SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:kth-18358"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:kth-18358" > Potential contribut...

Potential contributions of food consumption patterns to climate change

Carlsson-Kanyama, Annika (författare)
KTH,Industriell ekologi
Gonzalez, A. D. (författare)
 (creator_code:org_t)
2009
2009
Engelska.
Ingår i: American Journal of Clinical Nutrition. - 0002-9165 .- 1938-3207. ; 89:5, s. S1704-S1709
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Anthropogenic warming is caused mainly by emissions of greenhouse gases (GHGs), such as carbon dioxide, methane, and nitrous oxide, with agriculture as a main contributor for the latter 2 gases. Other parts of the food system contribute carbon dioxide emissions that emanate from the use of fossil fuels in transportation, processing, retailing, storage, and preparation. Food items differ substantially when GHG emissions are calculated from farm to table. A recent study of approximate to 20 items sold in Sweden showed a span of 0.4 to 30 kg CO2 equivalents/kg edible product. For protein-rich food, such as legumes, meat, fish, cheese, and eggs, the difference is a factor of 30 with the lowest emissions per kilogram for legumes, poultry, and eggs and the highest for beef, cheese, and pork. Large emissions for ruminants are explained mainly by methane emissions from enteric fermentation. For vegetables and fruits, emissions usually are <= 2.5 kg CO2 equivalents/kg product, even if there is a high degree of processing and substantial transportation. Products transported by plane are an exception because emissions may be as large as for certain meats. Emissions from foods rich in carbohydrates, such as potatoes, pasta, and wheat, are <1.1 kg/kg edible food. We suggest that changes in the diet toward more plant-based foods, toward meat from animals with little enteric fermentation, and toward foods processed in an energy-efficient manner offer an interesting and little explored area for mitigating climate change.

Ämnesord

MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskap -- Näringslära (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Nutrition and Dietetics (hsv//eng)
TEKNIK OCH TEKNOLOGIER  -- Naturresursteknik -- Annan naturresursteknik (hsv//swe)
ENGINEERING AND TECHNOLOGY  -- Environmental Engineering -- Other Environmental Engineering (hsv//eng)

Nyckelord

choices
energy
diets
Nutrition
Näringslära
Environmental engineering
Miljöteknik

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Carlsson-Kanyama ...
Gonzalez, A. D.
Om ämnet
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
MEDICIN OCH HÄLS ...
och Hälsovetenskap
och Näringslära
TEKNIK OCH TEKNOLOGIER
TEKNIK OCH TEKNO ...
och Naturresurstekni ...
och Annan naturresur ...
Artiklar i publikationen
American Journal ...
Av lärosätet
Kungliga Tekniska Högskolan

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy