SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:397fb50d-2b73-421f-af7a-4e3746d781fd"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:397fb50d-2b73-421f-af7a-4e3746d781fd" > Dietary flavonoid, ...

Dietary flavonoid, lignan and antioxidant capacity and risk of hepatocellular carcinoma in the European prospective investigation into cancer and nutrition study

Zamora-Ros, Raul (författare)
Fedirko, Veronika (författare)
Trichopoulou, Antonia (författare)
visa fler...
González, Carlos A (författare)
Bamia, Christina (författare)
Trepo, Elisabeth (författare)
Nöthlings, Ute (författare)
Duarte-Salles, Talita (författare)
Serafini, Mauro (författare)
Bredsdorff, Lea (författare)
Overvad, Kim (författare)
Tjønneland, Anne (författare)
Halkjaer, Jytte (författare)
Fagherazzi, Guy (författare)
Perquier, Florence (författare)
Boutron-Ruault, Marie-Christine (författare)
Katzke, Verena (författare)
Lukanova, Annekatrin (författare)
Floegel, Anna (författare)
Boeing, Heiner (författare)
Lagiou, Pagona (författare)
Trichopoulos, Dimitrios (författare)
Saieva, Calogero (författare)
Agnoli, Claudia (författare)
Mattiello, Amalia (författare)
Tumino, Rosario (författare)
Sacerdote, Carlotta (författare)
Bas Bueno-de-Mesquita, H (författare)
Peeters, Petra H M (författare)
Weiderpass, Elisabete (författare)
Engeset, Dagrun (författare)
Skeie, Guri (författare)
Vicente Argüelles, Marcial (författare)
Molina-Montes, Esther (författare)
Dorronsoro, Miren (författare)
José Tormo, María (författare)
Ardanaz, Eva (författare)
Ericson, Ulrika (författare)
Sonestedt, Emily (författare)
Sund, Malin, 1972- (författare)
Umeå universitet, Kirurgi
Landberg, Rikard (författare)
Khaw, Kay-Tee (författare)
Wareham, Nicholas J (författare)
Crowe, Francesca L (författare)
Riboli, Elio (författare)
Jenab, Mazda (författare)
Gonzalez, Carlos A. (författare)
Noethlings, Ute (författare)
Tjonneland, Anne (författare)
Bueno-de-Mesquita, H. Bas (författare)
Argueelles, Marcial Vicente (författare)
Tormo, Maria Jose (författare)
Halkjær, Jytte, (författare)
Danish Cancer Society Research Center
Calogero, Saieva, (författare)
Cancer Prevention and Research Institute (ISPO )
Argüelles, Marcial Vicente, (författare)
Public Health Directorate
Dorronsora, Miren, (författare)
CIBER Epidemiología y Salud Pública (CIBERESP)
Nothlings, U (författare)
Arguelles, MV (författare)
visa färre...
Umeå universitet Medicinska fakulteten. Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap. Kirurgi. (creator_code:org_t)
Lunds universitet Institutionen för kliniska vetenskaper, Malmö. (creator_code:org_t)
visa fler...
Lunds universitet EXODIAB: Excellence in Diabetes Research in Sweden. (creator_code:org_t)
Lunds universitet Diabetes - kardiovaskulär sjukdom. (creator_code:org_t)
Sveriges lantbruksuniversitet (creator_code:org_t)
visa färre...
2013
Engelska.
Ingår i: International Journal of Cancer. - John Wiley & Sons. - 0020-7136. ; 133:10, s. 2429-2443
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Limited epidemiological evidence suggests a protective role for plant foods rich in flavonoids and antioxidants in hepatocellular cancer (HCC) etiology. Our aim was to prospectively investigate the association between dietary intake of flavonoids, lignans and nonenzymatic antioxidant capacity (NEAC) and HCC risk. Data from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) cohort including 477,206 subjects (29.8% male) recruited from ten Western European countries, was analyzed. Flavonoid, lignan and NEAC intakes were calculated using a compilation of existing food composition databases linked to dietary information from validated dietary questionnaires. Dietary NEAC was based on ferric reducing antioxidant capacity (FRAP) and total radical-trapping antioxidant parameter (TRAP). Hepatitis B/C status was measured in a nested case-control subset. During a mean follow-up of 11-years, 191 incident HCC cases (66.5% men) were identified. Using Cox regression, multivariable adjusted models showed a borderline nonsignificant association of HCC with total flavonoid intake (highest versus lowest tertile, HR=0.65, 95% CI: 0.40-1.04; p(trend)=0.065), but not with lignans. Among flavonoid subclasses, flavanols were inversely associated with HCC risk (HR=0.62, 95% CI: 0.39-0.99; p(trend)=0.06). Dietary NEAC was inversely associated with HCC (FRAP: HR 0.50, 95% CI: 0.31-0.81; p(trend)=0.001; TRAP: HR 0.49, 95% CI: 0.31-0.79; p(trend)=0.002), but statistical significance was lost after exclusion of the first 2 years of follow-up. This study suggests that higher intake of dietary flavanols and antioxidants may be associated with a reduced HCC risk. What's new? Coffee, tea, fruits and vegetables, and certain other foods may protect against hepatocellular carcinoma (HCC), thanks to their antioxidant ingredients. This study lends fresh support to that idea, revealing specifically that dietary flavanols, which possess antioxidant activity, could play a favourable role in HCC prevention. Dietary antioxidant capacity from coffee intake in particular was found to be inversely associated with HCC risk, though statistical significance was lost after exclusion of the first two years of follow-up. Assessment of the bioavailability of flavonoids and other antioxidants is needed to confirm links between antioxidant intake and HCC risk.

Ämnesord

MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin -- Cancer och onkologi (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine -- Cancer and Oncology (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin -- Kirurgi (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine -- Surgery (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskaper -- Näringslära (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Nutrition and Dietetics (hsv//eng)

Nyckelord

flavonoids
lignans
dietary intake
antioxidant capacity
hepatocellular carcinoma
EPIC

Publikations- och innehållstyp

art (ämneskategori)
ref (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Zamora-Ros, Raul
Fedirko, Veronik ...
Trichopoulou, An ...
González, Carlos ...
Bamia, Christina
Trepo, Elisabeth
visa fler...
Nöthlings, Ute
Duarte-Salles, T ...
Serafini, Mauro
Bredsdorff, Lea
Overvad, Kim
Tjønneland, Anne
Halkjaer, Jytte
Fagherazzi, Guy
Perquier, Floren ...
Boutron-Ruault, ...
Katzke, Verena
Lukanova, Anneka ...
Floegel, Anna
Boeing, Heiner
Lagiou, Pagona
Trichopoulos, Di ...
Saieva, Calogero
Agnoli, Claudia
Mattiello, Amali ...
Tumino, Rosario
Sacerdote, Carlo ...
Bas Bueno-de-Mes ...
Peeters, Petra H ...
Weiderpass, Elis ...
Engeset, Dagrun
Skeie, Guri
Vicente Argüelle ...
Molina-Montes, E ...
Dorronsoro, Mire ...
José Tormo, Marí ...
Ardanaz, Eva
Ericson, Ulrika
Sonestedt, Emily
Sund, Malin, 197 ...
Landberg, Rikard
Khaw, Kay-Tee
Wareham, Nichola ...
Crowe, Francesca ...
Riboli, Elio
Jenab, Mazda
Gonzalez, Carlos ...
Noethlings, Ute
Tjonneland, Anne
Bueno-de-Mesquit ...
Argueelles, Marc ...
Tormo, Maria Jos ...
Halkjær, Jytte
Calogero, Saieva
Argüelles, Marci ...
Dorronsora, Mire ...
Nothlings, U
Arguelles, MV
visa färre...
Om ämnet
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
MEDICIN OCH HÄLS ...
och Klinisk medicin
och Cancer och onkol ...
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
MEDICIN OCH HÄLS ...
och Klinisk medicin
och Kirurgi
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
MEDICIN OCH HÄLS ...
och Hälsovetenskaper
och Näringslära
Artiklar i publikationen
International Jo ...
Av lärosätet
Umeå universitet
Lunds universitet
Sveriges Lantbruksuniversitet
Karolinska Institutet

Sök utanför SwePub

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy