SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:6fb9c74d-01ec-42a3-a965-a658b6513d6e"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:6fb9c74d-01ec-42a3-a965-a658b6513d6e" > Diet quality scores...

Diet quality scores and prediction of all-cause, cardiovascular and cancer mortality in a pan-european cohort study

Lassale, Camille (författare)
Gunter, Marc J. (författare)
Romaguera, Dora (författare)
visa fler...
Peelen, Linda M. (författare)
Van der Schouw, Yvonne T. (författare)
Beulens, Joline W. J. (författare)
Freisling, Heinz (författare)
Muller, David C. (författare)
Ferrari, Pietro (författare)
Huybrechts, Inge (författare)
Fagherazzi, Guy (författare)
Boutron-Ruault, Marie-Christine (författare)
Affret, Aurelie (författare)
Overvad, Kim (författare)
Dahm, Christina C. (författare)
Olsen, Anja (författare)
Roswall, Nina (författare)
Tsilidis, Konstantinos K. (författare)
Katzke, Verena A. (författare)
Kuehn, Tilman (författare)
Buijsse, Brian (författare)
Quiros, Jose-Ramon (författare)
Sanchez-Cantalejo, Emilio (författare)
Etxezarreta, Nerea (författare)
Maria Huerta, Jose (författare)
Barricarte, Aurelio (författare)
Bonet, Catalina (författare)
Khaw, Kay-Tee (författare)
Key, Timothy J. (författare)
Trichopoulou, Antonia (författare)
Bamia, Christina (författare)
Lagiou, Pagona (författare)
Palli, Domenico (författare)
Agnoli, Claudia (författare)
Tumino, Rosario (författare)
Fasanelli, Francesca (författare)
Panico, Salvatore (författare)
Bueno-de-Mesquita, H. Bas (författare)
Boer, Jolanda M. A. (författare)
Sonestedt, Emily (författare)
Nilsson, Lena Maria, (författare)
Umeå universitet, Näringsforskning
Renström, Frida, (författare)
Umeå universitet, Näringsforskning
Weiderpass, Elisabete (författare)
Skeie, Guri (författare)
Lund, Eiliv (författare)
Moons, Karel G. M. (författare)
Riboli, Elio (författare)
Tzoulaki, Ioanna (författare)
Kühn, Tilman, (författare)
German Institute of Human Nutrition
Quirós, José Ramón, (författare)
Public Health Directorate
Sánchez-Cantalejo, Emilio, (författare)
Instituto de Investigación Biosanitaria de Granada (Granada.ibs)
Huerta, José María, (författare)
Murcia Regional Health Council
Kuhn, T (författare)
Renstrom, F (författare)
visa färre...
Umeå universitet Medicinska fakulteten. Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin. Näringsforskning. (creator_code:org_t)
Lunds universitet Nutritionsepidemiologi. (creator_code:org_t)
visa fler...
Lunds universitet Genetisk och molekylär epidemiologi. (creator_code:org_t)
Lunds universitet EXODIAB: Excellence in Diabetes Research in Sweden. (creator_code:org_t)
Lunds universitet EpiHealth: Epidemiology for Health. (creator_code:org_t)
visa färre...
2016
Engelska.
Ingår i: PLoS ONE. - Public Library of Science. - 1932-6203. ; 11:7
Läs hela texten (fulltext)
visa fler...
Läs hela texten (fulltext)
Läs hela texten (fulltext)
visa färre...
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Scores of overall diet quality have received increasing attention in relation to disease aetiology; however, their value in risk prediction has been little examined. The objective was to assess and compare the association and predictive performance of 10 diet quality scores on 10-year risk of all-cause, CVD and cancer mortality in 451,256 healthy participants to the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition, followed-up for a median of 12.8y. All dietary scores studied showed significant inverse associations with all outcomes. The range of HRs (95% CI) in the top vs. lowest quartile of dietary scores in a composite model including non-invasive factors (age, sex, smoking, body mass index, education, physical activity and study centre) was 0.75 (0.72-0.79) to 0.88 (0.84-0.92) for all-cause, 0.76 (0.69-0.83) to 0.84 (0.76-0.92) for CVD and 0.78 (0.73-0.83) to 0.91 (0.85-0.97) for cancer mortality. Models with dietary scores alone showed low discrimination, but composite models also including age, sex and other non-invasive factors showed good discrimination and calibration, which varied little between different diet scores examined. Mean C-statistic of full models was 0.73, 0.80 and 0.71 for all-cause, CVD and cancer mortality. Dietary scores have poor predictive performance for 10-year mortality risk when used in isolation but display good predictive ability in combination with other non-invasive common risk factors.

Ämnesord

MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskaper -- Näringslära (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Nutrition and Dietetics (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskaper -- Folkhälsovetenskap, global hälsa, socialmedicin och epidemiologi (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Public Health, Global Health, Social Medicine and Epidemiology (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine (hsv//eng)

Publikations- och innehållstyp

art (ämneskategori)
ref (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

  • PLoS ONE (Sök värdpublikationen i LIBRIS)

Till lärosätets databas

Sök utanför SwePub

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy