SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:liu-17016"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:liu-17016" > Butiken, hemmet och...

Butiken, hemmet och kvinnligheten som maskerad : Drivkrafter och platser för kvinnligt stilskapande

Ganetz, Hillevi (författare)
Stockholm : Brutus Östlings Bokförlag Symposion AB, 1992
1992
Svenska.
Ingår i: Unga stilar och uttrycksformer, Johan Fornäs, Ulf Boëthius, Hillevi Ganetz och Bo Reimer (red.). - Stockholm : Brutus Östlings Bokförlag Symposion AB. - Brutus stlings Bokfrlag Symposion AB ; , s. 203-240
  • Bokkapitel (övrigt vetenskapligt)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Inom speciellt den engelska ungdomskulturforskningen har det gjorts många studier av ungdomars stilar och då speciellt manliga subkulturella sådana.1 Få har dock studerat själva stilskapandet och ännu färre det kvinnliga stilskapandet, d v s den process som föregår den ”färdiga” stilen.2 Kanske beror det på att stil är resultatet av en komplicerad process som inbegriper bl a kön, klass, identitet och etnicitet. Stilen har utformats på platser som använts på ett könsspecifikt sätt. Det finns olika drivkrafter för det kvinnliga stilskapandet som ibland är intimt sammanlänkade och ibland helt separerade. Stilskapandet kan till exempel ha drivits fram ur ett sökande efter identitet och (mer specifikt) könsidentitet. Den kan ha sitt ursprung i ”kvinnlighet som maskerad” och i könsspecifika sociala förhållanden. Den kan vara anpassning och motstånd och den kan vara mer eller mindre estetiskt experimenterande och kreativ. Denna text ska beröra allt detta, utan att göra anspråk på att finna en källa till eller bygga en bestämd teori om stilskapandet.

Nyckelord

SOCIAL SCIENCES
SAMHÄLLSVETENSKAP

Publikations- och innehållstyp

vet (ämneskategori)
kap (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Ganetz, Hillevi
Artiklar i publikationen
Unga stilar och ...
Av lärosätet
Linköpings universitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy