för projekt initierade på deltagarnas egna villkor, exempelvis kring stadsodling, loppisar, marknader, pysselkvällar och läxläsning. Där Videobutiken blev en möjlighet att förutsättningslöst träffas och organisera sig vilket inte tidigare var möjligt. Videobutiken var också ur designperspektiv en möjlighet att utveckla öppna icke målstyrda processer där deltagarna själva kan ta vid och arbeta vidare utifrån sina egna premisser.

Ämnesord

HUMANIORA  -- Konst -- Design (hsv//swe)
HUMANITIES  -- Arts -- Design (hsv//eng)

Nyckelord

artistic research
design processes
participation
democracy
city planning
city development
social imaginary
social imaginary

Publikations- och innehållstyp

vet (ämneskategori)
kfu (ämneskategori)

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Benesch, Henric, ...
Om ämnet
HUMANIORA
HUMANIORA
och Konst
och Design
Artiklar i publikationen
Av lärosätet
Göteborgs universitet
Chalmers tekniska högskola

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy