SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/200016"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/200016" > När bilddiaktik bli...

När bilddiaktik blir didaktiska verktyg i svenskämnet

Häggström, Margaretha, 1962 (författare)
Gothenburg University,Göteborgs universitet,Institutionen för didaktik och pedagogisk profession,Department of Pedagogical, Curricular and Professional Studies
 (creator_code:org_t)
2014
2014
Svenska.
Ingår i: NÄD2014, Nationell ämnesdidaktisk konferens 2014, 9-11/4, Göteborg.
  • Konferensbidrag (övrigt vetenskapligt/konstnärligt)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • När Bilddidaktik blir didaktiska verktyg i svenskämnet I ett svenskämne på lärarutbildningen, som ska möta centralt innehåll i Lgr11, är det väsentligt att lärarstudenterna själva får prova olika uttrycksformer. I vår utbildning vid Göteborgs universitet utgår vi från ett multimodalt perspektiv i svenskämnet, för lärarstudenter F-3. Min roll har varit att introducera bilddidaktiska verktyg och den kommunikativa aspektens betydelse för svenskämnet. I mitt paper presenterar jag ett par av dessa verktyg. Syftet är att synliggöra, i dubbel bemärkelse, det lärande som sker med hjälp av följande bilddidaktiska verktyg: •Fotoelicitering •Iscensättning/performance •Gemensamma målningar som berättar. Vägledande frågor för texten såväl som i undervisningen har varit: •Varför arbeta såhär? •Hur utveckla och anpassa arbetsformen i år F-3? •Vad kommuniceras? Enligt Lgr11 ska elever uppmuntras att uttrycka sig genom estetiska former. Om elever ska uppleva estetiskt arbete som meningsfullt och förstå sammanhanget arbetet ingår i, är det avgörande att läraren har egen erfarenhet och förståelse av estetikens betydelse för olika kommunikativshändelser. I lärarutbildningen F-3 läser studenterna inget estetiskt ämne, varför det är angeläget att estetisk/didaktiska verktyg används i så många kurser under utbildningen som möjligt. I min studie av en lärarstudents arbete med bilddidaktik i svenska såg jag att elevers delaktighet ökade, vilket talar för en ökad chans att uppleva meningsfullhet, en förutsättning för den lärande processen (Häggström, 2011). Av eleverna upplevdes arbetet som inkluderande i det att alla kunde delta på sina egna villkor. Eftersom arbetet också låg närmre elevernas visuella kultur minskades avståndet mellan skolans och elevens kultur.

Ämnesord

SAMHÄLLSVETENSKAP  -- Utbildningsvetenskap (hsv//swe)
SOCIAL SCIENCES  -- Educational Sciences (hsv//eng)

Nyckelord

Bilddidaktik
Multimodalt perspektiv
Estetiska uttrycksformer
Fotoelicitering
Iscensättning
Djuplärande

Publikations- och innehållstyp

vet (ämneskategori)
kon (ämneskategori)

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Häggström, Marga ...
Om ämnet
SAMHÄLLSVETENSKAP
SAMHÄLLSVETENSKA ...
och Utbildningsveten ...
Artiklar i publikationen
Av lärosätet
Göteborgs universitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy