SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:his-15803"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:his-15803" > Evaluation of Probi...

Evaluation of Probiotic Potential of Lactic Acid Bacteria Isolated from Different Sources in Western India

Junnarkara, Manisha V. (författare)
Microbial Diversity Research Centre, Dr. D. Y. Patil Biotechnology and Bioinformatics Institute, Dr. D. Y. Patil Vidyapeeth, Pune, India
Thakarea, Prasad M. (författare)
Microbial Diversity Research Centre, Dr. D. Y. Patil Biotechnology and Bioinformatics Institute, Dr. D. Y. Patil Vidyapeeth, Pune, India
Yewalea, Priti P. (författare)
Microbial Diversity Research Centre, Dr. D. Y. Patil Biotechnology and Bioinformatics Institute, Dr. D. Y. Patil Vidyapeeth, Pune, India
visa fler...
Rahman, Aminur, 1984- (författare)
Högskolan i Skövde,Institutionen för biovetenskap,Forskningscentrum för Systembiologi,Systems Biology Research Center, School of Bioscience, University of Skövde, Skövde, Sweden
Jass, Jana, 1963- (författare)
Örebro universitet,Institutionen för naturvetenskap och teknik,The Life Science Centre,Örebro University, Sweden
Mandal, Abul, 1952- (författare)
Högskolan i Skövde,Institutionen för biovetenskap,Forskningscentrum för Systembiologi,Bioteknik, Biotechnology,Systems Biology Research Center, School of Bioscience, University of Skövde, Skövde, Sweden
Nawani, Neelu N. (författare)
Microbial Diversity Research Centre, Dr. D. Y. Patil Biotechnology and Bioinformatics Institute, Dr. D. Y. Patil Vidyapeeth, Pune, India
visa färre...
Microbial Diversity Research Centre, Dr D. Y. Patil Biotechnology and Bioinformatics Institute, Dr. D. Y. Patil Vidyapeeth, Pune, India Institutionen för biovetenskap (creator_code:org_t)
2018-06-22
2018
Engelska.
Ingår i: Food biotechnology. - United Kingdom : Taylor & Francis. - 0890-5436 .- 1532-4249. ; 32:2, s. 112-129
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Lactic acid bacteria isolated from unconventional sources are often attractive targets in the quest for obtaining better probiotics. In the present study, 16 members of the genus Lactobacillus, isolated from 3 different sources in western India, viz., plants, fermented foods and beverages, and human feces, were evaluated for their probiotic and bioactive properties. The isolates were closely related to Lactobacillus fermentum, Lactobacillus pentosus, and mainly Lactobacillus plantarum. The isolates were tolerant to bile salt, acidic pH and pancreatin, although pancreatin tolerance was generally low. Cellular extracts of several isolates displayed antioxidant activity, while cell-free supernatants displayed antibacterial activity against human pathogens. Antioxidant activity of Lactobacilli of human origin was higher than those from vegetables or fermented foods and beverages. L. plantarum AG40V prevented spoilage of fresh-cut fruits, vegetables and sprouted mung-beans. Lactobacilli from all sources displayed equal probiotic potential and those of human origin displayed superior antioxidant activity over others.

Ämnesord

NATURVETENSKAP  -- Biologi -- Biokemi och molekylärbiologi (hsv//swe)
NATURAL SCIENCES  -- Biological Sciences -- Biochemistry and Molecular Biology (hsv//eng)
LANTBRUKSVETENSKAPER  -- Lantbruksvetenskap, skogsbruk och fiske -- Livsmedelsvetenskap (hsv//swe)
AGRICULTURAL SCIENCES  -- Agriculture, Forestry and Fisheries -- Food Science (hsv//eng)
NATURVETENSKAP  -- Biologi -- Mikrobiologi (hsv//swe)
NATURAL SCIENCES  -- Biological Sciences -- Microbiology (hsv//eng)

Nyckelord

Lactic acid bacteria
probiotics
antibacterial activity
antioxidant activity
Bioteknik
Biotechnology

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy