Nutritional quality of food as represented by the FSAm-NPS nutrient profiling system underlying the Nutri-Score label and cancer risk in Europe: Results from the EPIC prospective cohort study
University of Gothenburg,Gothenburg University,Göteborgs universitet,Institutionen för medicin, avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition,Institute of Medicine, Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition
Johansson, I.(författare)
Khaw, K. T.(författare)
Wareham, N.(författare)
Bradbury, K. E.(författare)
Perez-Cornago, A.(författare)
Tsilidis, K. K.(författare)
Ferrari, P.(författare)
Riboli, E.(författare)
Gunter, M. J.(författare)
Touvier, M.(författare)
Julia, Chantal (författare)
University of Paris 13
Sonestedt, Emily (författare)
Lund University,Lunds universitet,Nutritionsepidemiologi,Forskargrupper vid Lunds universitet,Nutrition Epidemiology,Lund University Research Groups
Murphy, Neil (författare)
International Agency for Research on Cancer, World Health Organization
Panico, Salvatore (författare)
University of Naples Federico II
Krogh, Vittorio (författare)
Istituto Nazionale dei Tumori
Latino-Martel, Paule (författare)
University of Paris 13
Schwingshackl, Lukas (författare)
German Institute of Human Nutrition
Huybrechts, Inge (författare)
International Agency for Research on Cancer, World Health Organization
Bradbury, Kathryn E. (författare)
University of Oxford
Amiano, Pilar (författare)
CIBER Epidemiology and Public Health (CIBERESP),Basque Government
Ericson, Ulrika (författare)
Lund University,Lunds universitet,Diabetes - kardiovaskulär sjukdom,Forskargrupper vid Lunds universitet,Diabetes - Cardiovascular Disease,Lund University Research Groups
Deschasaux, Melanie(författare)
Buen-de-Mesquita, Bas(författare)
Tsilidis, Konstantinos K. (författare)
University of Ioannina,Imperial College London
Jenab, Mazda (författare)
International Agency for Research on Cancer, World Health Organization
Ferrari, Pietro (författare)
International Agency for Research on Cancer, World Health Organization
Ward, Heather (författare)
Imperial College London
Dahm, Christina C. (författare)
Aarhus University
Bamia, Christina (författare)
National and Kapodistrian University of Athens,Hellenic Health Foundation, Athens
Wareham, Nick (författare)
University of Cambridge
Casagrande, Corinne (författare)
International Agency for Research on Cancer, World Health Organization
Overvad, Kim (författare)
Aarhus University
Salamanca-Fernandez, Elena(författare)
Affret, Aurelie(författare)
Peppa, Eleni (författare)
Hellenic Health Foundation, Athens
Kyro, Cecilie(författare)
Touvier, Mathilde (författare)
University of Paris 13
Srour, Bernard (författare)
University of Paris 13
Hjartåker, Anette (författare)
University of Oslo
Trichopoulou, Antonia (författare)
Hellenic Health Foundation, Athens,National and Kapodistrian University of Athens
Boutron-Ruault, Marie-Christine(författare)
Rylander, Charlotta (författare)
UiT The Arctic University of Norway, Tromsø
Masala, Giovanna (författare)
Cancer Research and Prevention Institute (ISPO)
Jakszyn, Paula (författare)
Catalan Institute of Oncology,Ramon Llull University
Kaaks, Rudolf (författare)
German Cancer Research Centre
Skeie, Guri (författare)
UiT The Arctic University of Norway, Tromsø
Kesse-Guyot, Emmanuelle (författare)
University of Paris 13
Weiderpass, Elisabete (författare)
Karolinska Institutet,University of Helsinki,Cancer Registry of Norway, Institute of Population-Based Cancer Research,Folkhälsan Research Center,UiT The Arctic University of Norway, Tromsø
Peeters, Petra H. (författare)
University Medical Center Utrecht
Hercberg, Serge (författare)
University of Paris 13
Kuehn, Tilman(författare)
Johansson, Ingegerd (författare)
Umeå University,Umeå universitet,Institutionen för odontologi
Perez-Cornago, Aurora (författare)
University of Oxford
Biessy, Carine (författare)
International Agency for Research on Cancer, World Health Organization
Tumino, Rosario (författare)
Azienda Sanitaria Provinciale di Ragusa
Ardanaz, Eva (författare)
CIBER Epidemiology and Public Health (CIBERESP),Health Research Institute of Navarra (IDISNA)
Ramon Quiros, J.(författare)
Maria Huerta, Jose(författare)
Riboli, Elio (författare)
Imperial College London
Mahamat-Saleh, Yahya (författare)
Institut Gustave Roussy,University of Paris-Sud
Gunter, Marc J. (författare)
International Agency for Research on Cancer, World Health Organization
Sacerdote, Carlotta (författare)
Citta' della Salute e della Scienza Hospital-University of Turin
Boeing, Heiner (författare)
German Institute of Human Nutrition
Khaw, Kay-Tee(författare)
Olsen, Anja (författare)
Danish Cancer Society Research Center
Kuhn, T(författare)
Ferrari, P(författare)
Bradbury, KE(författare)
Masala, G(författare)
Sonestedt, E(författare)
Kaaks, R(författare)
Bamia, C(författare)
Olsen, A(författare)
Kyro, C(författare)
Wareham, N(författare)
Trichopoulou, A(författare)
Murphy, N(författare)
Touvier, M(författare)
Affret, A(författare)
Mahamat-Saleh, Y(författare)
Kesse-Guyot, E(författare)
Salamanca-Fernandez, E(författare)
Srour, B(författare)
Dahm, CC(författare)
Amiano, P(författare)
Huerta, JM(författare)
Sacerdote, C(författare)
Ward, H(författare)
Boeing, H(författare)
Perez-Cornago, A(författare)
Ardanaz, E(författare)
Johansson, I(författare)
Overvad, K(författare)
Rylander, C(författare)
Latino-Martel, P(författare)
Biessy, C(författare)
Schwingshackl, L(författare)
Krogh, V(författare)
Weiderpass, E (författare)
Karolinska Institutet
Tumino, R(författare)
Buen-de-Mesquita, B(författare)
Tsilidis, KK(författare)
Panico, S(författare)
Quiros, JR(författare)
Khaw, KT(författare)
Riboli, E(författare)
Gunter, MJ(författare)
Jenab, M(författare)
Huybrechts, I(författare)
Casagrande, C(författare)
Hercberg, S(författare)
Peeters, PH(författare)
Skeie, G(författare)
Jakszyn, P(författare)
Julia, C(författare)
Peppa, E(författare)
Huseinovic, E(författare)
Ericson, U(författare)
Hjartaker, A(författare)
Deschasaux, M(författare)
Boutron-Ruault, MC(författare)
Khaw, Kay Tee (författare)
Addenbrooke's Hospital,University of Cambridge
Bueno-de-Mesquita, Bas (författare)
National Institute for Public Health and the Environment (RIVM),University of Malaya,University Medical Center Utrecht,Imperial College London
Kühn, Tilman (författare)
German Cancer Research Centre
Huerta, José María (författare)
CIBER Epidemiology and Public Health (CIBERESP),Murcia Regional Health Council
Ramón Quirós, J. (författare)
Public Health Directorate
Deschasaux, Mélanie (författare)
University of Paris 13
Boutron-Ruault, Marie Christine (författare)
University of Paris-Sud,Institut Gustave Roussy
Kyrø, Cecilie (författare)
Danish Cancer Society Research Center
Salamanca-Fernández, Elena (författare)
University of Granada,CIBER Epidemiology and Public Health (CIBERESP)
Background Helping consumers make healthier food choices is a key issue for the prevention of cancer and other diseases. In many countries, political authorities are considering the implementation of a simplified labelling system to reflect the nutritional quality of food products. The Nutri-Score, a five-colour nutrition label, is derived from the Nutrient Profiling System of the British Food Standards Agency (modified version) (FSAm-NPS). How the consumption of foods with high/low FSAm-NPS relates to cancer risk has been studied in national/regional cohorts but has not been characterized in diverse European populations. This prospective analysis included 471,495 adults from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC, 1992-2014, median follow-up: 15.3 y), among whom there were 49,794 incident cancer cases (main locations: breast, n = 12,063; prostate, n = 6,745; colon-rectum, n = 5,806). Usual food intakes were assessed with standardized country-specific diet assessment methods. The FSAm-NPS was calculated for each food/beverage using their 100-g content in energy, sugar, saturated fatty acid, sodium, fibres, proteins, and fruits/vegetables/legumes/nuts. The FSAm-NPS scores of all food items usually consumed by a participant were averaged to obtain the individual FSAm-NPS Dietary Index (DI) scores. Multi-adjusted Cox proportional hazards models were computed. A higher FSAm-NPS DI score, reflecting a lower nutritional quality of the food consumed, was associated with a higher risk of total cancer (HRQ5 versus (Q1) = 1.07; 95% CI 1.03-1.10, P-trend < 0.001). Absolute cancer rates in those with high and low (quintiles 5 and 1) FSAm-NPS DI scores were 81.4 and 69.5 cases/10,000 person-years, respectively. Higher FSAm-NPS DI scores were specifically associated with higher risks of cancers of the colon-rectum, upper aerodigestive tract and stomach, lung for men, and liver and postmenopausal breast for women (all P < 0.05). The main study limitation is that it was based on an observational cohort using self-reported dietary data obtained through a single baseline food frequency questionnaire; thus, exposure misclassification and residual confounding cannot be ruled out. In this large multinational European cohort, the consumption of food products with a higher FSAm-NPS score (lower nutritional quality) was associated with a higher risk of cancer. This supports the relevance of the FSAm-NPS as underlying nutrient profiling system for front-of-pack nutrition labels, as well as for other public health nutritional measures.
Ämnesord
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES -- Health Sciences -- Nutrition and Dietetics (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP -- Hälsovetenskaper -- Näringslära (hsv//swe)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP -- Hälsovetenskaper (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES -- Health Sciences (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP -- Klinisk medicin -- Cancer och onkologi (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES -- Clinical Medicine -- Cancer and Oncology (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP -- Hälsovetenskap -- Folkhälsovetenskap, global hälsa, socialmedicin och epidemiologi (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES -- Health Sciences -- Public Health, Global Health, Social Medicine and Epidemiology (hsv//eng)