SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:kth-149202"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:kth-149202" > Effect of Additives...

Effect of Additives on the Tensile Performance and Protein Solubility of Industrial Oilseed Residual Based Plastics

Newson, William (författare)
Swedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Institutionen för växtförädling,Department of Plant Breeding
Kuktaite, Ramune (författare)
Swedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Institutionen för växtförädling,Department of Plant Breeding
Hedenqvist, Mikael S. (författare)
KTH,Polymera material,KTH Royal Institute of Technology, Sweden
visa fler...
Gällstedt, Mikael (författare)
RISE,Innventia
Johansson, Eva (författare)
Swedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Institutionen för växtförädling,Department of Plant Breeding
visa färre...
 (creator_code:org_t)
 
2014-07-08
2014
Engelska.
Ingår i: Journal of Agricultural and Food Chemistry. - : American Chemical Society (ACS). - 0021-8561 .- 1520-5118. ; 62:28, s. 6707-6715
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Ten chemical additives were selected from the literature for their proposed modifying activity in protein-protein interactions. These consisted of acids, bases, reducing agents, and denaturants and were added to residual deoiled meals of Crambe abyssinica (crambe) and Brassica carinata (carinata) to modify the properties of plastics produced through hot compression molding at 130 degrees C. The films produced were examined for tensile properties, protein solubility, molecular weight distribution, and water absorption. Of the additives tested, NaOH had the greatest positive effect on tensile properties, with increases of 105% in maximum stress and 200% in strain at maximum stress for crambe and a 70% increase in strain at maximum stress for carinata. Stiffness was not increased by any of the applied additives. Changes in tensile strength and elongation for crambe and elongation for carinata were related to changes in protein solubility. Increased pH was the most successful in improving the protein aggregation and mechanical properties within the complex chemistry of residual oilseed meals.

Ämnesord

LANTBRUKSVETENSKAPER  -- Lantbruksvetenskap, skogsbruk och fiske -- Jordbruksvetenskap (hsv//swe)
AGRICULTURAL SCIENCES  -- Agriculture, Forestry and Fisheries -- Agricultural Science (hsv//eng)
NATURVETENSKAP  -- Kemi -- Annan kemi (hsv//swe)
NATURAL SCIENCES  -- Chemical Sciences -- Other Chemistry Topics (hsv//eng)
NATURVETENSKAP  -- Kemi -- Polymerkemi (hsv//swe)
NATURAL SCIENCES  -- Chemical Sciences -- Polymer Chemistry (hsv//eng)
LANTBRUKSVETENSKAPER  -- Annan lantbruksvetenskap -- Övrig annan lantbruksvetenskap (hsv//swe)
AGRICULTURAL SCIENCES  -- Other Agricultural Sciences -- Other Agricultural Sciences not elsewhere specified (hsv//eng)
TEKNIK OCH TEKNOLOGIER  -- Materialteknik -- Annan materialteknik (hsv//swe)
ENGINEERING AND TECHNOLOGY  -- Materials Engineering -- Other Materials Engineering (hsv//eng)

Nyckelord

oilseed meal
biobased plastics
Crambe abyssinica
Brassica carinata
compression molding

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy