SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:9a8d7a06-be8f-4244-a72f-fa7eadb51b23"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:9a8d7a06-be8f-4244-a72f-fa7eadb51b23" > Variety in Fruit an...

Variety in Fruit and Vegetable Consumption and the Risk of Lung Cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition

Buchner, Frederike L. (författare)
Bueno-de-Mesquita, H. Bas (författare)
Ros, Martine M. (författare)
visa fler...
Overvad, Kim (författare)
Dahm, Christina C. (författare)
Hansen, Louise (författare)
Tjonneland, Anne (författare)
Clavel-Chapelon, Francoise (författare)
Boutron-Ruault, Marie-Christine (författare)
Touillaud, Marina (författare)
Kaaks, Rudolf (författare)
Rohrmann, Sabine (författare)
Boeing, Heiner (författare)
Noethlings, Ute (författare)
Trichopoulou, Antonia (författare)
Zylis, Dimosthenis (författare)
Dilis, Vardis (författare)
Palli, Domenico (författare)
Sieri, Sabina (författare)
Vineis, Paolo (författare)
Tumino, Rosario (författare)
Panico, Salvatore (författare)
Peeters, Petra H. M. (författare)
van Gils, Carla H. (författare)
Lund, Eiliv (författare)
Gram, Inger T. (författare)
Braaten, Tonje (författare)
Sanchez, Maria-Jose (författare)
Agudo, Antonio (författare)
Larranaga, Nerea (författare)
Ardanaz, Eva (författare)
Navarro, Carmen (författare)
Argueelles, Marcial V. (författare)
Manjer, Jonas (författare)
Lund University,Lunds universitet,Kirurgi,Forskargrupper vid Lunds universitet,Surgery,Lund University Research Groups
Wirfält, Elisabet (författare)
Lund University,Lunds universitet,Nutritionsepidemiologi,Forskargrupper vid Lunds universitet,Nutrition Epidemiology,Lund University Research Groups
Hallmans, Goeran (författare)
Rasmuson, Torgny (författare)
Umeå universitet,Onkologi
Key, Tim J. (författare)
Khaw, Kay-Tee (författare)
Wareham, Nick (författare)
Silimani, Nadia (författare)
Vergnaud, Anne-Claire (författare)
Xun, Wei W. (författare)
Kiemeney, Lambertus A. L. M. (författare)
Riboli, Elio (författare)
van Gils, Carla H (författare)
Slimani, Nadia (författare)
Büchner, Frederike L (författare)
Larrañaga, Nerea (författare)
Kiemeney, Lambertus A L M (författare)
Gram, Inger T (författare)
Tjønneland, Anne (författare)
Bueno-de-Mesquita, H Bas (författare)
Key, Tim J (författare)
Clavel-Chapelon, Françoise (författare)
Argüelles, Marcial V (författare)
Nöthlings, Ute (författare)
Xun, Wei W (författare)
Ros, Martine M (författare)
Dahm, Christina C (författare)
Hallmans, Göran, 1947- (författare)
Umeå universitet,Näringsforskning
Sánchez, María-José (författare)
Peeters, Petra H M (författare)
visa färre...
 (creator_code:org_t)
American Association for Cancer Research, 2010
2010
Engelska.
Ingår i: Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention. - : American Association for Cancer Research. - 1538-7755 .- 1055-9965. ; 19:9, s. 2278-2286
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Background: We investigated whether a varied consumption of vegetables and fruits is associated with lower lung cancer risk in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study. Methods: After a mean follow-up of 8.7 years, 1,613 of 452,187 participants with complete information were diagnosed with lung cancer. Diet diversity scores (DDS) were used to quantify the variety in fruit and vegetable consumption. Multivariable proportional hazards models were used to assess the associations between DDS and lung cancer risk. All models were adjusted for smoking behavior and the total consumption of fruit and vegetables. Results: With increasing variety in vegetable subgroups, risk of lung cancer decreases [hazard ratios (HR), 0.77; 95% confidence interval (CI), 0.64-0.94 highest versus lowest quartile; P trend = 0.02]. This inverse association is restricted to current smokers (HR, 0.73; 95% CI, 0.57-0.93 highest versus lowest quartile; P trend = 0.03). In continuous analyses, in current smokers, lower risks were observed for squamous cell carcinomas with more variety in fruit and vegetable products combined (HR/two products, 0.88; 95% CI, 0.82-0.95), vegetable subgroups (HR/subgroup, 0.88; 95% CI, 0.79-0.97), vegetable products (HR/two products, 0.87; 95% CI, 0.79-0.96), and fruit products (HR/two products, 0.84; 95% CI, 0.72-0.97). Conclusion: Variety in vegetable consumption was inversely associated with lung cancer risk among current smokers. Risk of squamous cell carcinomas was reduced with increasing variety in fruit and/or vegetable consumption, which was mainly driven by the effect in current smokers. Impact: Independent from quantity of consumption, variety in fruit and vegetable consumption may decrease lung cancer risk. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev; 19(9); 2278-86. (C) 2010 AACR.

Ämnesord

MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin -- Cancer och onkologi (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine -- Cancer and Oncology (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine (hsv//eng)

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Sök utanför SwePub

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy