Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:ivl-693" >
PAH-innehåll i grön...
Abstract
Ämnesord
Stäng
- Kvalitativt och kvantitativt PAH-innehåll i grönkål och almblad har studerats i Göteborgsområdet. Grönkål odlades dels nära en motorväg dels på tre lokaler inne i centrala Göteborg och almblad insamlades i anslutning till dessa lokaler. Resultaten visar att PAH-innehållet i det studerade växtmaterialet är högt, speciellt i de växter som vuxit i centrala staden. PAH-halterna var ca 10 ggr högre i de prover av grönkål som exponerats sex månader jämfört med övriga prover som var exponerade tre månader. PAH-profilerna från de olika lokalerna var sinsemellan i stort sett lika och överensstämde dessutom väl med PAH-profiler från undersökta luftprover.
- Kvalitativt och kvantitativt PAH-innehåll i grönkål och almblad har studerats i Göteborgsområdet. Grönkål odlades dels nära en motorväg dels på tre lokaler inne i centrala Göteborg och almblad insamlades i anslutning till dessa lokaler. Resultaten visar att PAH-innehållet i det studerade växtmaterialet är högt, speciellt i de växter som vuxit i centrala staden. PAH-halterna var ca 10 ggr högre i de prover av grönkål som exponerats sex månader jämfört med övriga prover som var exponerade tre månader. PAH-profilerna från de olika lokalerna var sinsemellan i stort sett lika och överensstämde dessutom väl med PAH-profiler från undersökta luftprover.
Nyckelord
- Organisk kemi
- exponering
- biologiska effekter
- luftföroreningar
- PAH
- deposition
- grönkål
- almblad
- PAH-profiler
- stadsluftsmiljö
- PAH-halter
- luftföroreningar
Publikations- och innehållstyp
- vet (ämneskategori)
- rap (ämneskategori)