SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:kau-29502"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:kau-29502" > Clinical nursing le...

Clinical nursing leaders’ perceptions of nutritionquality in Swedish stroke wards : a national survey

Persenius, Mona, 1958- (författare)
Karlstads universitet,Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)
Hall-Lord, Marie Louise, 1951- (författare)
Karlstads universitet,Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)
Wilde-Larsson, Bodil, 1951- (författare)
Karlstads universitet,Institutionen för hälsovetenskaper (from 2013)
visa fler...
Carlsson, Eva (författare)
Vårdvetenskapligt forskningscentrum, Örebro
visa färre...
 (creator_code:org_t)
2013-12-12
2015
Engelska.
Ingår i: Journal of Nursing Management. - : Wiley-Blackwell. - 0966-0429 .- 1365-2834. ; 23:6, s. 705-715
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • AimTo describe nursing leaders' perceptions of nutrition quality in Swedish stroke wards.BackgroundA high risk of undernutrition places great demand on nutritional care in stroke wards. Evidence-based guidelines exist, but healthcare professionals have reported low interest in nutritional care. The Donabedian framework of structure, process and outcome is recommended to monitor and improve nutrition quality.MethodUsing a descriptive cross-sectional design, a web-based questionnaire regarding nutritional care quality was delivered to eligible participants.ResultMost clinical nursing leaders reported structure indicators, e.g. access to dieticians. Among process indicators, regular assessment of patients' swallowing was most frequently reported in comprehensive stroke wards compared with other stroke wards. Use of outcomes to monitor nutrition quality was not routine. Wards using standard care plans showed significantly better results.ConclusionUsing the structure, process and outcome framework to examine nutrition quality, quality-improvement needs became visible. To provide high-quality nutrition, all three structure, process and outcome components must be addressed.Implications for nursing managementThe use of care pathways, standard care plans, the Senior Alert registry, as well as systematic use of outcome measures could improve nutrition quality. To assist clinical nursing leaders in managing all aspects of quality, structure, process and outcome can be a valuable framework.

Ämnesord

MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskap -- Omvårdnad (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Nursing (hsv//eng)

Nyckelord

Nursing Science
Omvårdnad

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Persenius, Mona, ...
Hall-Lord, Marie ...
Wilde-Larsson, B ...
Carlsson, Eva
Om ämnet
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
MEDICIN OCH HÄLS ...
och Hälsovetenskap
och Omvårdnad
Artiklar i publikationen
Journal of Nursi ...
Av lärosätet
Karlstads universitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy