SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:78d5b6ad-f0b6-4819-8e7c-3a9fb8217948"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:78d5b6ad-f0b6-4819-8e7c-3a9fb8217948" > Fruit and vegetable...

Fruit and vegetable intake and cause-specific mortality in the EPIC study

Leenders, Max (författare)
Boshuizen, Hendriek C. (författare)
Ferrari, Pietro (författare)
visa fler...
Siersema, Peter D. (författare)
Overvad, Kim (författare)
Tjonneland, Anne (författare)
Olsen, Anja (författare)
Boutron-Ruault, Marie-Christine (författare)
Dossus, Laure (författare)
Dartois, Laureen (författare)
Kaaks, Rudolf (författare)
Li, Kuanrong (författare)
Boeing, Heiner (författare)
Bergmann, Manuela M. (författare)
Trichopoulou, Antonia (författare)
Lagiou, Pagona (författare)
Trichopoulos, Dimitrios (författare)
Palli, Domenico (författare)
Krogh, Vittorio (författare)
Panico, Salvatore (författare)
Tumino, Rosario (författare)
Vineis, Paolo (författare)
Peeters, Petra H. M. (författare)
Weiderpass, Elisabete (författare)
Engeset, Dagrun (författare)
Braaten, Tonje (författare)
Luisa Redondo, Maria (författare)
Agudo, Antonio (författare)
Sanchez, Maria-Jose (författare)
Amiano, Pilar (författare)
Huerta, Jose-Maria (författare)
Ardanaz, Eva (författare)
Drake, Isabel (författare)
Sonestedt, Emily (författare)
Johansson, Ingegerd, (författare)
Umeå universitet, Tandläkarutbildning
Winkvist, Anna (författare)
Khaw, Kay-Tee (författare)
Wareham, Nick J. (författare)
Key, Timothy J. (författare)
Bradbury, Kathryn E. (författare)
Johansson, Mattias (författare)
Licaj, Idlir (författare)
Gunter, Marc J. (författare)
Murphy, Neil (författare)
Riboli, Elio (författare)
Bueno-de-Mesquita, H. Bas (författare)
Tjönneland, A.M. (författare)
Víneis, P. (författare)
Br̈aaten, T. (författare)
Redondo, M.L. (författare)
Sánchez, M.J.G. (författare)
Ardánaz, E. (författare)
visa färre...
Umeå universitet Medicinska fakulteten. Institutionen för odontologi. Tandläkarutbildning. (creator_code:org_t)
Lunds universitet Nutritionsepidemiologi. (creator_code:org_t)
visa fler...
Lunds universitet EXODIAB: Excellence in Diabetes Research in Sweden. (creator_code:org_t)
Lunds universitet EpiHealth: Epidemiology for Health. (creator_code:org_t)
Göteborgs universitet Sahlgrenska akademin. Institutionen för medicin, avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition. 
visa färre...
2014
Engelska.
Ingår i: European Journal of Epidemiology. - Springer. - 1573-7284. ; 29:9, s. 639-652
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Consumption of fruits and vegetables is associated with a lower overall mortality. The aim of this study was to identify causes of death through which this association is established. More than 450,000 participants from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study were included, of which 25,682 were reported deceased after 13 years of follow-up. Information on lifestyle, diet and vital status was collected through questionnaires and population registries. Hazard ratios (HR) with 95 % confidence intervals (95 % CI) for death from specific causes were calculated from Cox regression models, adjusted for potential confounders. Participants reporting consumption of more than 569 g/day of fruits and vegetables had lower risks of death from diseases of the circulatory (HR for upper fourth 0.85, 95 % CI 0.77-0.93), respiratory (HR for upper fourth 0.73, 95 % CI 0.59-0.91) and digestive system (HR for upper fourth 0.60, 95 % CI 0.46-0.79) when compared with participants consuming less than 249 g/day. In contrast, a positive association with death from diseases of the nervous system was observed. Inverse associations were generally observed for vegetable, but not for fruit consumption. Associations were more pronounced for raw vegetable consumption, when compared with cooked vegetable consumption. Raw vegetable consumption was additionally inversely associated with death from neoplasms and mental and behavioral disorders. The lower risk of death associated with a higher consumption of fruits and vegetables may be derived from inverse associations with diseases of the circulatory, respiratory and digestive system, and may depend on the preparation of vegetables and lifestyle factors.

Ämnesord

MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin -- Odontologi (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine -- Dentistry (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskaper -- Folkhälsovetenskap, global hälsa, socialmedicin och epidemiologi (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Public Health, Global Health, Social Medicine and Epidemiology (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin -- Cancer och onkologi (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine -- Cancer and Oncology (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskaper -- Näringslära (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Nutrition and Dietetics (hsv//eng)

Nyckelord

Fruits and vegetables
Mortality
Nutrition
Cancer
Cardiovascular disease
Respiratory disease
Cardiovascular
disease

Publikations- och innehållstyp

art (ämneskategori)
ref (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Sök utanför SwePub

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy