SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:liu-113064"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:liu-113064" > Urinary nitric oxid...

Urinary nitric oxide metabolites in children with celiac disease after long-term consumption of oats-containing gluten-free diet

Tapsas, Dimitrios (författare)
Linköpings universitet,Avdelningen för kliniska vetenskaper,Hälsouniversitetet
Fälth-Magnusson, Karin (författare)
Östergötlands Läns Landsting,Linköpings universitet,Avdelningen för kliniska vetenskaper,Hälsouniversitetet,Barn- och ungdomskliniken i Linköping
Högberg, Lotta (författare)
Östergötlands Läns Landsting,Linköpings universitet,Avdelningen för kliniska vetenskaper,Hälsouniversitetet,Barn- och ungdomskliniken i Norrköping
visa fler...
Forslund, Tony (författare)
Linköpings universitet,Avdelningen för mikrobiologi och molekylär medicin,Hälsouniversitetet
Sundqvist, Tommy (författare)
Linköpings universitet,Avdelningen för kliniska vetenskaper,Hälsouniversitetet
Hollén, Elisabet (författare)
Linköpings universitet,Avdelningen för mikrobiologi och molekylär medicin,Hälsouniversitetet
visa färre...
 (creator_code:org_t)
2014-09-29
2014
Engelska.
Ingår i: Scandinavian Journal of Gastroenterology. - : Informa Healthcare. - 0036-5521 .- 1502-7708. ; 49:11, s. 1311-1317
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Objective. Oats are accepted in the gluten-free diet (GFD) for children with celiac disease (CD). Some reports have indicated, however, that not all celiac patients tolerate oats. We have previously shown that some children still have high levels of urinary nitric oxide (NO) metabolites as markers of intestinal inflammation after 1 year on GFD with oats. In this study, we measured urinary NO metabolites in CD children who had been consuming oats-containing GFD for an extended, 2-6-year period, also taking into consideration ordinary consumption of nitrite/nitrate-rich foods close to the urine sampling. Materials and Methods. Morning urinary nitrite/nitrate concentrations were measured in 188 pediatric CD patients. A questionnaire was used to elucidate factors possibly affecting the urinary levels, for example, dietary factors, asthma, or urinary tract infection. Results. Oats were consumed by 89.4% of the patients for a median time of 3 years. The median nitrite/nitrate level was 980 mu M. The majority (70.2%) who consumed oats had low levels of urinary nitrite/nitrate, that is, less than 1400 mu M, while 29.8% demonstrated high levels, that is, greater than 1400 mu M. Nitrite/nitrate-rich foods did not significantly influence the urinary concentrations. Conclusion. The urinary levels of NO metabolites revealed two subpopulations, one with high and one with low levels. The high levels could be possibly due to poor adherence to the GFD, sensitivity to oats, or some unknown factor(s). Nitrate-rich foods, asthma, or urinary tract infection did not affect the result. The elevated levels of NO metabolites could indicate mucosal inflammation and pinpoint the need of careful follow-up of children on oats-containing GFD.

Ämnesord

MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine (hsv//eng)

Nyckelord

celiac disease; gluten-free diet; oats; urinary nitrite/nitrate

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy