SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:f189493d-f487-4394-b27e-2b88604c5dc2"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:f189493d-f487-4394-b27e-2b88604c5dc2" > Ord

Ord

Josefsson, Gunlög (författare)
Lund University,Lunds universitet,Svenska,Avdelningen för svenska, danska och isländska, tolkning i offentlig sektor och översättning,Sektion 1,Språk- och litteraturcentrum,Institutioner,Humanistiska och teologiska fakulteterna,Swedish,Division of Swedish, Danish, Icelandic, Public Service Interpreting and Translation,Section 1,Centre for Languages and Literature,Departments,Joint Faculties of Humanities and Theology
 (creator_code:org_t)
ISBN 9144037260
2005
Svenska.
  • Bok (övrigt vetenskapligt/konstnärligt)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Vad är ett ord? Hur många ordklasser finns det egentligen? Finns det några begränsningar på vilka nybildningar som kan göras? Hur lär sig ett barn hur orden ser ut i det egna modersmålet? Ovanstående frågor är några av de som Ord försöker ge svar på. Boken är en modern ordbildningslära som kombinerar klassisk ordbildningsteori med de senaste rönen inom grammatisk forskning. Ett brett spektrum av ämnen behandlas: ordklasser ur både ett modernt svenskt och ett bredare historiskt perspektiv, frågan om vilka ordklasserna är och hur de kan definieras och avgränsas från varandra, principerna för sammansättning och avledning, sambandet mellan betydelsevariation och betydelseförändring samt relationen mellan ordbildning och resten av grammatiken. Det sista kapitlet i boken behandlar ord ur ett tillägnandeperspektiv – hur barn lär sig ordens ljudstruktur och betydelse i sitt modersmål. Boken tar sin utgångspunkt i modern svenska, men perspektivet vidgas även till ord i mänskliga språk mer generellt, samt till ordbildning ur ett historiskt perspektiv. Stilen är resonerande och problematiserande. Vanskligheter och diskutabla antaganden inom den traditionella ordbildningsläran tas upp och belyses, och förslag ges till hur problem ibland kan lösas i ljuset av nyare forskning och nya teorier.

Ämnesord

HUMANIORA  -- Språk och litteratur (hsv//swe)
HUMANITIES  -- Languages and Literature (hsv//eng)

Nyckelord

sammansättning
ordbildning
avledning
prefix
suffix
stam
rot
ordklass
barnspråk
synkroni
diakroni
metonymi

Publikations- och innehållstyp

bok (ämneskategori)
vet (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

  • Ord (Sök publikationen i LIBRIS)

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Josefsson, Gunlö ...
Om ämnet
HUMANIORA
HUMANIORA
och Språk och litter ...
Av lärosätet
Lunds universitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy