SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:hig-41204"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:hig-41204" > Effects of genotype...

Effects of genotype and rearing system on sensory characteristics and preference for pork (M. Longissimus dorsi)

Jonsäll, Anette (författare)
Uppsala universitet
Johansson, L (författare)
Uppsala universitet
Lundström, K (författare)
SLU
visa fler...
Andersson, K.H (författare)
SLU
Nilsen, A.N (författare)
MATFORSK, Norwegian Food Research Institute, Osloveien 1, N-1430 Ås, Norway
Risvik, E (författare)
Uppsala universitet
visa färre...
 (creator_code:org_t)
Elsevier, 2002
2002
Engelska.
Ingår i: Food Quality and Preference. - : Elsevier. - 0950-3293 .- 1873-6343. ; 13:2, s. 73-80
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • The study concerns sensory quality, consumer preference, and thawing and cooking losses of loin muscle (M. Longissimus dorsi) from Hampshire crosses of different genotypes. Half of the pigs were organically reared, the others conventionally reared. A selected and trained panel carried out descriptive tests showing that loin from organically reared pigs scored lower for juiciness and higher for crumbliness than loin from conventionally reared pigs. Loin from RN− carriers compared with loin from non-carriers scored higher for tenderness, juiciness, acidulous taste and meat taste and lower for crumbliness. Loin from gilts scored higher for juiciness and lower for off-flavour than loin from castrated males. Two consumer tests were performed. Rearing system did not influence the consumer preference for pork loin, while RN− loins were preferred to loins from non-carriers. Neither rearing system nor genotype affected thawing or cooking losses. Loin from females, however, had higher thawing loss than loin from castrated males.

Ämnesord

LANTBRUKSVETENSKAPER  -- Lantbruksvetenskap, skogsbruk och fiske -- Livsmedelsvetenskap (hsv//swe)
AGRICULTURAL SCIENCES  -- Agriculture, Forestry and Fisheries -- Food Science (hsv//eng)

Nyckelord

Sensory analysis
Preference
Pork
Meat quality
RN− genotype
Environment
Cooking loss
Ecological
Organic

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy