SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/215956"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/215956" > Isocaloric substitu...

Isocaloric substitution of carbohydrates with protein: The association with weight change and mortality among patients with type 2 diabetes

Campmans-Kuijpers, M.J.E. (författare)
Sluijs, I. (författare)
Nöthlings, U. (författare)
visa fler...
Freisling, H. (författare)
Overvad, K. (författare)
Weiderpass, E.W. (författare)
Fagherazzi, G. (författare)
Kühn, T. (författare)
Katzke, V.A. (författare)
Mattiello, A. (författare)
Sonestedt, E. (författare)
Masala, G. (författare)
Agnoli, C. (författare)
Tumino, R. (författare)
Spijkerman, A.M.W. (författare)
Barricarte, A. (författare)
Ricceri, F. (författare)
Chamosa, S. (författare)
Johansson, I. (författare)
Winkvist, Anna, 1962 (författare)
Gothenburg University,Göteborgs universitet,Institutionen för medicin, avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition,Institute of Medicine, Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition
Tjönneland, A.M. (författare)
Sluik, D. (författare)
Boeing, H. (författare)
Beulens, J.W.J. (författare)
Kuehn, Tilman (författare)
Campmans-Kuijpers, Marjo J. E. (författare)
Johansson, Ingegerd (författare)
Umeå universitet,Tandläkarutbildning
Noethlings, Ute (författare)
Ricceri, Fulvio (författare)
Katzke, Verena A. (författare)
Barricarte, Aurelio (författare)
Sonestedt, Emily (författare)
Lund University,Lunds universitet,Diabetes - kardiovaskulär sjukdom,Forskargrupper vid Lunds universitet,Diabetes - Cardiovascular Disease,Lund University Research Groups
Mattiello, Amalia (författare)
Overvad, Kim (författare)
Spijkerman, Annemieke M. W. (författare)
Tjonneland, Anne (författare)
Tumino, Rosario (författare)
Sluijs, Ivonne (författare)
Agnoli, Claudia (författare)
Boeing, Heiner (författare)
Fagherazzi, Guy (författare)
Beulens, Joline W. J. (författare)
Masala, Giovanna (författare)
Weiderpass, Elisabete (författare)
Sluik, Diewertje (författare)
Chamosa, Saioa (författare)
Freisling, Heinz (författare)
Nothlings, U (författare)
Ricceri, F (författare)
Tjonneland, A (författare)
Weiderpass, E (författare)
Karolinska Institutet
Tumino, R (författare)
Spijkerman, AMW (författare)
Johansson, I (författare)
Sonestedt, E (författare)
Chamosa, S (författare)
Barricarte, A (författare)
Masala, G (författare)
Campmans-Kuijpers, MJE (författare)
Fagherazzi, G (författare)
Winkvist, A (författare)
Mattiello, A (författare)
Sluijs, I (författare)
Kuhn, T (författare)
Sluik, D (författare)
Agnoli, C (författare)
Beulens, JWJ (författare)
Freisling, H (författare)
Boeing, H (författare)
Katzke, VA (författare)
Overvad, K (författare)
Beulens, Joline Wj (författare)
Nöthlings, Ute (författare)
Spijkerman, Annemieke Mw (författare)
Katzke, Verena A (författare)
Tjønneland, Anne (författare)
Kühn, Tilman (författare)
Campmans-Kuijpers, Marjo Je (författare)
visa färre...
 (creator_code:org_t)
 
visa fler...
 
visa färre...
BioMed Central (BMC), 2015
2015
Engelska.
Ingår i: Cardiovascular Diabetology. - : BioMed Central (BMC). - 1475-2840. ; 14
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • © 2015 Campmans-Kuijpers et al.; licensee BioMed Central. Background: The health impact of dietary replacement of carbohydrates with protein for patients with type 2 diabetes is still debated. This study aimed to investigate the association between dietary substitution of carbohydrates with (animal and plant) protein and 5-year weight change, and all-cause and cardiovascular (CVD) mortality risk in patients with type 2 diabetes. Methods: The study included 6,107 diabetes patients from 15 European cohorts. Patients with type 1 diabetes were excluded. At recruitment, validated country-specific food-frequency questionnaires were used to estimate dietary intake. Multivariable adjusted linear regression was used to examine the associations between dietary carbohydrate substitution with protein and 5-year weight change, and Cox regression to estimate hazard ratios (HRs) for (CVD) mortality. Results: Annual weight loss of patients with type 2 diabetes was 0.17 (SD 1.24) kg. After a mean follow-up of 9.2 (SD 2.3)y, 787 (13%) participants had died, of which 266 (4%) deaths were due to CVD. Substitution of 10 gram dietary carbohydrate with total (ß = 187 [75;299]g) and animal (ß = 196 [137;254]g) protein was associated with mean 5-year weight gain. Substitution for plant protein was not significantly associated with weight change (β = 82 [-421;584]g). Substitution with plant protein was associated with lower all-cause mortality risk (HR = 0.79 [0.64;0.97]), whereas substitution with total or animal protein was not associated with (CVD) mortality risk. Conclusions: In diabetes patients, substitution with plant protein was beneficial with respect to weight change and all-cause mortality as opposed to substitution with animal protein. Therefore, future research is needed whether dietary guidelines should not actively promote substitution of carbohydrates by total protein, but rather focus on substitution of carbohydrates with plant protein.

Ämnesord

MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine -- Endocrinology and Diabetes (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin -- Endokrinologi och diabetes (hsv//swe)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine (hsv//eng)

Nyckelord

Body weight (change)
Carbohydrates
Mortality risk
Protein
Type 2 diabetes
Carbohydrates

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Sök utanför SwePub

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy