SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/270940"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/270940" > Concomitant Associa...

Concomitant Associations of Healthy Food Intake and Cardiorespiratory Fitness With Coronary Artery Calcium

Gripeteg, Lena, 1970- (författare)
Göteborgs universitet, Institutionen för kost- och idrottsvetenskap, Gothenburg University, Department of Food and Nutrition, and Sport Science
Arvidsson, Daniel, 1974- (författare)
Göteborgs universitet, Institutionen för kost- och idrottsvetenskap, Gothenburg University, Department of Food and Nutrition, and Sport Science
Johannesson, Elias , 1972- (författare)
Göteborgs universitet, Institutionen för kost- och idrottsvetenskap, Gothenburg University, Department of Food and Nutrition, and Sport Science
visa fler...
Larsson, Christel, 1972- (författare)
Göteborgs universitet, Institutionen för kost- och idrottsvetenskap, Gothenburg University, Department of Food and Nutrition, and Sport Science
Sjöberg, Agneta, 1956- (författare)
Göteborgs universitet, Institutionen för kost- och idrottsvetenskap, Gothenburg University, Department of Food and Nutrition, and Sport Science
Angerås, Oskar, 1976- (författare)
Göteborgs universitet, Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin, Gothenburg University, Institute of Medicine, Department of Molecular and Clinical Medicine
Fagman, Erika, (författare)
Göteborgs universitet, Institutionen för kliniska vetenskaper, Avdelningen för radiologi, Gothenburg University, Institute of Clinical Sciences, Department of Radiology
Brandberg, John, 1966- (författare)
Göteborgs universitet, Institutionen för kliniska vetenskaper, Avdelningen för radiologi, Gothenburg University, Institute of Clinical Sciences, Department of Radiology
Ekblom, Örjan (författare)
Bergström, Göran, 1964- (författare)
Göteborgs universitet, Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin, Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för fysiologi, Gothenburg University, Institute of Medicine, Department of Molecular and Clinical Medicine, Institute of Neuroscience and Physiology, Department of Physiology
Börjesson, Mats, 1965- (författare)
Göteborgs universitet, Institutionen för kost- och idrottsvetenskap, Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för fysiologi, Gothenburg University, Department of Food and Nutrition, and Sport Science, Institute of Neuroscience and Physiology, Department of Physiology
visa färre...
Göteborgs universitet Utbildningsvetenskapliga fakulteten. Institutionen för kost- och idrottsvetenskap. 
Göteborgs universitet Sahlgrenska akademin. Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin. 
visa fler...
Göteborgs universitet Sahlgrenska akademin. Institutionen för kliniska vetenskaper, Avdelningen för radiologi. 
Göteborgs universitet Sahlgrenska akademin. Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för fysiologi. 
visa färre...
2018
Engelska.
Ingår i: American Journal of Cardiology. - 0002-9149 .- 1879-1913. ; 122:4, s. 560-564
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Conflicting findings remain regarding associations between lifestyle behaviors and coronary artery calcium (CAC). We investigated concomitant associations of healthy food intake and cardiorespiratory fitness (CRF) with CAC. Data from 706 men and women 50 to 64 years old from the Swedish SCAPIS pilot trial were analyzed. A CAC score was calculated using the Agatston method. A Healthy Food Index (HFI) was established using data from a web-based food frequency questionnaire. CRF was assessed from a bike exercise test. Regression analyses were performed with occurrence of CAC (dichotomous) and level of CAC score in patients with CAC (continuous) as outcomes. 58% had 0 CAC score. HFI was significantly associated with having no CAC (standardized coefficient β = 0.18, p <0.001) but not with level of CAC score (β = −0.09, p = 0.34). CRF showed no significant association with having no CAC (β = −0.08, p = 0.12) or with the level of CAC score (β = −0.04, p = 0.64). However, there was an interaction between HFI and CRF (β = −0.23, p = 0.02); for increasing levels of CRF there was stronger negative association between HFI and level of CAC score, reaching β = −0.48, p = 0.045 for the highest CRF level. In conclusion, these results emphasize the importance of a healthy food intake in combination with higher CRF to counteract CAC development.

Ämnesord

MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskaper -- Näringslära (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Nutrition and Dietetics (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskaper -- Idrottsvetenskap (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Sport and Fitness Sciences (hsv//eng)
LANTBRUKSVETENSKAPER  -- Lantbruksvetenskap, skogsbruk och fiske -- Livsmedelsvetenskap (hsv//swe)
AGRICULTURAL SCIENCES  -- Agricultural Science, Forestry and Fisheries -- Food Science (hsv//eng)

Nyckelord

Computed tomography
food frequency questionnaire
bike exercise test
SCAPIS.

Publikations- och innehållstyp

art (ämneskategori)
ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)
ref (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy