SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/212983"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/212983" > Dairy products and ...

Dairy products and risk of hepatocellular carcinoma: The European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition

Duarte-Salles, Talita (författare)
Fedirko, Veronika (författare)
Stepien, Magdalena (författare)
visa fler...
Trichopoulou, Antonia (författare)
Bamia, Christina (författare)
Lagiou, Pagona (författare)
Lukanova, Annekatrin, (författare)
Umeå universitet, Patologi
Trepo, Elisabeth (författare)
Overvad, Kim (författare)
Tjønneland, Anne (författare)
Halkjaer, Jytte (författare)
Boutron-Ruault, Marie-Christine (författare)
Racine, Antoine (författare)
Cadeau, Claire (författare)
Kühn, Tilman (författare)
Aleksandrova, Krasimira (författare)
Trichopoulos, Dimitrios (författare)
Tsiotas, Konstantinos (författare)
Boffetta, Paolo (författare)
Palli, Domenico (författare)
Pala, Valeria (författare)
Tumino, Rosario (författare)
Sacerdote, Carlotta (författare)
Panico, Salvatore (författare)
Bueno-de-Mesquita, H B as (författare)
Dik, Vincent K (författare)
Peeters, Petra H (författare)
Weiderpass, Elisabete (författare)
Torhild Gram, Inger (författare)
Hjartåker, Anette (författare)
Ramón Quirós, Jose (författare)
Fonseca-Nunes, Ana (författare)
Molina-Montes, Esther (författare)
Dorronsoro, Miren (författare)
Navarro Sanchez, Carmen (författare)
Barricarte, Aurelio (författare)
Lindkvist, Björn (författare)
Sonestedt, Emily (författare)
Johansson, Ingegerd, (författare)
Umeå universitet, Institutionen för odontologi
Wennberg, Maria, (författare)
Umeå universitet, Näringsforskning
Khaw, Kay-Tee (författare)
Wareham, Nick (författare)
Travis, Ruth C (författare)
Romieu, Isabelle (författare)
Riboli, Elio (författare)
Jenab, Mazda (författare)
Tjonneland, Anne (författare)
Kuehn, Tilman (författare)
Gram, Inger Torhild (författare)
Hjartaker, Anette (författare)
Ramon Quiros, Jose (författare)
Halkjær, J. (författare)
Ramõn Quirõs, J. (författare)
Kuhn, T (författare)
Quiros, JR (författare)
Sanchez, CN (författare)
visa färre...
Umeå universitet Medicinska fakulteten. Institutionen för medicinsk biovetenskap. Patologi. (creator_code:org_t)
Umeå universitet Medicinska fakulteten. Institutionen för odontologi. (creator_code:org_t)
visa fler...
Umeå universitet Medicinska fakulteten. Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin. Näringsforskning. (creator_code:org_t)
Göteborgs universitet Sahlgrenska akademin. Institutionen för medicin. 
visa färre...
2014
Engelska.
Ingår i: International Journal of Cancer. - Wiley-Liss Inc.. - 0020-7136 .- 1097-0215. ; 135:7, s. 1662-1672
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Intake of dairy products has been associated with risk of some cancers, but findings are often inconsistent and information on hepatocellular carcinoma (HCC) risk is limited, particularly from prospective settings. The aim of our study was to investigate the association between consumption of total and specific dairy products (milk/cheese/yogurt) and their components (calcium/vitamin D/fats/protein), with first incident HCC (N(cases) = 191) in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition cohort, including a nested case-control subset (N(cases) = 122) with the assessment of hepatitis B virus/hepatitis C virus infections status, liver damage and circulating insulin-like growth factor (IGF)-I levels. For cohort analyses, multivariable-adjusted Cox proportional hazard models were used to estimate hazard ratios (HRs) and 95% confidence intervals (95% CI). For nested case-control analyses, conditional logistic regression was used to calculate odds ratios and 95% CI. A total of 477,206 participants were followed-up for an average of 11 years (person-years follow-up = 5,415,385). In the cohort study, a significant positive HCC risk association was observed for total dairy products (highest vs. lowest tertile, HR = 1.66, 95% CI: 1.13-2.43; p(trend) = 0.012), milk (HR = 1.51, 95% CI: 1.02-2.24; p(trend) = 0.049), and cheese (HR = 1.56, 95% CI: 1.02-2.38; p(trend) = 0.101), but not yogurt (HR = 0.94, 95% CI: 0.65-1.35). Dietary calcium, vitamin D, fat and protein from dairy sources were associated with increased HCC risk, whereas the same nutrients from nondairy sources showed inverse or null associations. In the nested case-control study, similar results were observed among hepatitis-free individuals. Results from this large prospective cohort study suggest that higher consumption of dairy products, particularly milk and cheese, may be associated with increased HCC risk. Validation of these findings in other populations is necessary. Potential biologic mechanisms require further exploration.

Ämnesord

MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskaper -- Näringslära (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Nutrition and Dietetics (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin -- Cancer och onkologi (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine -- Cancer and Oncology (hsv//eng)

Nyckelord

hepatocellular carcinoma
dairy products
calcium
prospective cohort
fat
protein
somatomedin C
vitamin D
adult
aged
article
calcium intake
cancer risk
case control study
cheese
cohort analysis
controlled study
dairy product
dietary intake
disease association
Europe
fat content
fat intake
female
follow up
food composition
hepatitis B
hepatitis C
human
liver cell carcinoma
liver injury
major clinical study
male
medical society
milk
nutritional assessment
priority journal
prospective study
protein content
protein intake
risk factor
very elderly
vitamin intake
Aged
80 and over
Carcinoma
Hepatocellular
Case-Control Studies
Follow-Up Studies
Humans
Liver Neoplasms
Middle Aged
Nutritional Status
Prognosis
Prospective Studies
Risk Factors
Young Adult

Publikations- och innehållstyp

art (ämneskategori)
ref (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Sök utanför SwePub

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy