SwePub
Tyck till om SwePub Sök här!
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:umu-76720"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:umu-76720" > Dietary flavonoid, ...

Dietary flavonoid, lignan and antioxidant capacity and risk of hepatocellular carcinoma in the European prospective investigation into cancer and nutrition study

Zamora-Ros, Raul (författare)
Fedirko, Veronika (författare)
Trichopoulou, Antonia (författare)
visa fler...
González, Carlos A (författare)
Bamia, Christina (författare)
Trepo, Elisabeth (författare)
Nöthlings, Ute (författare)
Duarte-Salles, Talita (författare)
Serafini, Mauro (författare)
Bredsdorff, Lea (författare)
Overvad, Kim (författare)
Tjønneland, Anne (författare)
Halkjaer, Jytte (författare)
Fagherazzi, Guy (författare)
Perquier, Florence (författare)
Boutron-Ruault, Marie-Christine (författare)
Katzke, Verena (författare)
Lukanova, Annekatrin (författare)
Floegel, Anna (författare)
Boeing, Heiner (författare)
Lagiou, Pagona (författare)
Trichopoulos, Dimitrios (författare)
Saieva, Calogero (författare)
Agnoli, Claudia (författare)
Mattiello, Amalia (författare)
Tumino, Rosario (författare)
Sacerdote, Carlotta (författare)
Bas Bueno-de-Mesquita, H (författare)
Peeters, Petra H M (författare)
Weiderpass, Elisabete (författare)
Karolinska Institutet
Engeset, Dagrun (författare)
Skeie, Guri (författare)
Vicente Argüelles, Marcial (författare)
Molina-Montes, Esther (författare)
Dorronsoro, Miren (författare)
José Tormo, María (författare)
Ardanaz, Eva (författare)
Lund University,Lunds universitet,Institutionen för kliniska vetenskaper, Malmö,Medicinska fakulteten,Department of Clinical Sciences, Malmö,Faculty of Medicine
Ericson, Ulrika (författare)
Lund University,Lunds universitet,Diabetes - kardiovaskulär sjukdom,Forskargrupper vid Lunds universitet,Diabetes - Cardiovascular Disease,Lund University Research Groups
Sonestedt, Emily (författare)
Lund University,Lunds universitet,Diabetes - kardiovaskulär sjukdom,Forskargrupper vid Lunds universitet,Diabetes - Cardiovascular Disease,Lund University Research Groups
Sund, Malin, 1972- (författare)
Umeå universitet,Kirurgi
Landberg, Rikard (författare)
Swedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Institutionen för livsmedelsvetenskap,Department of Food Science
Khaw, Kay-Tee (författare)
Wareham, Nicholas J (författare)
Crowe, Francesca L (författare)
Riboli, Elio (författare)
Jenab, Mazda (författare)
visa färre...
 (creator_code:org_t)
 
2013-06-04
2013
Engelska.
Ingår i: International Journal of Cancer. - : Wiley-Blackwell. - 0020-7136 .- 1097-0215. ; 133:10, s. 2429-2443
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Limited epidemiological evidence suggests a protective role for plant foods rich in flavonoids and antioxidants in hepatocellular cancer (HCC) etiology. Our aim was to prospectively investigate the association between dietary intake of flavonoids, lignans and nonenzymatic antioxidant capacity (NEAC) and HCC risk. Data from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) cohort including 477,206 subjects (29.8% male) recruited from ten Western European countries, was analyzed. Flavonoid, lignan and NEAC intakes were calculated using a compilation of existing food composition databases linked to dietary information from validated dietary questionnaires. Dietary NEAC was based on ferric reducing antioxidant capacity (FRAP) and total radical-trapping antioxidant parameter (TRAP). Hepatitis B/C status was measured in a nested case-control subset. During a mean follow-up of 11-years, 191 incident HCC cases (66.5% men) were identified. Using Cox regression, multivariable adjusted models showed a borderline nonsignificant association of HCC with total flavonoid intake (highest versus lowest tertile, HR = 0.65, 95% CI: 0.40-1.04; ptrend  = 0.065), but not with lignans. Among flavonoid subclasses, flavanols were inversely associated with HCC risk (HR = 0.62, 95% CI: 0.39-0.99; ptrend  = 0.06). Dietary NEAC was inversely associated with HCC (FRAP: HR 0.50, 95% CI: 0.31-0.81; ptrend  = 0.001; TRAP: HR 0.49, 95% CI: 0.31-0.79; ptrend  = 0.002), but statistical significance was lost after exclusion of the first 2 years of follow-up. This study suggests that higher intake of dietary flavanols and antioxidants may be associated with a reduced HCC risk.

Ämnesord

MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin -- Cancer och onkologi (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine -- Cancer and Oncology (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin -- Kirurgi (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine -- Surgery (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskap -- Näringslära (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Nutrition and Dietetics (hsv//eng)

Nyckelord

flavonoids
lignans
dietary intake
antioxidant capacity
hepatocellular carcinoma
EPIC
flavonoids
lignans
dietary intake
antioxidant capacity
hepatocellular carcinoma
EPIC

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy