SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:ba57e4f4-c435-43cb-8a81-50b453230145"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:ba57e4f4-c435-43cb-8a81-50b453230145" > Fruit and vegetable...

  • Cooper, A. J. (författare)

Fruit and vegetable intake and type 2 diabetes: EPIC-InterAct prospective study and meta-analysis

  • Artikel/kapitelEngelska2012

Nummerbeteckningar

  • LIBRIS-ID:oai:lup.lub.lu.se:ba57e4f4-c435-43cb-8a81-50b453230145
  • 10.1038/ejcn.2012.85doi
  • 000309646100003isi
  • 84867100232scopus
  • urn:nbn:se:umu:diva-61563urn

Ingår i deldatabas

Klassifikation

  • Ämneskategori:for swepub-publicationtype
  • Ämneskategori:ref swepub-contenttype

Anmärkningar

  • 39
  • Published
  • Fruit and vegetable intake (FVI) may reduce the risk of type 2 diabetes (T2D), but the epidemiological evidence is inconclusive. The aim of this study is to examine the prospective association of FVI with T2D and conduct an updated meta-analysis. In the European Prospective Investigation into Cancer-InterAct (EPIC-InterAct) prospective case-cohort study nested within eight European countries, a representative sample of 16 154 participants and 12 403 incident cases of T2D were identified from 340 234 individuals with 3.99 million person-years of follow-up. For the meta-analysis we identified prospective studies on FVI and T2D risk by systematic searches of MEDLINE and EMBASE until April 2011. In EPIC-InterAct, estimated FVI by dietary questionnaires varied more than twofold between countries. In adjusted analyses the hazard ratio (95% confidence interval) comparing the highest with lowest quartile of reported intake was 0.90 (0.80-1.01) for FVI; 0.89 (0.76-1.04) for fruit and 0.94 (0.84-1.05) for vegetables. Among FV subtypes, only root vegetables were inversely associated with diabetes 0.87 (0.77-0.99). In meta-analysis using pooled data from five studies including EPIC-InterAct, comparing the highest with lowest category for FVI was associated with a lower relative risk of diabetes (0.93 (0.87-1.00)). Fruit or vegetables separately were not associated with diabetes. Among FV subtypes, only green leafy vegetable (GLV) intake (relative risk: 0.84 (0.74-0.94)) was inversely associated with diabetes. Subtypes of vegetables, such as root vegetables or GLVs may be beneficial for the prevention of diabetes, while total FVI may exert a weaker overall effect.

Ämnesord och genrebeteckningar

Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)

  • Forouhi, N. G.(SwePub:) (författare)
  • Ye, Z.(SwePub:) (författare)
  • Buijsse, B.(SwePub:) (författare)
  • Arriola, L.(SwePub:) (författare)
  • Balkau, B.(SwePub:) (författare)
  • Barricarte, A.(SwePub:) (författare)
  • Beulens, J. W. J.(SwePub:) (författare)
  • Boeing, H.(SwePub:) (författare)
  • Buchner, F. L.(SwePub:) (författare)
  • Dahm, C. C.(SwePub:) (författare)
  • de Lauzon-Guillain, B.(SwePub:) (författare)
  • Fagherazzi, G.(SwePub:) (författare)
  • Franks, Paul W.,Umeå universitet, Medicin(SwePub:umu)pafr0003 (författare)
  • Gonzalez, C.(SwePub:) (författare)
  • Grioni, S.(SwePub:) (författare)
  • Kaaks, R.(SwePub:) (författare)
  • Key, T. J.(SwePub:) (författare)
  • Masala, G.(SwePub:) (författare)
  • Navarro, C.(SwePub:) (författare)
  • Nilsson, P.(SwePub:) (författare)
  • Overvad, K.(SwePub:) (författare)
  • Panico, S.(SwePub:) (författare)
  • Ramon Quiros, J.(SwePub:) (författare)
  • Rolandsson, Olov,Umeå universitet, Allmänmedicin(SwePub:umu)olro0005 (författare)
  • Roswall, N.(SwePub:) (författare)
  • Sacerdote, C.(SwePub:) (författare)
  • Sanchez, M-J(SwePub:) (författare)
  • Slimani, N.(SwePub:) (författare)
  • Sluijs, I.(SwePub:) (författare)
  • Spijkerman, A. M. W.(SwePub:) (författare)
  • Teucher, B.(SwePub:) (författare)
  • Tjonneland, A.(SwePub:) (författare)
  • Tumino, R.(SwePub:) (författare)
  • Sharp, S. J.(SwePub:) (författare)
  • Langenberg, C.(SwePub:) (författare)
  • Feskens, E. J. M.(SwePub:) (författare)
  • Riboli, E.(SwePub:) (författare)
  • Wareham, N. J.(SwePub:) (författare)
  • Umeå universitet.Medicinska fakulteten.Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin.Medicin.(SwePub:umu)727 (creator_code:org_t)
  • Umeå universitet.Medicinska fakulteten.Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin.Allmänmedicin.(SwePub:umu)724 (creator_code:org_t)
  • Lunds universitet.Genetisk och molekylär epidemiologi.(SwePub:lu)v1000492 (creator_code:org_t)
  • Lund University.Genetic and Molecular Epidemiology.(SwePub:lu)v1000492 (creator_code:org_t)
  • Lunds universitet.EXODIAB: Excellence in Diabetes Research in Sweden.(SwePub:lu)v1001241 (creator_code:org_t)
  • Lund University.EXODIAB: Excellence in Diabetes Research in Sweden.(SwePub:lu)v1001241 (creator_code:org_t)
  • Lunds universitet.EpiHealth: Epidemiology for Health.(SwePub:lu)v1001239 (creator_code:org_t)
  • Lund University.EpiHealth: Epidemiology for Health.(SwePub:lu)v1001239 (creator_code:org_t)

Sammanhörande titlar

  • Ingår i:European Journal of Clinical NutritionNature Publishing Group1476-564066:10, s. 1082-1092

Internetlänk

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy