SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/270940"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/270940" > Concomitant Associa...

Concomitant Associations of Healthy Food Intake and Cardiorespiratory Fitness With Coronary Artery Calcium

Gripeteg, Lena, 1970 (författare)
Gothenburg University,Göteborgs universitet,Institutionen för kost- och idrottsvetenskap,Department of Food and Nutrition, and Sport Science,University of Gothenburg
Arvidsson, Daniel, 1974 (författare)
Gothenburg University,Göteborgs universitet,Institutionen för kost- och idrottsvetenskap,Centrum för hälsa och prestationsutveckling,Department of Food and Nutrition, and Sport Science,Center for Health and Performance,University of Gothenburg
Johannesson, Elias, 1972 (författare)
Gothenburg University,Göteborgs universitet,Institutionen för kost- och idrottsvetenskap,Centrum för hälsa och prestationsutveckling,Department of Food and Nutrition, and Sport Science,Center for Health and Performance,University of Gothenburg
visa fler...
Larsson, Christel, 1972 (författare)
Gothenburg University,Göteborgs universitet,Institutionen för kost- och idrottsvetenskap,Department of Food and Nutrition, and Sport Science,University of Gothenburg
Sjöberg, Agneta, 1956 (författare)
Gothenburg University,Göteborgs universitet,Institutionen för kost- och idrottsvetenskap,Department of Food and Nutrition, and Sport Science,University of Gothenburg
Angerås, Oskar, 1976 (författare)
Gothenburg University,Göteborgs universitet,Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin,Institute of Medicine, Department of Molecular and Clinical Medicine,University of Gothenburg
Fagman, Erika (författare)
Gothenburg University,Göteborgs universitet,Institutionen för kliniska vetenskaper, Avdelningen för radiologi,Institute of Clinical Sciences, Department of Radiology,University of Gothenburg
Brandberg, John, 1966 (författare)
Gothenburg University,Göteborgs universitet,Institutionen för kliniska vetenskaper, Avdelningen för radiologi,Institute of Clinical Sciences, Department of Radiology,University of Gothenburg
Ekblom, Örjan, 1971- (författare)
Gymnastik- och idrottshögskolan,Åstrandlaboratoriet
Bergström, Göran, 1964 (författare)
Gothenburg University,Göteborgs universitet,Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för fysiologi,Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin,Institute of Neuroscience and Physiology, Department of Physiology,Institute of Medicine, Department of Molecular and Clinical Medicine,University of Gothenburg
Börjesson, Mats, 1965 (författare)
Gothenburg University,Göteborgs universitet,Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för fysiologi,Centrum för hälsa och prestationsutveckling,Institute of Neuroscience and Physiology, Department of Physiology,Center for Health and Performance,University of Gothenburg
visa färre...
 (creator_code:org_t)
Elsevier BV, 2018
2018
Engelska.
Ingår i: American Journal of Cardiology. - : Elsevier BV. - 0002-9149 .- 1879-1913. ; 122:4, s. 560-564
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Conflicting findings remain regarding associations between lifestyle behaviors and coronary artery calcium (CAC). We investigated concomitant associations of healthy food intake and cardiorespiratory fitness (CRF) with CAC. Data from 706 men and women 50 to 64 years old from the Swedish SCAPIS pilot trial were analyzed. A CAC score was calculated using the Agatston method. A Healthy Food Index (HFI) was established using data from a web-based food frequency questionnaire. CRF was assessed from a bike exercise test. Regression analyses were performed with occurrence of CAC (dichotomous) and level of CAC score in patients with CAC (continuous) as outcomes. 58% had 0 CAC score. HFI was significantly associated with having no CAC (standardized coefficient β = 0.18, p <0.001) but not with level of CAC score (β = −0.09, p = 0.34). CRF showed no significant association with having no CAC (β = −0.08, p = 0.12) or with the level of CAC score (β = −0.04, p = 0.64). However, there was an interaction between HFI and CRF (β = −0.23, p = 0.02); for increasing levels of CRF there was stronger negative association between HFI and level of CAC score, reaching β = −0.48, p = 0.045 for the highest CRF level. In conclusion, these results emphasize the importance of a healthy food intake in combination with higher CRF to counteract CAC development.

Ämnesord

LANTBRUKSVETENSKAPER  -- Lantbruksvetenskap, skogsbruk och fiske -- Livsmedelsvetenskap (hsv//swe)
AGRICULTURAL SCIENCES  -- Agriculture, Forestry and Fisheries -- Food Science (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskap -- Idrottsvetenskap (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Sport and Fitness Sciences (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskap -- Näringslära (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Nutrition and Dietetics (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin -- Kardiologi (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine -- Cardiac and Cardiovascular Systems (hsv//eng)

Nyckelord

Computed tomography
food frequency questionnaire
bike exercise test
SCAPIS.
Medicin/Teknik

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy