SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:uu-228242"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:uu-228242" > An update on alkylr...

An update on alkylresorcinols - Occurrence, bioavailability, bioactivity and utility as biomarkers

Landberg, Rikard (författare)
Swedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Institutionen för livsmedelsvetenskap,Department of Food Science,Karolinska Institute
Marklund, Matti (författare)
Swedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Uppsala universitet,Klinisk nutrition och metabolism,Institutionen för livsmedelsvetenskap,Department of Food Science,Uppsala University
Kamal-Eldin, Afaf (författare)
visa fler...
Åman, Per (författare)
Swedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Institutionen för livsmedelsvetenskap,Department of Food Science
visa färre...
 (creator_code:org_t)
 
Elsevier BV, 2014
2014
Engelska.
Ingår i: Journal of Functional Foods. - : Elsevier BV. - 1756-4646. ; 7, s. 77-89
  • Forskningsöversikt (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Alkylresorcinols (AR) with alkyl chains in the range of C15 to C25 are phenolic lipids particularly abundant in the outer parts of wheat and rye kernels and in food products containing these parts. The content in whole grain and bran products is high (200-4000 mu g/g), whereas only trace-levels are detected in refined products. Alkylresorcinols are absorbed in humans in proportion to intake and have therefore been suggested and evaluated as biomarkers for whole grain wheat and rye intake. In humans, plasma AR concentrations reach micromolar concentrations immediately after whole grain wheat and rye product consumption and nano-molar levels at fasting conditions. Results from different model studies have indicated that AR may have some bioactivities including enzyme inhibition, suppression of adipocyte lipolysis and inhibition of colon cancer tumor growth but it is currently unknown whether AR bioactive in vivo or not. This chapter details the recent research findings on alkylresorcinols with emphasis on their occurrence, bioavailability, bioactivity and utility as biomarkers.

Ämnesord

LANTBRUKSVETENSKAPER  -- Jordbruk, skogsbruk och fiske -- Livsmedelsvetenskap (hsv//swe)
AGRICULTURAL SCIENCES  -- Agriculture, Forestry and Fisheries -- Food Science (hsv//eng)

Nyckelord

Alkylresoricinols
Biomarkers
Bioavailability
Bioactivity

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
for (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst. Hantera kakor

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy