SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:liu-26686"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:liu-26686" > Kontroll av blod oc...

Kontroll av blod och blodgivare.

Lithander, Eva (författare)
Ekermo, Bengt, 1952- (författare)
Östergötlands Läns Landsting,Linköpings universitet,Hälsouniversitetet,Transfusionsmedicin,Klinisk immunologi och transfusionsmedicin
 (creator_code:org_t)
1
Linköping : Linköpings universitet, 2003
2003
Svenska.
Ingår i: Smittskyddsboken. - Linköping : Linköpings universitet. - 9144041977 - 9789144041971 ; , s. 134-138
  • Bokkapitel (övrigt vetenskapligt/konstnärligt)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • De senaste 10 åren har medfört stora förändringar av betydelse för svenskt smittskydd. Genom ökat resande och invandring har vårt infektionspanorama blivit mer internationellt. Tidigare okända smittsamma sjukdomar (senast SARS) har identifierats samtidigt som polio officiellt förklarats utrotad i Europa. En ökande andel av bakterier och virus har blivit resistenta mot antibiotika men andelen barn som vaccineras mot framför allt mässling har börjat sjunka ned mot kritiska nivåer. Samtidigt har den avsiktliga spridningen av antrax i USA blixtbelyst samhällets sårbarhet och de möjliga konsekvenserna av bioterrorism. Medlemskapet i EU har också inneburit förändringar av hur övervakning av smittsamma sjukdomar sköts i Sverige. De ökade krav som dessa förändringar ställer på alla de personer som på ett eller annat sätt arbetar med smittskyddsfrågor har satt behovet av utbildning i fokus.Smittskyddsboken ska ge en samlad översikt över alla de aktörer och insatser som tillsammans gör att det svenska smittskyddet står sig så väl i alla internationella jämförelser. Tanken är också att boken ska vara tillräckligt detaljerad för att kunna fungera som en praktisk handbok för flertalet av de smittskyddsspörsmål som kan dyka upp. I stället för ingående sjukdomsbeskrivningar har vi i ett appendix listat alla de viktigaste smittsamma sjukdomarna, även här med fokus på smittvägar, inkubationstider och möjliga smittskyddsåtgärder.

Nyckelord

MEDICINE
MEDICIN

Publikations- och innehållstyp

vet (ämneskategori)
kap (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Lithander, Eva
Ekermo, Bengt, 1 ...
Artiklar i publikationen
Smittskyddsboken
Av lärosätet
Linköpings universitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy