SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/215956"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/215956" > Isocaloric substitu...

Isocaloric substitution of carbohydrates with protein: The association with weight change and mortality among patients with type 2 diabetes

Campmans-Kuijpers, Marjo J. E. (författare)
Sluijs, Ivonne (författare)
Noethlings, Ute (författare)
visa fler...
Freisling, Heinz (författare)
Overvad, Kim (författare)
Weiderpass, Elisabete (författare)
Fagherazzi, Guy (författare)
Kuehn, Tilman (författare)
Katzke, Verena A. (författare)
Mattiello, Amalia (författare)
Sonestedt, Emily (författare)
Masala, Giovanna (författare)
Agnoli, Claudia (författare)
Tumino, Rosario (författare)
Spijkerman, Annemieke M. W. (författare)
Barricarte, Aurelio (författare)
Ricceri, Fulvio (författare)
Chamosa, Saioa (författare)
Johansson, Ingegerd, (författare)
Umeå universitet, Tandläkarutbildning
Winkvist, Anna (författare)
Tjonneland, Anne (författare)
Sluik, Diewertje (författare)
Boeing, Heiner (författare)
Beulens, Joline W. J. (författare)
Nöthlings, Ute (författare)
Kühn, Tilman (författare)
Tjønneland, Anne (författare)
Tjönneland, A.M. (författare)
Nothlings, U (författare)
Kuhn, T (författare)
visa färre...
Umeå universitet Medicinska fakulteten. Institutionen för odontologi. Tandläkarutbildning. (creator_code:org_t)
Göteborgs universitet Sahlgrenska akademin. Institutionen för medicin, avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition. 
2015
Engelska.
Ingår i: Cardiovascular Diabetology. - 1475-2840. ; 14
Läs hela texten (fulltext)
visa fler...
Läs hela texten (fulltext)
Läs hela texten (fulltext)
Läs hela texten (fulltext)
Läs hela texten (fulltext)
visa färre...
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Background: The health impact of dietary replacement of carbohydrates with protein for patients with type 2 diabetes is still debated. This study aimed to investigate the association between dietary substitution of carbohydrates with (animal and plant) protein and 5-year weight change, and all-cause and cardiovascular (CVD) mortality risk in patients with type 2 diabetes.Methods: The study included 6,107 diabetes patients from 15 European cohorts. Patients with type 1 diabetes were excluded. At recruitment, validated country-specific food-frequency questionnaires were used to estimate dietary intake. Multivariable adjusted linear regression was used to examine the associations between dietary carbohydrate substitution with protein and 5-year weight change, and Cox regression to estimate hazard ratios (HRs) for (CVD) mortality.Results: Annual weight loss of patients with type 2 diabetes was 0.17 (SD 1.24) kg. After a mean follow-up of 9.2 (SD 2.3)y, 787 (13%) participants had died, of which 266 (4%) deaths were due to CVD. Substitution of 10 gram dietary carbohydrate with total (ß = 187 [75;299]g) and animal (ß = 196 [137;254]g) protein was associated with mean 5-year weight gain. Substitution for plant protein was not significantly associated with weight change (β = 82 [−421;584]g). Substitution with plant protein was associated with lower all-cause mortality risk (HR = 0.79 [0.64;0.97]), whereas substitution with total or animal protein was not associated with (CVD) mortality risk.Conclusions: In diabetes patients, substitution with plant protein was beneficial with respect to weight change and all-cause mortality as opposed to substitution with animal protein. Therefore, future research is needed whether dietary guidelines should not actively promote substitution of carbohydrates by total protein, but rather focus on substitution of carbohydrates with plant protein.

Ämnesord

MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin -- Endokrinologi och diabetes (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine -- Endocrinology and Diabetes (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskaper (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskaper -- Folkhälsovetenskap, global hälsa, socialmedicin och epidemiologi (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Public Health, Global Health, Social Medicine and Epidemiology (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskaper -- Näringslära (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Nutrition and Dietetics (hsv//eng)

Nyckelord

Carbohydrates
Protein
Type 2 diabetes
Body weight (change)
Mortality risk

Publikations- och innehållstyp

art (ämneskategori)
ref (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy