SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:uu-422121"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:uu-422121" > Fat, Protein, and M...

Fat, Protein, and Meat Consumption and Renal Cell Cancer Risk : A Pooled Analysis of 13 Prospective Studies

Lee, Jung Eun (författare)
Brigham & Womens Hosp, Channing Lab, Dept Med, Boston, MA 02115 USA.
Spiegelman, Donna (författare)
Harvard Univ, Sch Publ Hlth, Dept Epidemiol, Boston, MA 02115 USA.;Harvard Univ, Sch Publ Hlth, Dept Biostat, Boston, MA 02115 USA.
Hunter, David J. (författare)
Brigham & Womens Hosp, Channing Lab, Dept Med, Boston, MA 02115 USA.;Harvard Univ, Sch Publ Hlth, Dept Epidemiol, Boston, MA 02115 USA.;Harvard Univ, Sch Publ Hlth, Dept Nutr, Boston, MA 02115 USA.
visa fler...
Albanes, Demetrius (författare)
NCI, Div Canc Epidemiol & Genet, NIH, Dept Hlth & Hlth Serv, Bethesda, MD 20892 USA.
Bernstein, Leslie (författare)
City Hope Comprehens Canc Ctr, Duarte, CA USA.;City Hope Natl Med Ctr, Beckman Res Inst, Duarte, CA 91010 USA.
van den Brandt, Piet A. (författare)
Univ Maastricht, Sch Oncol & Dev Biol, GROW, Dept Epidemiol, Maastricht, Netherlands.
Buring, Julie E. (författare)
Brigham & Womens Hosp, Div Prevent Med, Dept Med, Boston, MA 02115 USA. Harvard Univ, Sch Med, Boston, MA USA.;Harvard Univ, Sch Publ Hlth, Dept Epidemiol, Boston, MA 02115 USA.
Cho, Eunyoung (författare)
Brigham & Womens Hosp, Channing Lab, Dept Med, Boston, MA 02115 USA.
English, Dallas R. (författare)
Canc Council Victoria, Canc Epidemiol Ctr, Melbourne, Australia.
Freudenheim, Jo L. (författare)
SUNY Buffalo, Dept Social & Prevent Med, Buffalo, NY 14260 USA.
Giles, Graham G. (författare)
Canc Council Victoria, Canc Epidemiol Ctr, Melbourne, Australia.
Graham, Saxon (författare)
SUNY Buffalo, Dept Social & Prevent Med, Buffalo, NY 14260 USA.
Horn-Ross, Pamela L. (författare)
No Calif Canc Ctr, Fremont, CA USA.
Hakansson, Niclas (författare)
Karolinska Inst, Natl Inst Environm Med, Div Nutr Epidemiol, Stockholm, Sweden.
Leitzmann, Michael F. (författare)
NCI, Div Canc Epidemiol & Genet, NIH, Dept Hlth & Hlth Serv, Bethesda, MD 20892 USA.
Mannisto, Satu (författare)
Natl Publ Hlth Inst, Dept Hlth Promot & Chron Dis Prevent, Helsinki, Finland.
McCullough, Marjorie L. (författare)
Amer Canc Soc, Atlanta, GA 30329 USA.
Miller, Anthony B. (författare)
Univ Toronto, Fac Med, Dept Publ Hlth Sci, Toronto, ON, Canada.
Parker, Alexander S. (författare)
Mayo Clin, Coll Med, Dept Urol, Jacksonville, FL 32224 USA.
Rohan, Thomas E. (författare)
Albert Einstein Coll Med, Dept Epidemiol & Populat Hlth, Bronx, NY 10467 USA.
Schatzkin, Arthur (författare)
NCI, Div Canc Epidemiol & Genet, NIH, Dept Hlth & Hlth Serv, Bethesda, MD 20892 USA.
Schouten, Leo J. (författare)
Univ Maastricht, Sch Oncol & Dev Biol, GROW, Dept Epidemiol, Maastricht, Netherlands.
Sweeney, Carol (författare)
Univ Utah, Sch Med, Dept Internal Med, Div Epidemiol, Salt Lake City, UT USA.
Willett, Walter C. (författare)
Brigham & Womens Hosp, Channing Lab, Dept Med, Boston, MA 02115 USA.;Harvard Univ, Sch Publ Hlth, Dept Epidemiol, Boston, MA 02115 USA.;Harvard Univ, Sch Publ Hlth, Dept Nutr, Boston, MA 02115 USA.
Wolk, Alicja (författare)
Karolinska Inst, Natl Inst Environm Med, Div Nutr Epidemiol, Stockholm, Sweden.
Zhang, Shumin M. (författare)
Brigham & Womens Hosp, Div Prevent Med, Dept Med, Boston, MA 02115 USA. Harvard Univ, Sch Med, Boston, MA USA.
Smith-Warner, Stephanie A. (författare)
Harvard Univ, Sch Publ Hlth, Dept Epidemiol, Boston, MA 02115 USA.;Harvard Univ, Sch Publ Hlth, Dept Nutr, Boston, MA 02115 USA.
Spiegelman, D (författare)
Rohan, TE (författare)
Leitzmann, MF (författare)
Freudenheim, JL (författare)
Albanes, D (författare)
Willett, WC (författare)
Schouten, LJ (författare)
van den Brandt, PA (författare)
Wolk, A (författare)
Karolinska Institutet
McCullough, ML (författare)
Graham, S (författare)
Hakansson, N (författare)
Karolinska Institutet
Schatzkin, A (författare)
Lee, JE (författare)
English, DR (författare)
Zhang, SM (författare)
Mannisto, S (författare)
Horn-Ross, PL (författare)
Miller, AB (författare)
Smith-Warner, SA (författare)
Bernstein, L (författare)
Parker, AS (författare)
Hunter, DJ (författare)
Cho, E (författare)
Sweeney, C (författare)
Buring, JE (författare)
Giles, GG (författare)
visa färre...
Brigham & Womens Hosp, Channing Lab, Dept Med, Boston, MA 02115 USA Harvard Univ, Sch Publ Hlth, Dept Epidemiol, Boston, MA 02115 USA.;Harvard Univ, Sch Publ Hlth, Dept Biostat, Boston, MA 02115 USA. (creator_code:org_t)
OXFORD UNIV PRESS INC, 2008
2008
Engelska.
Ingår i: Journal of the National Cancer Institute. - : OXFORD UNIV PRESS INC. - 0027-8874 .- 1460-2105. ; 100:23, s. 1695-1706
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Results of several case-control studies suggest that high consumption of meat (all meat, red meat, or processed meat) is associated with an increased risk of renal cell cancer, but only a few prospective studies have examined the associations of intakes of meat, fat, and protein with renal cell cancer. We conducted a pooled analysis of 13 prospective studies that included 530 469 women and 244 483 men and had follow-up times of up to 7-20 years to examine associations between meat, fat, and protein intakes and the risk of renal cell cancer. All participants had completed a validated food frequency questionnaire at study entry. Using the primary data from each study, we calculated the study-specific relative risks (RRs) for renal cell cancer by using Cox proportional hazards models and then pooled these RRs by using a random-effects model. All statistical tests were two-sided. A total of 1478 incident cases of renal cell cancer were identified (709 in women and 769 in men). We observed statistically significant positive associations or trends in pooled age-adjusted models for intakes of total fat, saturated fat, monounsaturated fat, polyunsaturated fat, cholesterol, total protein, and animal protein. However, these associations were attenuated and no longer statistically significant after adjusting for body mass index, fruit and vegetable intake, and alcohol intake. For example, the pooled age-adjusted RR of renal cell cancer for the highest vs the lowest quintile of intake for total fat was 1.30 (95% confidence interval [CI] = 1.08 to 1.56; P-trend = .001) and for total protein was 1.17 (95% CI = 0.99 to 1.38; P-trend = .02). By comparison, the pooled multivariable RR for the highest vs the lowest quintile of total fat intake was 1.10 (95% CI = 0.92 to 1.32; P-trend = .31) and of total protein intake was 1.06 (95% CI = 0.89 to 1.26; P-trend = .37). Intakes of red meat, processed meat, poultry, or seafood were not associated with the risk of renal cell cancer. Intakes of fat and protein or their subtypes, red meat, processed meat, poultry, and seafood are not associated with risk of renal cell cancer.

Ämnesord

MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine -- Cancer and Oncology (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin -- Cancer och onkologi (hsv//swe)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine (hsv//eng)

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy