SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:e45f2fbc-593b-4133-93a3-c33227a5b398"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:e45f2fbc-593b-4133-93a3-c33227a5b398" > Interaction of diet...

Interaction of dietary and genetic factors influencing body iron status and risk of type 2 diabetes within the EPIC-InterAct study

Meidtner, Karina, (författare)
German Center for Diabetes Research, German Institute of Human Nutrition
Podmore, Clara, (författare)
University of Cambridge
Kröger, Janine, (författare)
German Institute of Human Nutrition
visa fler...
Van Der Schouw, Yvonne T., (författare)
University Medical Center Utrecht
Bendinelli, Benedetta, (författare)
Cancer Research and Prevention Institute (ISPO)
Agnoli, Claudia, (författare)
Istituto Nazionale dei Tumori
Arriola, Larraitz, (författare)
Public Health Division of Gipuzkoa, CIBER Epidemiology and Public Health (CIBERESP), Biodonostia Health Research Institute
Barricarte, Aurelio, (författare)
Navarre Public Health Institute, CIBER Epidemiology and Public Health (CIBERESP), Health Research Institute of Navarra (IDISNA)
Boeing, Heiner, (författare)
German Institute of Human Nutrition
Cross, Amanda J., (författare)
Imperial College London
Dow, Courtney, (författare)
Institut Gustave Roussy, Centre for Research in Epidemiology and Population Health (CESP), University of Paris-Sud
Ekblom, Kim, (författare)
Umeå University
Fagherazzi, Guy, (författare)
University of Paris-Sud, Institut Gustave Roussy, Centre for Research in Epidemiology and Population Health (CESP)
Franks, Paul W., (författare)
Umeå University
Gunter, Marc J., (författare)
International Agency for Research on Cancer, World Health Organization
Huerta, José María, (författare)
Biodonostia Health Research Institute, Murcia Regional Health Council
Jakszyn, Paula, (författare)
Catalan Institute of Oncology, Ramon Llull University
Jenab, Mazda, (författare)
International Agency for Research on Cancer, World Health Organization
Katzke, Verena A., (författare)
German Cancer Research Centre
Key, Timothy J., (författare)
University of Oxford
Khaw, Kay Tee, (författare)
University of Cambridge
Kühn, Tilman, (författare)
German Cancer Research Centre
Kyrø, Cecilie, (författare)
Danish Cancer Society Research Center
Mancini, Francesca Romana, (författare)
University of Paris-Sud, Centre for Research in Epidemiology and Population Health (CESP), Institut Gustave Roussy
Melander, Olle, (författare)
Lunds universitet, Lund University, Medicinska fakulteten, Faculty of Medicine, Institutionen för kliniska vetenskaper, Malmö, Department of Clinical Sciences, Malmö, Kardiovaskulär forskning - hypertoni, Cardiovascular Research - Hypertension
Nilsson, Peter M., (författare)
Lunds universitet, Lund University, Medicinska fakulteten, Faculty of Medicine, Institutionen för kliniska vetenskaper, Malmö, Department of Clinical Sciences, Malmö, Internmedicin - epidemiologi, Internal Medicine - Epidemiology
Overvad, Kim, (författare)
Aarhus University, Aalborg University
Palli, Domenico, (författare)
Cancer Research and Prevention Institute (ISPO)
Panico, Salvatore, (författare)
University of Naples Federico II
Ramón Quirós, J., (författare)
Public Health Directorate
Rodríguez-Barranco, Miguel, (författare)
CIBER Epidemiology and Public Health (CIBERESP), Instituto de Investigación Biosanitaria de Granada (Granada.ibs)
Sacerdote, Carlotta, (författare)
Citta' della Salute e della Scienza Hospital-University of Turin, Human Genetics Foundation (HuGeF)
Sluijs, Ivonne, (författare)
University Medical Center Utrecht
Stepien, Magdalena, (författare)
International Agency for Research on Cancer, World Health Organization
Tjonneland, Anne, (författare)
Danish Cancer Society Research Center
Tumino, Rosario, (författare)
L’ Associazione Iblea per la Ricerca Epidemiologica (A.I.R.E.), Azienda Sanitaria Provinciale di Ragusa
Forouhi, Nita G., (författare)
University of Cambridge
Sharp, Stephen J., (författare)
University of Cambridge
Langenberg, Claudia, (författare)
University of Cambridge
Schulze, Matthias B., (författare)
German Center for Diabetes Research, German Institute of Human Nutrition
Riboli, Elio, (författare)
Imperial College London
Wareham, Nicholas J., (författare)
University of Cambridge
Kroger, Janine (författare)
Kuhn, Tilman (författare)
Kyro, Cecilie (författare)
Quiros, J. Ramon (författare)
Rodriguez-Barranco, Miguel (författare)
visa färre...
Lunds universitet EXODIAB: Excellence in Diabetes Research in Sweden. (creator_code:org_t)
Lunds universitet EpiHealth: Epidemiology for Health. (creator_code:org_t)
visa fler...
Lunds universitet Kardiovaskulär forskning - hypertoni. (creator_code:org_t)
Lunds universitet Internmedicin - epidemiologi. (creator_code:org_t)
Umeå universitet Medicinska fakulteten. Institutionen för medicinsk biovetenskap. Klinisk kemi. (creator_code:org_t)
Umeå universitet Medicinska fakulteten. Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin. Avdelningen för medicin. (creator_code:org_t)
visa färre...
2018
Engelska.
Ingår i: Diabetes Care. - American Diabetes Association. - 0149-5992. ; 41:2, s. 277-285
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • OBJECTIVE Meat intake has been consistently shown to be positively associated with incident type 2 diabetes. Part of that association may be mediated by body iron status, which is influenced by genetic factors. We aimed to test for interactions of genetic and dietary factors influencing body iron status in relation to the risk of incident type 2 diabetes. RESEARCH DESIGN AND METHODS The case-cohort comprised 9,347 case subjects and 12,301 subcohort participants from eight European countries. Single nucleotide polymorphisms (SNPs) were selected from genome-wide association studies on iron status biomarkers and candidate gene studies. A ferritin-related gene score was constructed. Multiplicative and additive interactions of heme iron and SNPs as well as the gene score were evaluated using Cox proportional hazards regression. RESULTS Higher heme iron intake (per 1 SD) was associated with higher ferritin levels (b = 0.113 [95% CI 0.082; 0.144]), but not with transferrin (20.019 [20.043; 0.006]) or transferrin saturation (0.016 [20.006; 0.037]). Five SNPs located in four genes (rs1799945 [HFE H63D], rs1800562 [HFE C282Y], rs236918 [PCK7], rs744653 [SLC40A1], and rs855791 [TMPRSS6 V736A]) were associated with ferritin. We did not detect an interaction of heme iron and the gene score on the risk of diabetes in the overall study population (Padd = 0.16, Pmult = 0.21) but did detect a trend toward a negative interaction in men (Padd = 0.04, Pmult = 0.03). CONCLUSIONS We found no convincing evidence that the interplay of dietary and genetic factors related to body iron status associates with type 2 diabetes risk above the level expected from the sum or product of the two individual exposures.

Ämnesord

MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin -- Endokrinologi och diabetes (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine -- Endocrinology and Diabetes (hsv//eng)

Publikations- och innehållstyp

art (ämneskategori)
ref (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy