SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:liu-24780"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:liu-24780" > Increasing Fecal Bu...

  • Hallert, Claes,1945-Östergötlands Läns Landsting,Linköpings universitet,Institutionen för vård och välfärd,Hälsouniversitetet,Medicinkliniken ViN (författare)

Increasing Fecal Butyrate in Ulcerative Colitis Patients by Diet : Controlled Pilot Study

  • Artikel/kapitelEngelska2003

Förlag, utgivningsår, omfång ...

  • Lippincott Williams & Wilkins,2003
  • printrdacarrier

Nummerbeteckningar

  • LIBRIS-ID:oai:DiVA.org:liu-24780
  • https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:liu:diva-24780URI
  • https://doi.org/10.1097/00054725-200303000-00005DOI
  • https://lup.lub.lu.se/record/127797URI

Kompletterande språkuppgifter

  • Språk:engelska
  • Sammanfattning på:engelska

Ingår i deldatabas

Klassifikation

  • Ämneskategori:ref swepub-contenttype
  • Ämneskategori:art swepub-publicationtype

Anmärkningar

  • Topical butyrate has been shown to be effective in the treatment of ulcerative colitis (UC). Butyrate is derived from colonic fermentation of dietary fiber, and our aim was to study whether UC patients could safely increase the fecal butyrate level by dietary means. We enrolled 22 patients with quiescent UC (mean age, 44 years; 45% women; median time from last relapse, 1 year) in a controlled pilot trial lasting 3 months. The patients were instructed to add 60 g oat bran (corresponding to 20 g dietary fiber) to the daily diet, mainly as bread slices. Fecal short-chain fatty acids (SCFAs) including butyrate, disease activity, and gastrointestinal symptoms were recorded every 4 weeks. During the oat bran intervention the fecal butyrate concentration increased by 36% at 4 weeks (from 11 +/- 2 (mean +/- SEM) to 15 +/- 2 mumol/g feces) (p < 0.01). The mean butyrate concentration over the entire test period was 14 +/-1 μmol/g feces (p < 0.05). Remaining fecal SCFA levels were unchanged. No patient showed signs of colitis relapse. Unlike controls, the patients showed no increase in gastrointestinal complaints during the trial. Yet patients reporting abdominal pain and reflux complaints at entry showed significant improvement at 12 weeks that returned to baseline 3 months later. This pilot study shows that patients with quiescent UC can safely take a diet rich in oat bran specifically to increase the fecal butyrate level. This may have clinical implications and warrants studies of the long-term benefits of using oat bran in the maintenance therapy in UC.

Ämnesord och genrebeteckningar

Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)

  • Björck, IngerLund University,Lunds universitet,Avdelningen för livsmedel och läkemedel,Institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap,Institutioner vid LTH,Lunds Tekniska Högskola,Division of Food and Pharma,Department of Process and Life Science Engineering,Departments at LTH,Faculty of Engineering, LTH,Department of Applied Nutrition and Food Chemistry, Chemical Center, Lund University, Lund, Sweden(Swepub:lu)inl-ibj (författare)
  • Nyman, MargaretaLund University,Lunds universitet,Avdelningen för livsmedel och läkemedel,Institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap,Institutioner vid LTH,Lunds Tekniska Högskola,Division of Food and Pharma,Department of Process and Life Science Engineering,Departments at LTH,Faculty of Engineering, LTH,Department of Applied Nutrition and Food Chemistry, Chemical Center, Lund University, Lund, Sweden(Swepub:lu)inl-mny (författare)
  • Pousette, AnneliÖstergötlands Läns Landsting,Medicinkliniken ViN (författare)
  • Grännö, ChristerDepartments of Internal Medicine, Ryhov Hospital, Jönköping (författare)
  • Svensson, HansÖstergötlands Läns Landsting,Medicinkliniken ViN (författare)
  • Linköpings universitetInstitutionen för vård och välfärd (creator_code:org_t)

Sammanhörande titlar

  • Ingår i:Inflammatory Bowel Diseases: Lippincott Williams & Wilkins9:2, s. 116-1211078-09981536-4844

Internetlänk

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy