SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:d5abfdd9-6b43-4384-a36a-ac2f8b7c93a5"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:d5abfdd9-6b43-4384-a36a-ac2f8b7c93a5" > Nutritional quality...

Nutritional quality of food as represented by the FSAm-NPS nutrient profiling system underlying the Nutri-Score label and cancer risk in Europe : : Results from the EPIC prospective cohort study

Deschasaux, Mélanie, (författare)
University of Paris 13
Huybrechts, Inge, (författare)
International Agency for Research on Cancer, World Health Organization
Murphy, Neil, (författare)
International Agency for Research on Cancer, World Health Organization
visa fler...
Julia, Chantal, (författare)
University of Paris 13
Hercberg, Serge, (författare)
University of Paris 13
Srour, Bernard, (författare)
University of Paris 13
Kesse-Guyot, Emmanuelle, (författare)
University of Paris 13
Latino-Martel, Paule, (författare)
University of Paris 13
Biessy, Carine, (författare)
International Agency for Research on Cancer, World Health Organization
Casagrande, Corinne, (författare)
International Agency for Research on Cancer, World Health Organization
Jenab, Mazda, (författare)
International Agency for Research on Cancer, World Health Organization
Ward, Heather, (författare)
Imperial College London
Weiderpass, Elisabete, (författare)
UiT The Arctic University of Norway, Tromsø, University of Helsinki, Cancer Registry of Norway Institute of Population-Based Cancer Research, Folkhälsan Research Center, Karolinska Institutet
Dahm, Christina C., (författare)
Aarhus University
Overvad, Kim, (författare)
Aarhus University
Kyrø, Cecilie, (författare)
Danish Cancer Society Research Center
Olsen, Anja, (författare)
Danish Cancer Society Research Center
Affret, Aurélie, (författare)
Institut Gustave Roussy, University of Paris-Sud
Boutron-Ruault, Marie Christine, (författare)
Institut Gustave Roussy, University of Paris-Sud
Mahamat-Saleh, Yahya, (författare)
University of Paris-Sud, Institut Gustave Roussy
Kaaks, Rudolf, (författare)
German Cancer Research Centre
Kühn, Tilman, (författare)
German Cancer Research Centre
Boeing, Heiner, (författare)
German Institute of Human Nutrition
Schwingshackl, Lukas, (författare)
German Institute of Human Nutrition
Bamia, Christina, (författare)
National and Kapodistrian University of Athens, Hellenic Health Foundation, Athens
Peppa, Eleni, (författare)
Hellenic Health Foundation, Athens
Trichopoulou, Antonia, (författare)
National and Kapodistrian University of Athens, Hellenic Health Foundation, Athens
Masala, Giovanna, (författare)
Cancer Research and Prevention Institute (ISPO)
Krogh, Vittorio, (författare)
Istituto Nazionale dei Tumori
Panico, Salvatore, (författare)
University of Naples Federico II
Tumino, Rosario, (författare)
Azienda Sanitaria Provinciale di Ragusa
Sacerdote, Carlotta, (författare)
Citta' della Salute e della Scienza Hospital-University of Turin
Bueno-de-Mesquita, Bas, (författare)
National Institute for Public Health and the Environment (RIVM), Imperial College London, University Medical Center Utrecht, University of Malaya
Peeters, Petra H., (författare)
University Medical Center Utrecht
Hjartåker, Anette, (författare)
University of Oslo
Rylander, Charlotta, (författare)
UiT The Arctic University of Norway, Tromsø
Skeie, Guri, (författare)
UiT The Arctic University of Norway, Tromsø
Ramón Quirós, J., (författare)
Public Health Directorate
Jakszyn, Paula, (författare)
Catalan Institute of Oncology, Ramon Llull University
Salamanca-Fernández, Elena, (författare)
CIBER Epidemiology and Public Health (CIBERESP), University of Granada
Huerta, José María, (författare)
Murcia Regional Health Council, CIBER Epidemiology and Public Health (CIBERESP)
Ardanaz, Eva, (författare)
Health Research Institute of Navarra (IDISNA), CIBER Epidemiology and Public Health (CIBERESP)
Amiano, Pilar, (författare)
Basque Government, CIBER Epidemiology and Public Health (CIBERESP)
Ericson, Ulrika, (författare)
Forskargrupper vid Lunds universitet, Lund University Research Groups, Lunds universitet, Lund University, Diabetes - kardiovaskulär sjukdom, Diabetes - Cardiovascular Disease
Sonestedt, Emily, (författare)
Forskargrupper vid Lunds universitet, Lund University Research Groups, Lunds universitet, Lund University, Nutritionsepidemiologi, Nutrition Epidemiology
Huseinovic, Ena, (författare)
University of Gothenburg
Johansson, Ingegerd, (författare)
Umeå University
Khaw, Kay Tee, (författare)
University of Cambridge, Addenbrooke's Hospital
Wareham, Nick, (författare)
University of Cambridge
Bradbury, Kathryn E., (författare)
University of Oxford
Perez-Cornago, Aurora, (författare)
University of Oxford
Tsilidis, Konstantinos K., (författare)
Imperial College London, University of Ioannina
Ferrari, Pietro, (författare)
International Agency for Research on Cancer, World Health Organization
Riboli, Elio, (författare)
Imperial College London
Gunter, Marc J., (författare)
International Agency for Research on Cancer, World Health Organization
Touvier, Mathilde, (författare)
University of Paris 13
Kyro, C. (författare)
Kuhn, T. (författare)
Buen-de-Mesquita, B. (författare)
Hjartaker, A. (författare)
Quiros, J. R. (författare)
Salamanca-Fernandez, E. (författare)
Kuehn, Tilman (författare)
Ramon Quiros, J. (författare)
Maria Huerta, Jose (författare)
visa färre...
Göteborgs universitet Sahlgrenska akademin. Institutionen för medicin, avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition. 
Umeå universitet Medicinska fakulteten. Institutionen för odontologi. (creator_code:org_t)
2018
Engelska.
Ingår i: PLoS Medicine. - Public Library of Science. - 1549-1277. ; 15:9
Läs hela texten (fulltext)
visa fler...
Läs hela texten (fulltext)
Läs hela texten (fulltext)
visa färre...
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Background: Helping consumers make healthier food choices is a key issue for the prevention of cancer and other diseases. In many countries, political authorities are considering the implementation of a simplified labelling system to reflect the nutritional quality of food products. The Nutri-Score, a five-colour nutrition label, is derived from the Nutrient Profiling System of the British Food Standards Agency (modified version) (FSAm-NPS). How the consumption of foods with high/low FSAm-NPS relates to cancer risk has been studied in national/regional cohorts but has not been characterized in diverse European populations. Methods and findings: This prospective analysis included 471,495 adults from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC, 1992–2014, median follow-up: 15.3 y), among whom there were 49,794 incident cancer cases (main locations: breast, n = 12,063; prostate, n = 6,745; colon-rectum, n = 5,806). Usual food intakes were assessed with standardized country-specific diet assessment methods. The FSAm-NPS was calculated for each food/beverage using their 100-g content in energy, sugar, saturated fatty acid, sodium, fibres, proteins, and fruits/vegetables/legumes/nuts. The FSAm-NPS scores of all food items usually consumed by a participant were averaged to obtain the individual FSAm-NPS Dietary Index (DI) scores. Multi-adjusted Cox proportional hazards models were computed. A higher FSAm-NPS DI score, reflecting a lower nutritional quality of the food consumed, was associated with a higher risk of total cancer (HRQ5 versus Q1 = 1.07; 95% CI 1.03–1.10, P-trend < 0.001). Absolute cancer rates in those with high and low (quintiles 5 and 1) FSAm-NPS DI scores were 81.4 and 69.5 cases/10,000 person-years, respectively. Higher FSAm-NPS DI scores were specifically associated with higher risks of cancers of the colon-rectum, upper aerodigestive tract and stomach, lung for men, and liver and postmenopausal breast for women (all P < 0.05). The main study limitation is that it was based on an observational cohort using self-reported dietary data obtained through a single baseline food frequency questionnaire; thus, exposure misclassification and residual confounding cannot be ruled out. Conclusions: In this large multinational European cohort, the consumption of food products with a higher FSAm-NPS score (lower nutritional quality) was associated with a higher risk of cancer. This supports the relevance of the FSAm-NPS as underlying nutrient profiling system for front-of-pack nutrition labels, as well as for other public health nutritional measures.

Ämnesord

MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin -- Cancer och onkologi (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine -- Cancer and Oncology (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskaper -- Näringslära (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Nutrition and Dietetics (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskaper -- Folkhälsovetenskap, global hälsa, socialmedicin och epidemiologi (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Public Health, Global Health, Social Medicine and Epidemiology (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine (hsv//eng)

Nyckelord

cardiovascular-disease risk
front-of-package
dietary index
prospective association
su.vi.max cohort
french adults
validation
database
project
france
General & Internal Medicine

Publikations- och innehållstyp

art (ämneskategori)
ref (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Deschasaux, Méla ...
Huybrechts, Inge
Murphy, Neil
Julia, Chantal
Hercberg, Serge
Srour, Bernard
visa fler...
Kesse-Guyot, Emm ...
Latino-Martel, P ...
Biessy, Carine
Casagrande, Cori ...
Jenab, Mazda
Ward, Heather
Weiderpass, Elis ...
Dahm, Christina ...
Overvad, Kim
Kyrø, Cecilie
Olsen, Anja
Affret, Aurélie
Boutron-Ruault, ...
Mahamat-Saleh, Y ...
Kaaks, Rudolf
Kühn, Tilman
Boeing, Heiner
Schwingshackl, L ...
Bamia, Christina
Peppa, Eleni
Trichopoulou, An ...
Masala, Giovanna
Krogh, Vittorio
Panico, Salvator ...
Tumino, Rosario
Sacerdote, Carlo ...
Bueno-de-Mesquit ...
Peeters, Petra H ...
Hjartåker, Anett ...
Rylander, Charlo ...
Skeie, Guri
Ramón Quirós, J.
Jakszyn, Paula
Salamanca-Fernán ...
Huerta, José Mar ...
Ardanaz, Eva
Amiano, Pilar
Ericson, Ulrika
Sonestedt, Emily
Huseinovic, Ena
Johansson, Ingeg ...
Khaw, Kay Tee
Wareham, Nick
Bradbury, Kathry ...
Perez-Cornago, A ...
Tsilidis, Konsta ...
Ferrari, Pietro
Riboli, Elio
Gunter, Marc J.
Touvier, Mathild ...
Kyro, C.
Kuhn, T.
Buen-de-Mesquita ...
Hjartaker, A.
Quiros, J. R.
Salamanca-Fernan ...
Kuehn, Tilman
Ramon Quiros, J.
Maria Huerta, Jo ...
visa färre...
Om ämnet
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
MEDICIN OCH HÄLS ...
och Klinisk medicin
och Cancer och onkol ...
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
MEDICIN OCH HÄLS ...
och Hälsovetenskaper
och Näringslära
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
MEDICIN OCH HÄLS ...
och Hälsovetenskaper
och Folkhälsovetensk ...
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
MEDICIN OCH HÄLS ...
och Klinisk medicin
Artiklar i publikationen
PLoS Medicine
Av lärosätet
Lunds universitet
Göteborgs universitet
Umeå universitet
Karolinska Institutet

Sök utanför SwePub

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy