SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:publications.lib.chalmers.se:212839"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:publications.lib.chalmers.se:212839" > No association betw...

No association between allergy and current 25-hydroxy vitamin D in serum or vitamin D intake

Barman, Malin (författare)
Jonsson, Karin (författare)
Hesselmar, Bill (författare)
visa fler...
Sandin, Anna, (författare)
Umeå universitet, Pediatrik
Sandberg, Ann-Sofie (författare)
Wold, Agnes E. (författare)
visa färre...
Umeå universitet Medicinska fakulteten. Institutionen för klinisk vetenskap. Pediatrik. (creator_code:org_t)
Göteborgs universitet Sahlgrenska akademin. Institutionen för biomedicin, avdelningen för infektionssjukdomar. 
visa fler...
Göteborgs universitet Sahlgrenska akademin. Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för kvinnors och barns hälsa, Avdelningen för pediatrik. 
Chalmers tekniska högskola Institutionen för biologi och bioteknik, Livsmedelsvetenskap. 
Göteborgs universitet Sahlgrenska akademin. Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för kvinnors och barns hälsa, Avdelningen för pediatrik. 
Göteborgs universitet Sahlgrenska akademin. Institutionen för biomedicin, avdelningen för infektionssjukdomar. 
visa färre...
2015
Engelska.
Ingår i: Acta Paediatrica. - 0803-5253. ; 104:4, s. 405-413
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Aim Vitamin D may be involved in allergy development, but there is conflicting evidence. We investigated if dietary intake of vitamin D and levels of 25OHD in serum differed between allergic and nonallergic adolescents and if serum 25OHD correlated with dietary intake of vitamin D or season of blood sampling.Methods Serum 25-hydroxy vitamin D (25OHD) levels were analysed in 13-year-old subjects with atopic eczema (n=55), respiratory allergy (n=55) or no allergy (n=55). Intake of fat-containing foods was assessed by food-frequency questionnaires, and total daily vitamin D intake was calculated. Logistic regression was used to adjust for gender, parental allergy and time of blood sampling.Results Subjects with atopic eczema or respiratory allergy did not differ from nonallergic controls regarding serum 25OHD levels or calculated vitamin D intake. Subjects sampled in the autumn had significantly higher levels of serum 25OHD than subjects sampled in the winter or spring. Serum 25OHD levels correlated to consumption of vitamin D-fortified lean milk (p=0.001).Conclusion The findings suggest no association between allergy and 25OHD levels in serum or vitamin D intake in adolescents. Serum 25OHD levels correlated to intake of vitamin D-fortified lean milk.

Ämnesord

MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin -- Pediatrik (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine -- Pediatrics (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskaper -- Näringslära (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Nutrition and Dietetics (hsv//eng)

Nyckelord

25-hydroxy vitamin D
Allergy
Asthma
Atopic eczema
Vitamin D
Serum 25OHD
allergy
adolescents
diet

Publikations- och innehållstyp

art (ämneskategori)
ref (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Sök utanför SwePub

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy