SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/206527"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/206527" > Importing High Food...

Importing High Food Prices by Exporting: Rice Prices in Lao PDR

Durevall, Dick, 1954- (författare)
Göteborgs universitet, Institutionen för nationalekonomi med statistik, Centrum för globalisering och utveckling (GCGD), Gothenburg University, Department of Economics, Gothenburg Centre for Globalization and Development (GCGD)
van der Weide, Roy (författare)
Göteborgs universitet Handelshögskolan. Institutionen för nationalekonomi med statistik. 
Göteborgs universitet Handelshögskolan. Centrum för globalisering och utveckling (GCGD). 
Göteborg : University of Gothenburg, 2014
Engelska.
Serie: Working Papers in Economics (online), 1403-2465 ; 607
  • Rapport (övrigt vetenskapligt)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • This paper shows how a developing country, Lao PDR, imports high glutinous rice prices by exporting its staple food to neighboring countries, Vietnam and Thailand. Lao PDR has extensive export controls on rice, generating a sizable difference between domestic and international prices. Controls are relaxed after good harvests, leading to a surge in exports early in the season and rapidly rising prices later in the year. There is thus a strong case for removal of trade restrictions since they give rise to price spikes, keep the long-term price of glutinous rice low, and thereby hinder increases in income from agriculture. Although this is a case study of Lao PDR, the findings may equally apply to other developing countries that export their staple food.

Ämnesord

SAMHÄLLSVETENSKAP  -- Ekonomi och näringsliv -- Nationalekonomi (hsv//swe)
SOCIAL SCIENCES  -- Economics and Business -- Economics (hsv//eng)

Nyckelord

exports
food prices
free trade
rice prices
rice markets
sticky rice
welfare

Publikations- och innehållstyp

rap (ämneskategori)
vet (ämneskategori)
rap (ämneskategori)
vet (ämneskategori)

Till lärosätets databas

Sök utanför SwePub

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy